Διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει τελικά – Τι θα ανακοινώσει για lockdown, σχολεία, μαγαζιά

Η μικρή μείωση των κρουσμάτων χθες αφήνει μια αχτίδα φωτός για ενδεχόμενη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας τις επόμενες ημέρες.

Κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν το επόμενο επταήμερο να μπει ουσιαστικό «φρένο» στην πανδημία και να μειωθεί η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις αναφορικά να τον «οδικό χάρτη» της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων είναι συνεχείς. Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει όλα τα βήματα να γίνουν με πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μην χρειαστεί ένα τρίτο lockdown.

Οι τελικές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα ληφθούν αρχές της επόμενης εβδομάδας κατόπιν των εισηγήσεων από την Επιτροπή των Ειδικών.

Το ενδεχόμενο να απευθύνει νέο μήνυμα στον ελληνικό λαό παραμένει ανοιχτό την επόμενη εβδομάδα, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτα θα βεβαιωθεί σε μεγάλο βαθμό πως οι σχεδιασμοί για την άρση των περιορισμών έως ότου ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, δεν θα προκαλέσουν νέες αρνητικές εκπλήξεις και στη συνέχεια θα προχωρήσει στο διάγγελμα.

Πάντως ο πρωθυπουργός δεν κάνει βήμα πίσω στη επιλογή του για «συντηρητική» άρση μέτρων. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν πως βασικό ζητούμενο παραμένει η πίστη τήρησή των μέτρων και γι’ αυτό το λόγο θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πλέον δεδομένο ότι το άνοιγμα των σχολείων, της νυχτερινής διασκέδασης και των μετακινήσεων εκτός νομού μετατίθεται για το νέο χρόνο.

Για το λιανεμπόριο φαίνεται να προκρίνεται καταρχήν το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, ενώ η εστίαση παραμένει δύσκολη εξίσωση και κερδίζει πόντους το σενάριο να μην λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στις γιορτές.

Ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει και το δίχτυ ασφαλείας σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία και τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα παρατείνει τα μέτρα στήριξης όπου χρειάζονται.

Εν τω μεταξύ μεγάλη σημασία δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου στην καμπάνια εμβολιασμού που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναλάβει να ενημερώσει τους πολίτες για το εμβόλιο και θα ζητήσει και από τους πολιτικούς αρχηγούς να υπάρξει κοινός βηματισμός στο συγκεκριμένο θέμα.