Διαδικτυακή εκδήλωση EUROCERT – R3 Knowledge: «Κυκλική Οικονομία και Zero Waste. Ανάγκη ή ευκαιρία;»

Με πρωτοβουλία της EUROCERT και της R3 Knowledge πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2021 διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κυκλική Οικονομία και Zero Waste. Ανάγκη ή ευκαιρία;»

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Notice Content & Services, κ. Νεκτάριος Νώτης, ήταν η κα Αγάπη Παπαδοπούλου, Deputy CEO, Marketing & CSR Director, της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, η οποία κατά την τοποθέτησή της εστίασε στην αναγκαιότητα εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή επιχειρησιακή λειτουργία και υπεύθυνη στάση της εκάστοτε εταιρίας απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η EUROCERT πρόσφατα πιστοποίησε την ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ως την πρώτη εταιρία στον χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα, για την εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, με βάση το Πρότυπο Zero Waste to Landfill ( ZWTL-EU1).

Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Group Environmental, Social and Governance (ESG) Performance Director του Ομίλου TITAN, αφού παρουσίασε βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει ο Όμιλος, όπως η συνεπεξεργασία στην παραγωγή τσιμέντου, και αναφέρθηκε στις ισχυρές επιδόσεις της εταιρίας διεθνώς σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και Zero Waste, τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης Zero Waste για τα εργοστάσια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των στόχων του Τιτάνα σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για το 2025 και μετά.

Ακολούθως, o κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του ΣΒΕ, επεσήμανε ότι η χορήγηση κεφαλαίων με κριτήρια αειφορίας και πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια από την πλευρά των τραπεζών, θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην επίτευξη των στόχων Κυκλικής Οικονομίας και Zero Waste από τις επιχειρήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι οι αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, η πολιτική συνείδηση και το ΕSG είναι οι τάσεις πάνω στις οποίες οι διεθνοποιημένες επιχειρήσεις οικοδομούν το νέο επιχειρηματικό μοντέλο και αναπτύσσουν νέους άξονες ανταγωνιστικότητας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Τάσιος, ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία πλέον υιοθετούν δυναμικά τις πιστοποιήσεις. Σχολίασε επίσης, ότι στην Ελλάδα, η οποία στηρίζεται κατά βάση στον εισερχόμενο τουρισμό, οι τουρίστες αρχίζουν να αναζητούν ξενοδοχεία που λειτουργούν με κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και Zero Waste, για αυτό και την τελευταία πενταετία παρατηρείται ότι και γνωστοί Tour Operators, συνυπολογίζουν την παράμετρο αυτή στις αξιολογήσεις τους.

Ο κ. Άγις Πιστιόλας, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και ως Μέλος Δ.Σ., Επικεφαλής Διεύθυνσης Μάρκετινγκ και Εξαγωγών της Αgrino- ΕΥ.ΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΒΕΕ, ανέφερε ότι στην Agrino τίποτα δεν πάει χαμένο, καθώς εδώ και δεκαετίες η εταιρία εφαρμόζει ένα σύνολο δράσεων κυκλικής οικονομίας και Zero Waste. Aπό την πλευρά της EUROCERT, o κ. Κωνσταντίνος Καρβουνάκης, Υποδιευθυντής Πιστοποίησης, ανέλυσε διεξοδικά τις απαιτήσεις του Προτύπου ZWTL-EU1, τόνισε το ενδιαφέρον της αγοράς προς το Πρότυπο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τo σύνολο των επιχειρήσεων και ανέδειξε τον καινοτόμο χαρακτήρα του, καθώς και την προστιθέμενη αξία της πιστοποίησης με βάση αυτό. Η κα Δέσποινα Κόιου, υπ. Σύμβουλος Βιωσιμότητας, Χημικός MsC, ΜΒΑ της R3 Knowledge, κατά την ομιλία της ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η στροφή προς το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας καθώς τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι πολλαπλά.

Τέλος, μέσω της διαδικτυακής εκδήλωσης, η οποία ανέδειξε ενδιαφέρουσες απόψεις,, κατέστη σαφής η ανάγκη, αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των εταιριών, για ολοένα και μεγαλύτερη υιοθέτηση δράσεων Κυκλικής Οικονομίας, που εκτός από τις επιχειρήσεις απασχολεί πλέον και το καταναλωτικό κοινό.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δύο τροχαία με διαφορά λίγων λεπτών στα Χανιά – Απεγκλωβίστηκαν τρία άτομα χωρίς σοβαρά τραύματα
15 Μαρτίου, 2025
Λουκίδης για την αφρικανική σκόνη: Είναι ένα φαινόμενο με διαβαθμίσεις – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
15 Μαρτίου, 2025
Συνεχίζεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
15 Μαρτίου, 2025
Μάχη με τις φλόγες στην Καστοριά – Πολλαπλά τα μέτωπα
15 Μαρτίου, 2025
Δούκας: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απονομιμοποιηθεί πολιτικά και ηθικά»
15 Μαρτίου, 2025
Νεκρός ένας ηλικιωμένος που επιχείρησε να κλαδέψει δέντρο στα Χανία
15 Μαρτίου, 2025
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς του 21χρονου γερμανού τουρίστα, που εντοπίστηκε νεκρός στην Κρήτη
15 Μαρτίου, 2025
Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι πιστοί στην τελευταία του κατοικία τον μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμο
15 Μαρτίου, 2025
Πρώην παίκτης ριάλιτι ο άνδρας που παρίστανε αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας
15 Μαρτίου, 2025
Τι ήταν το νεφελώδες «τείχος» που «σκέπασε» τα νότια προάστια της Αθήνας – Ποια η διαφορά με την «κανονική» ομίχλη
15 Μαρτίου, 2025