Διαρκές συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τι είπαν οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, η οποία χαρακτήρισε τη διαδικασίας εκλογής προέδρου ως σημείο καμπής και ώρα ευθύνης για όλους.

Όπως είπε «το στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Όλες και όλοι πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι δυνατός. Το μήνυμα για μια ενωμένη και ισχυρή Αριστερά για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του».

Στην ομιλία της η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα: «Σήμερα γράφουμε στην πράξη τη νέα σελίδα για το κόμμα και κηρύσσουμε την αρχή της διαδικασίας ανασυγκρότησης. Μίας διαδικασίας ανασυγκρότησης που έχει την στήριξη του εμβληματικού προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού της χώρας. Του επικεφαλής μίας κυβέρνησης που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και στήριξε τους κοινωνικά ασθενέστερους. Μίας κυβέρνησης που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρόεδρος ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς και έγινε πρόεδρος του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα λέγοντας: «Η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγουμε την πόρτα για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία δεν γίνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου, γίνεται σε συνάφεια με την κοινωνία και τα προβλήματά της και με όσα συμβαίνουν στην χώρα, τα οποία παρουσιάζει ως αναπόφευκτα ή ακόμη και φυσικά η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Καταλόγισε αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι την συνοδεύουν «το ψέμα, η συγκάλυψη, η διαστρέβλωση. Όλα αυτά δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Ο πολιτικός μας ανταγωνισμός οφείλει να είναι ανταγωνισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν αξίζει στην Ελλάδα η εικόνα ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μίας διασπασμένης αντιπολίτευσης. Η κοινωνία δεν μας περιμένει, η ΝΔ και η ακροδεξιά είναι ήδη εδώ και ρίχνουν την βαριά σκιά τους».

Τι είπαν οι πέντε υποψήφιοι

Παππάς: «Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας για μια καλύτερη Ελλάδα για όλες και όλους»

«Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για όλες και όλους» είπε ο Νίκος Παππάς στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να εκφράζουμε μόνο τη ριζοσπαστική αριστερά. Ότι η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός. Υπάρχει και η άποψη ότι δεν πρέπει να μιλάμε για παράταξη από την αριστερά ως το κέντρο γιατί αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι, είναι αδειανά πουκάμισα και μας αρκεί να λέμε ότι απευθυνόμαστε στους πολλούς» σημείωσε ο Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στα ζητήματα ταυτότητας και απεύθυνσης του κόμματος.

«Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα “αριστερά- δεξιά” ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει» πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «και όσο η αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη δεξιά δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Για να κερδίσουμε λοιπόν τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης».

Και έστειλε το μήνυμα λέγοντας πως «πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης». Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να αξιώνουμε τίποτα λιγότερο από τον εαυτό μας. Πρέπει και θα το καταφέρουμε. Θα χτίσουμε την παράταξη της νίκης, την παράταξη που είναι ικανή να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Ο Νίκος Παππάς έκανε εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015 – 2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, να μην περιμένουν καμία συναίνεση από τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά. Δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση. Το λέμε και ως Έλληνες πατριώτες και ως δημοκράτες αγωνιστές της ειρήνης στην περιοχή. Το υποσχόμαστε ως η νέα μεγάλη, πατριωτική αριστερά, μια παράταξη με ισχυρά πατριωτικά χαρακτηριστικά».

Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των μελών. Όχι ένα κόμμα δομών που θα καταστέλλει, θα ακυρώνει και θα αγνοεί τη βούληση των μελών. Αυτό το βήμα πρέπει να το ολοκληρώσουμε αλλά και να κάνουμε και άλλα βήματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας ενός κόμματος των μελών. Να εκλέξουμε νομαρχιακές επιτροπές με καθολική συμμετοχή των μελών.

