Διάγγελμα: Την Παρασκευή μιλάει ο Μητσοτάκης – Τι ανακοινώνει για το lockdown

Για την προσεχή Παρασκευή… δρομολογείται το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα για τον οδικό χάρτη άρσης του lockdown.

Στο τέλος της εβδομάδας ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με νέο μήνυμα του στους πολίτες, ανακοινώνει το κυβερνητικό σχεδιασμό για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Χτες ωστόσο, κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο έδειξε το δρόμο της παράτασης… για όσο χρειαστεί.

“Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα… Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» δήλωσε, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων του.

Αρση της καραντίνας με… μέτρα καραντίνας

Και οπωσδήποτε η όποια άρση του lockdown, όποτε γίνει, θα συνοδεύεται και με αυστηρούς περιορισμούς.

Γιορτές αυστηρά οικογενειακά (ως 9 άτομα), όροι για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό κλπ.

Και, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, οι περιορισμοί θα είναι ενιαίοι για όλη την χώρα, και δεν θα υπάρχουν διαφορετικές επιδημιολογικές ζώνες.

Κι αυτό γιατί, όπως μας εξηγούν ειδικοί, θεωρείται βέβαιο πως η διασπορά του κορονοιού δεν μπορεί να διαγνωσθεί με ακρίβεια, καθώς τα τεστ δεν γίνονται οριζόντια σε όλη τη χώρα.

‘Έτσι, μια περιοχή μπορεί να φαίνεται «καθαρή», αλλά σε αυτό το timing μία… σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, κι αυτό θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση… ‘Ένα τρίτο κύμα πανδημίας!

Το «διάγγελμα» του Πρωθυπουργού

Αυτό είναι σταθερά και το μήνυμα της κυβέρνησης και εκεί αναμένεται να εστιάσει και ο Πρωθυπουργός στο νέο «διάγγελμα» του… ‘Ο,τι δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλάρωση, και ότι ο δρόμος για την επιστροφή σε μερική κανονικότητα περνά μέσα από την πιστή τήρηση των μέτρων.

«Είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας» δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (στο Max fm), προϊδεάζοντας ότι αυτή τη εβδομάδα θα δούμε με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά… Μείωση μεν, των κρουσμάτων, αλλά θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Με βάση λοιπόν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και την κατάσταση του Συστήματος Υγείας, η καραντίνα παρατείνεται από τις 7 για τις 14 Δεκεμβρίου.

Προυπόθεση ωστόσο για να μην παραταθεί ακόμη περισσότερο, είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000 μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τι πρόκειται να ανοίξει εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» για άρση της καραντίνας στις 14 Δεκεμβρίου;

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και εμπορικά, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα, όπου κρίνεται δύσκολο να αποφευχθεί ο συνωστισμός.