Διαμαρτυρία επαγγελματιών ψαράδων στη λίμνη Πολυφύτου

«Θέλουμε όχι μόνο να κρατηθεί η αλιεία ως επάγγελμα στον τόπο μας, αλλά να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρτίδης.

Σε παράταξη των αλιευτικών τους σκαφών στην Αγ. Βαρβάρα, πλησίον της γέφυρας Σερβίων, προχώρησαν σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι επαγγελματίες αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου. Οι επαγγελματίες ψαράδες της λίμνης, ένας ανερχόμενος κλάδος, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Αλιέων Νίκος Κουρτίδης, «έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σήμερα στον χώρο και με τα εισοδήματα που καταλήξαμε να βγάζουμε δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας». Ένας σημαντικός αλιευτικός πόρος που έδινε εισόδημα στους ψαράδες της λίμνης και προερχόταν από την αλιεία της καραβίδας έχει εξαφανιστεί αφού εδώ και τρία χρόνια ισχύει απαγόρευση λόγω ασθενειών και εξαφάνισης του αλιεύματος.

Ο κ. Κουρτίδης επισημαίνει ότι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας και ο προηγούμενος Περιφερειάρχης εξ αιτίας αυτής της απώλειας υποσχέθηκαν ότι «ως κλάδος θα ενταχθούμε στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ αφού ο κλάδος μας, με ευθύνη των αρμοδίων δεν είναι καν ενταγμένος στον ΕΛΓΑ». Παράλληλα, ο κ. Κουρτίδης επισημαίνει ότι «την περίοδο του κορονοϊού απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές ψαριών, γεγονός που μας έβλαψε ανεπανόρθωτα, δεν αποζημιωθήκαμε όπως άλλες επαγγελματικές ομάδες παρότι μας υποσχέθηκαν ότι δικαιούμαστε αποζημίωση».

«Θέλουμε όχι μόνο να κρατηθεί η αλιεία ως επάγγελμα στον τόπο μας, αλλά να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί» κατέληξε ο κ. Κουρτίδης.