Να εκλέξουμε νέα συντονιστικά. Να διαμορφώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας. Να διαμορφώσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να συγκροτήσουμε τις περιφερειακές μας οργανώσεις, που μεταξύ άλλων θα προετοίμαζαν το κόμμα για τις περιφερειακές εκλογές. Να δρομολογήσαμε δημοψηφίσματα. Να συγκροτούμε τα ψηφοδέλτιά μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή. Να αξιοποιήσουμε, επιτέλους, την κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα απλών αγωνιστών και εκπροσώπων φορέων που ήρθαν να μας συνδράμουν».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Την παράταξη που θα σηκώσει την χώρα στις πλάτες της. Ξεκινάμε από τις 10 Σεπτέμβρη. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη. Χτίζουμε το μέλλον της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Μια καλύτερη χώρα για όλους και όλες».

Αχτσιόγλου: «Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία»

Κάλεσμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσουν και να σχεδιάσουν μία νέα εποχή για τη χώρα απηύθυνε η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε την οικονομική ολιγαρχία, τα κομματικά τζάκια και τις ελίτ. Δεν είμαστε με όλους. Ήμασταν και είμαστε με τους πολλούς» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου και έκανε λόγο «για μια μεγάλη εκλογική ήττα» στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Αποτιμώντας το νωπό εκλογικό αποτέλεσμα, «είναι ψήφος ανοχής. Νομίζω πως ναι, σίγουρα δεν είναι ψήφος ενθουσιασμού» ανέφερε για την επικράτηση της ΝΔ και με αυτοκριτική διάθεση, «εκτιμώ ότι δεν συλλάβαμε έγκυρα και ουσιαστικά ότι η αντίθεση μνημόνιο και αντιμνημόνιο άρχισε να φθίνει από το 2018 και μετά», τόνισε. Κατά την κ. Αχτσιόγλου, «μετά το ότι οι Έλληνες ήθελαν μια άλλη εποχή». «Και εδώ η ευθύνη μας βαραίνει όλους» υποστήριξε, λέγοντας πως «την πιο κρίσιμη στιγμή, επικράτησε σε εμάς μια προβληματική εσωστρέφεια». Παράλληλα, κατά την κ. Αχτσιόγλου, «εξασθένισαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία», με τις εργαζόμενες γυναίκες ,με τους νέους, με τους επιστήμονες και με το αίτημά τους για βελτίωση της ζωής τους. «Από αυτήν την απόσταση καθορίστηκε το εκλογικό αποτέλεσμά» τόνισε η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος, συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία από τον Πρόεδρό του μέχρι το κάθε μέλος».

Σε προσωπικό τόνο, ανοίγοντας την ομιλία της, θυμήθηκε την πρώτη της κομματική ομιλία το 2007 «στη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών μου χρόνων», όπως είπε, προανήγγελλε για το Άρθρο 16 ότι είναι «μια μάχη που θα πρέπει σύντομα να την ξαναδώσουμε». Παράλληλα, χαρακτήρισε το 2007 ως χρονικό μεταίχμιο που σήμανε το τέλος της εποχής της φαινομενικής ευημερίας, για να προσθέσει πως το 2010 «εγκαινιάσαμε μια συγκλονιστική πορεία», όπου «αυτή η συγκλονιστική διαδρομή θα έχει πάντα την σφραγίδα Τσίπρα», πρόσθεσε. Μιλώντας για τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «εκεί που όλοι βλέπαν αδιέξοδα, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες» σημείωσε, προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας «πέτυχε το ιστορικά αδιανόητο: την Αριστερά στην κυβέρνηση».

