Smoke rises following an Israeli bombardment in the Gaza Strip, as seen from southern Israel, Tuesday, Jan. 30, 2024. U.S. and Mideast mediators appeared optimistic in recent days that they are closing in on a deal for a two-month cease-fire in Gaza and the release of over 100 hostages held by Hamas. But on Tuesday, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu rejected the militant group's two main demands — that Israel withdraw its forces from Gaza and release thousands of Palestinian prisoners — indicating that the gap between the two sides remains wide. (AP Photo/Ariel Schalit)

Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα: Δεν πήγαν στο Κάιρο οι ισραηλινοί – Δεν έδωσε η Χαμάς λίστα εν ζωή ομήρων

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες στο Κάιρο για την πιθανότητα κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, παρά τις διεθνείς πιέσεις, για εξεύρεση λύσης. Το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου να διαμηνύει, ότι δεν θα ικανοποιήσει τις «παράλογες απαιτήσεις της Χαμάς». Ωστόσο, οι πιέσεις εντείνονται από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η «επίσημη απάντηση» της Χαμάς αναμένεται κατά τη δεύτερη ημέρα του νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο με την αιγυπτιακή τηλεόραση να κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο» προς την εκεχειρία στη Γάζα. Ωστόσο, στο τελευταίο διάγγελμά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», ενώ το Ισραήλ αρνείται να παραβρεθεί εάν η Χαμάς δεν του παραδώσει λίστα με τα ονόματα των ομήρων που είναι ζωντανοί.

Η πρόταση των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Τα «αιτήματα της Χαμάς» περιλαμβάνουν την «επιστροφή στη βόρεια Γάζα των εκτοπισμένων» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 ως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 αυτή τη στιγμή. Ευρύτερα, η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακο.