Διαδικτυακό ψήφισμα: «Όχι στην απαγόρευση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους»

Τη διαφωνία της για την πρόταση του Υφυπουργείου Τουρισμού να απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους και πλατείες, εξέφρασε η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης του Δημόσιου Χώρου Κύπρου (Public Spaces Cyprus SOS).

Σε διαδικτυακό ψήφισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζεται η ανάγκη και για ψυχαγωγία σε δημόσιους χώρους και όχι ιδιωτικούς, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του Υφυπουργείου «συντηρητικές» που θέτουν σε κίνδυνο την ελεύθερη χρήση του δημοσίου χώρου.

.

«Αυτό που διαφαίνεται για ακόμα μια φορά στο έργο της κυβέρνησης, είναι μια πολιτική λογική που διακατέχεται από έναν πατερναλιστικό και συντηρητικό χαρακτήρα. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ψυχαγωγία (και η κατανάλωση αλκοόλ), μπορούν να προέλθουν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα (τα μπαρ και τα καφέ). Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν 5 ευρώ για την μπύρα τους; Πώς ενστερνίζεται το υφυπουργείο τις ανάγκες και δυνατότητες των φτωχότερων και γιατί τους αποκλείει από την δωρεάν ψυχαγωγία στο δημόσιο χώρο;», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Όπως λέει η οργάνωση, «σκεφτείτε την πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό με τις υπαίθριες εκδηλώσεις που φιλοξενεί ή τα πέριξ της πλατείας Φανερωμένης στη Λευκωσία με τα καθιερωμένα θερινά καλοκαιρινά δρώμενα χωρίς τη δυνατότητα να προμηθευτεί κανείς με μια μπύρα από το διπλανό περίπτερο».

Μάλιστα, όπως τονίζουν , «η προσέγγιση στο ζήτημα πηγάζει από συγκεκριμένες αντιλήψεις για τον δημόσιο χώρο. Η αλήθεια είναι πως ο δημόσιος χώρος στη Κύπρο είναι περιορισμένος, όπως περιορισμένη είναι και η χρήση του Η σύνδεση και η αντίληψη που έχουμε για τον δημόσιο χώρο προέρχεται, εν μέρει, από τα αποικιοκρατικά χρόνια και τις μεθόδους ελέγχου και αστυνόμευσης των Βρετανών, που έχουν προφανώς αφήσει τα κατάλοιπά τους στο συλλογικό ασυνείδητο του Κυπρίου. Προέρχεται, όμως, και από τις σύγχρονες πολιτικές που ασκούνται ή δεν ασκούνται από την κάθε κυβέρνηση (π.χ. η ανέγερση και κατασκευή πλατειών, πάρκων, τοποθέτηση παγκακιών, προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων χώρων κλπ)».

Η Πρωτοβουλία, εξηγεί επίσης πως εάν το ζήτημα είναι να περιοριστούν οι «ατίθασοι» τουρίστες στην Αγία Νάπα, τότε αυτό είναι εύλογο. Δεν γίνεται όμως, εξηγεί η Πρωτοβουλία, να επιβάλλεται απαγόρευση ελεύθερης διακίνησης και χρήσης των πλατειών, των πάρκων ή ακόμα των παραλιών σε όσους θέλουν να την συνοδεύσουν με μια μπύρα το καλοκαίρι.

«Η “κατάσταση εξαίρεσης” που επέφερε ο κορωνοϊός και η (εν μέσω φόβου) παθητική αποδοχή και κανονικοποίηση των μέτρων που επιβλήθηκαν, ανοίγει, όπως φαίνεται, τον δρόμο για περισσότερη κρατική παρέμβαση στης δημόσιες ελευθερίες των πολιτών, προστίθεται.

«Ως Πρωτοβουλία Υπεράσπισης του Δημόσιου Χώρου στην Κύπρο δηλώνουμε την έντονη αντίθεση μας με την πρόταση νόμου του Υφυπουργείου Τουρισμού και καλούμε τον κύριο Υφυπουργό να την αποσύρει, αλλά και τους βουλευτές να την καταψηφίσουν σε περίπτωση που τεθεί το θέμα στη βουλή».

Μπορείτε να βρείτε το ψήφισμα ΕΔΩ

Πηγή: philenews