Για τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος, έχουν ένα και μόνο στόχο: να μην μας επιτρέψουν να ξαναβρεθούμε στην κυβέρνηση, δήλωσε, και συμπλήρωσε πως «σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Μην περιμένετε να κάνουμε πίσω». «Υπήρξαν κενά, αδυναμίες, ολιγωρίες», όπως και «υπήρξαν συμβιβασμοί, αλλά υπήρξαν και ήττες» όπως είπε, «αλλά υπήρχε η μία και μεγάλη νίκη η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, «ποια είναι η εικόνα αυτές τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ» διερωτήθηκε, εκτιμώντας πως «η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια δυστοπία». Ταυτόχρονα, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσει σαν ώριμο φρούτο» πρόσθεσε, για να υποστηρίξει πως «εμείς θα πρέπει να είμαστε εκεί, όχι μόνο για να καταδείξουμε τις ανεπάρκειες αλλά και τις ευθύνες της ΝΔ», αλλά «να πείσουμε ότι η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα» «Επιβιώνετε, αρκεί. Αυτό δεν μας λέει ο κ. Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να βρεθούμε παντού, να σημάνουμε ένα συναγερμό».

Παράλληλα, ξορκίζοντας την «Ελλάδα των μηδενικών προσδοκιών», η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ακόμη πως «η Ελλάδα μπορεί καλύτερα», παρουσιάζοντας την πρόταση της για 4 στρατηγικά πεδία, που πρέπει να παρέμβει και να πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Εμείς προτάσσουμε τα στρατηγικά ερωτήματα και εμείς καταθέτουμε προτάσεις», είπε, προτάσσοντας την «πολιτική του λαϊκά κατανοητού και του κοινωνικά αναγκαίου».

Τα 4 στρατηγικά πεδία:

1. Το κράτος της νέας εποχής

Κράτος που έχει ως μόνη αρχή να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες

Θέλουμε ένα κράτος – στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών

2. Το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο

Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι θα έρθει και πάλι η χρεοκοπία της χώρας

Διευρύνουμε την εγχώρια παραγωγική βάση

3. Η εργασία μπροστά

4. Η μάχη για τα δικαιώματα

Υπέρ Κασσελάκη για την ομοφοβία

Επιπλέον, αναφερόμενη στον συνυποψήφιό της, Στέφανο Κασσελάκη, «τα ομοφοβικά παραλήρηματα κατά υποψήφιου μας, δεν θα δουν μόνο τη χλεύη μας, θα μας βρουν μπροστά σαν ένα σώμα» ξεκαθάρισε, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Δομές ως ιμάντες

«Δεν μας ακούνε», υποστήριξε η κ.Αχτσιόγλου ως προς τα μηνύματα που λαμβάνει από την κομματική βάση, «Αυτό θα το λύσουν οι δομές, οι δομές είναι ο ιμάντας που θα μεταφέρει τις απόψεις των οργανώσεων και των μελών προς τα πάνω», σημείωσε, ενώ «εμείς σηκώνουμε ανάστημα απέναντι στη διαπλοκή», ξεκαθάρισε και έθεσε τις Ευρωεκλογές ως τη βραδιά «επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε τροχιά εξουσίας».

Καταθέτω τη δική μου πρόταση να αναλάβω τη δική μου ευθύνη. Δεν χρειάζεται να σας κρύβω ότι είμαι συγκινημένη», όπως και ότι «δεν χρειάζεται να σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα, ένοιωσα απογοητευμένη από την ποιότητα του εσωκομματικού μας διαλόγου».

Σε μια προσωπική αποστροφή «δείχνοντας» προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη, «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τάχα κέντρο της διαπλοκής στο ΣΥΡΙΖΑ, διάφορα μιντιακά και σοσιαλμιντικακά κέντρα» με πρόσβαση και στο κόμμα μας, «καμία τέτοια απόπειρα δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την απόφασή μου» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «πολιτική είναι να συγκρούεσαι με την τρόικα», να χτίζεις συμμαχίες, να νομοθετείς, για να καταλήξει πως «δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική».

Κασσελάκης: «Την επόμενη μέρα της εκλογής μου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς»

Το μήνυμα ότι «την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει. Ως άλλοθι και ως πραγματικότητα. Την επόμενη μέρα της εκλογής μου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς. Ανοιχτός στα μέλη του. Στην κοινωνία. Στη νέα γενιά. Μέσα στα κινήματα», έστειλε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο.

Μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ της σύγχρονης Αριστεράς «ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, για τον κόσμο της εργασίας αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας, για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας, αλλά και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «αν θέλετε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστερής καθαρότητας, μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα. Αν θέλετε ένα κόμμα που θα είναι μεταξύ 10% και 15% για να συνεργάζεται – προσφέροντας την αριστερή του καθαρότητα- με το κεντροδεξιό ΠΑΣΟΚ, ώστε να φτιάξουμε μια δήθεν κεντρώα κυβέρνηση, μάλλον δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος».

Υποστήριξε ότι υπάρχει μόνο ο δρόμος της αυτοδύναμης νίκης. Είπε ότι «ο Αλέξης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, μιλώντας για κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν όλοι γελάγανε» και «ίσως ούτε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πίστευαν και ίσως να μην το ήθελαν κιόλας». Σημείωσε ότι τώρα «λοιπόν και πάλι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, να μιλήσουμε για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά, που θα καταλαμβάνει όλο το χώρο από την αριστερά ως το δημοκρατικό κέντρο». Είπε ότι «η “πρώτη φορά Αριστερά” έκανε το πρώτο βήμα. Συναντήθηκε με την Ιστορία, χτυπήθηκε λυσσαλέα, λαβώθηκε. Η “νέα φορά” Αριστερά είναι στις δικές μας πλάτες. Και αυτή τη φορά δε θα ηττηθεί. Θα νικήσει».

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «τα μεγάλα συμφέροντα» της χώρας έχουν «λυσσάξει» μαζί του, γιατί «δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας άνθρωπος που επιφανειακά έπρεπε να ανήκει σε αυτούς, αποφασίζει να επιστρέψει από το εξωτερικό για να τους εκθέσει και να τους κερδίσει». Είπε ότι τον εκφράζουν πλήρως οι αξίες της Αριστεράς, «μια στάση ζωής για δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, και προστασία στον αδύναμο».

Είπε ότι στην Ελλάδα δεν δίνονται ευκαιρίες στους ανθρώπους της και οι νέοι παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι συντηρητική κοινωνία και πως «οι Έλληνες στο σύνολό τους είναι ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι, με αγάπη για την ιστορία του τόπου τους και τον πλησίον». Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι κατεβαίνει για πρόεδρος «γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο». Ανέφερε ότι «έχουμε απέναντί μας ένα σάπιο κράτος και ένα δεξιό παρακράτος, μια Λερναία Ύδρα και όσο άλλοι χαϊδεύουν τα κεφάλια της, εμείς μπορούμε και πρέπει να κάψουμε το κτήνος». Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο πατριωτικό από το να προστατεύεις τις ζωές στον τόπο σου. Και να τους δίνεις έμπρακτα ένα έντιμο, ξεκάθαρο μονοπάτι στο Ελληνικό Όνειρο» και πως «μόνο έτσι οι αγώνες της Αριστεράς θα μετουσιωθούν σε χειραφέτηση της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα». Μίλησε για τον «ελληνικό εφιάλτη», σχολιάζονας πως «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αυτόν τον ρόλο επιτελεί, να κάνει τον κοινωνικό τροχονόμο, με διαφορετικά όρια ταχύτητας για τους πάνω και τους κάτω, με διαφορετικούς κώδικες κυκλοφορίας για τους πάνω και τους κάτω, με μετατροπή των δικαιωμάτων σε κάτι που δεν είναι αυτονόητο αλλά διαπραγματεύσιμο».

«Εμείς θέλουμε προοδευτικές, ριζοσπαστικές, μαζικές λεωφόρους», είπε ο κ. Κασσελάκης καλώντας όλους μέσα από το κόμμα να συστρατευτούν μαζί του στο όραμα του.

Μιλώντας για τη λειτουργία του κόμματος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων, αλλά εσωτερικής δημοκρατίας. Είπε ότι η μεγαλύτερη τομή που θα κάνει «ως πρόεδρος, θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη, τις Ομάδες Μελών, που «θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης». «Αρχίζοντας από τα προκριματικά ψηφοδέλτια παντού – να είναι τα ίδια τα μέλη που θα αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού». Πρόσθεσε ότι τα μέλη θα επικοινωνούν και θα λαμβάνουν απάντηση από την ηγεσία του κόμματος. Τόνισε ότι «εσείς θα μου δώσετε την εξουσιοδότηση, τη δύναμη, εσείς θα με ελέγχετε» και πως εκείνος «στο όνομα των λαϊκών αγώνων της Αριστεράς και του καινούριου λαϊκού αγώνα που ξεκινάμε τώρα ενάντια στους μηχανισμούς, δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν».

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι μετά τη χρεοκοπία της χώρας από τα κόμματα «του άλλοτε κραταιού δικομματισμού», άφησαν στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και σε έναν νέο ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπραμ να διαχειριστούν τη χρεοκοπημένη χώρα, «τους έστησαν την παγίδα της αριστερής παρένθεσης, όμως εκείνοι κατάφεραν να επιβιώσουν» και να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια. Πρόσθεσε ότι «το παλιό πολιτικό σύστημα ανέκαμψε» και πως ο ίδιος «μετά την πρώτη οδυνηρή ήττα, στάθηκα δίπλα στον Αλέξη». Σχολίασε ότι «είδα από πρώτο χέρι ποιοι του στάθηκαν και ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το ‘δεξιά απόκλιση’. Σχολίασε και σήμερα ότι οι ίδιοι θεωρούν δεξιά απόκλιση τη δική του υποψηφιότητα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι το ακριβώς αντίθετο. «γιατί δεξιά απόκλιση είναι τελικά ό,τι συμφέρει τη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη. Δεξιά απόκλιση είναι ό,τι θα κρατήσει τον Μητσοτάκη στην εξουσία και τον ΣΥΡΙΖΑ ακίνδυνο κομπάρσο. Ακίνδυνο για το σύστημα». Σημείωσε ότι «αριστερή – ριζοσπαστική απόκλιση δεν είναι ό,τι εξυπηρετεί την ορθοδοξία της αριστεράς, αλλά ό,τι μπορεί να νικήσει τη δεξιά. Ιδεολογικά και πολιτικά».

Ανέφερε ότι ο ίδιος κατηγορείται ότι είναι στοιχείο της μεταπολιτικής όμως δεν έχει ακούσει παρά ελάχιστα για την ουσία. «Η δική μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν». Είπε ότι κατηγορήθηκε ότι είναι πράκτορας των Αμερικάνων, φυτευτός του καπιταλισμού, εκπρόσωπος της μεταδημοκρατίας, για να σχολιάσει ότι «μάλλον φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναστηθεί, ότι μπορεί να κερδίσει ξανά τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα πάψει το μονότονο επιχείρημα των καταστροφέων: «Τι διαμαρτύρεστε; 41%…».

Τζουμάκας: «Πρέπει να δούμε ποιες πολιτικές ηττήθηκαν»

Ο Στέφανος Τζουμάκας ανέβασε αρκετά τους τόνους στη διάρκεια της ομιλίας του κατά το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος ήταν ο τέταρτος εκ των πέντε που ανέβηκε στο βήμα κι εκτός της επίθεσης προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για εσωτερικά προσκόμματα στη λειτουργία του κόμματος. Απαίτησε μάλιστα «να έχουμε αίσθηση του πού είμαστε» προκειμένου να καταστεί εφικτό κατόπιν «να είμαστε η προοδευτική λύση στη χώρα» μέσα από μια συλλογική πολιτική που δεν θα την κάνουν «μόνο μερικοί σύντροφοι στα κανάλια».

Αρχικά ο κ. Τζουμάκας ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες συνυποψηφίους του για το γεγονός πως υιοθέτησαν «απόψεις και πολιτικές για τις οποίες παλεύω δέκα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ» και ακολούθως υπογράμμισε πως «θα πρέπει να αξιολογήσουμε γιατί φέραμε την Κυβέρνηση του Μητσοτάκη τόσο το 2019 όσο και εφέτος».

«Η ιστορία του ότι πάντα φταίνε οι άλλοι είναι αποποίηση ευθύνης. Πρέπει να δούμε ποιες πολιτικές ηττήθηκαν», υποστήριξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κυβερνήσεις που «καθορίζουν την πορεία της χώρας, όχι τα κράτη. Σε όλες τις χώρες». «Εγώ δεν γνώρισα καμία κρατική μηχανή να πάρει δικές της αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Πάντως ο Στέφανος Τζουμάκας ανέφερε πως είναι αισιόδοξος για την όλη διαδικασία διότι «στη διαδρομή μου όλες τις αλλαγές τις έζησα μέσα από κρίσεις και αυτό έχει σημασία».

Αρκεί βέβαια «να έχουμε μια αίσθηση ποιες θα είναι οι αποφάσεις από μας και να το λέμε, όχι για να δείχνουμε υποτέλεια, αλλά να μην κάνουμε πολιτικό συνδικαλισμό απέναντι στον κόσμο».

«Έχουμε μπει στον Β’ Ψυχρό Πόλεμο και δεν μιλάμε γι’ αυτό. Το δυτικό ημισφαίριο είναι σε μεγάλη αδυναμία και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιστρέφει σε κράτος ιμπεριαλιστικό και κράτος – καμόρα», συνέχισε.

Μιλώντας για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι υπάρχει ανάγκη «να κοιτάζει μακριά, όχι μόνο πώς πάει ο σύλλογος», εκτιμώντας ότι η μοναδική λύση είναι η εκτίμηση της διεθνούς σκηνής. «Ποιος υπολογίζει τον Κυριάκο, τον πρόεδρο του συλλόγου;» διερωτήθηκε ρητορικά.

«Να έχουμε αίσθηση πού είμαστε, γιατί υπάρχει πολύς μύθος», συνέχισε μπαίνοντας ακολούθως στο σκέλος των τοπικών οργανώσεων που μεταφέρουν ότι οι προτάσεις τους δεν φτάνουν στα κεντρικά όργανα.

«Δεν είναι αριστερά αυτό», ισχυρίστηκε ο Στέφανος Τζουμάκας, επισημαίνοντας πως «χρειαζόμαστε ν’ αναλάβουν τα δικαιώματά τους οι τοπικές οργανώσεις και να κάνει πολιτική όλος ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μερικοί σύντροφοι στα κανάλια. Αυτή είναι πολιτική αστικού κόμματος».

«Μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση με ενότητα και στροφή σε αξιόπιστες κι εναλλακτικές λύσεις. Μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρο στον δρόμο της εξόδου από την κρίση που θα συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία», είπε ακόμα.

«Έχουμε θέσεις και σχέδιο. Μπορούμε να είμαστε η προοδευτική λύση στη χώρα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολιτικές εκλογές και πρέπει να είμαστε όλοι στη μάχη του αγώνα. Για να δώσουμε το πρώτο δείγμα μιας δημοκρατικής νίκης και μαζί να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά. Ν’ αποτελέσουν τη στροφή προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Επί της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποταχθεί σε επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον, στο πιο διεφθαρμένο κράτος. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης του 21ου αιώνα».

Σημασία συνολικά για τον Στέφανο Τζουμάκα έχει το «τι λέμε εμείς πρώτα, να αυτοπροσδιοριζόμαστε», γιατί «ο αντικυβερνητισμός έχει έναν ορίζοντα. Χρειαζόμαστε εθνική συζήτηση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου».

Τσακαλώτος: «Θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας αξίες και προτάσεις»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών των υποψηφίων προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Συνέδριο που άρχισε τις εργασίες του το Σάββατο (2/8).Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εστίασε κυρίως στην πολιτική ταυτότητα κατά τη μετά-Τσίπρα εποχή, μιλώντας για τα «όχι» που θα πρέπει ν’ ακούγονται κόντρα στον συμβιβασμό της εξουσίας, προαναγγέλοντας στήριξη σε όποιον επικρατήσει στην εκλογική μάχη για το χρίσμα.

Στο γενικό σχόλιό του για το Συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως «η αριστερά ξέρει να μιλάει» και ότι σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία «κανένας συνυποψήφιος δεν είναι αντίπαλος», καθώς «δουλέψαμε μαζί και θα δουλέψουμε μαζί». Όπως συμπλήρωσε, «η αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «πρέπει να βγούμε απ’ αυτήν την εκλογή και απ’ αυτό το Συνέδριο μ’ ένα σχέδιο για το 2026. Ένα σχέδιο για την Ελλάδα, τις εργασιασκές σχέσεις, το κοινωνικό κράτος, τον πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι «θα έχουμε κι εκείνα που δεν θα σας αρέσουν. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας. Δεν λέμε ναι σε όλους».

Κι εξηγώντας αυτήν τη σκέψη του ανέλυσε πως «οι αντίπαλοί μας δεν είναι μόνο κάποιες επιχειρήσεις ή οι τραπεζίτες, είναι πολλοί οι νικητές της αγορές και πρέπει να φτιάξουμε ένα μπλοκ προτεραιοτήτων. Θα είναι πιστευτό να πούμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους από τη Νέα Δημοκρατία; Η δεξιά έλεγε πάντα ότι ‘θα μειώσουμε τους φόρους κι ας μειώσουμε μετά τις κοινωνικές δαπάνες. Η ηγεμονία χτίζεται όταν λες και πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Δεν κάνεις εκπτώσεις μόνο και μόνο για να κερδίσεις τις εκλογές. Αν δεν σπρώξεις τα όρια του εφικτού, θα είσαι μια διαχειριστική δύναμη. Όταν πάμε σε εκλογές να λέμε αυτά που πιστεύουμε και να μην συνεχίσουμε το είδος πονηριάς».

«Ο κόσμος έχει ένστικτο και ξέρει να ξεχωρίζει αυτές και αυτούς που λένε κάτι γιατί το αγαπούν και αυτούς που το λένε μόνο και μόνο για να κρατήσουν την εξουσία. Το σχέδιό μας πρέπει ν’ αφορά την ταυτότητά μας που έχει αξίες, ιδέες και αναλύσεις. Αν μειώσεις τους φόρους στους πλούσιους τούς κάνεις πιο πλούσιους», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επέμεινε δε λέγοντας πως «αν δεν δίνεις ιδεολογικές μάχες, δεν μπορείς να είσαι ηγεμονικός. Αν δεν πολεμήσεις με ηγεμονία και με το δικό σου πρόσημο, τότε όλες οι πολιτικές που θα προτείνεις θα ενσωματώνονται στον κύριο λόγο».

Σημείωσε επίσης ότι «αν η ανάπτυξη δεν είναι κόκκινη, τότε δεν θα ‘ναι ούτε πράσινη. Θα δούμε πώς μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη» πάντα μέσα «στο θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας μας».

«Όποιος κερδίσει, θα τον υποστηρίξουμε», συμπλήρωσε προτείνοντας τη δουλειά του μυρμηγκιού, διότι μόνο έτσι προχωρά «ένα κόμμα που θέλει τη διεύρυνση και τη γείωση με την κοινωνία. Θα βρούμε νέα παιδιά που θα τα δουλέψουμε για μια τετραετία και θα τα χτίσουμε. Θα τους μάθει η κοινωνία, θα έχουν αναγνώριση».

Πάντα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό με «σεβασμό στις ιδέες» κι αφότου διαμορφωθεί «η συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορείς να θέλεις μιας κοινωνία δημοκρατική, συμμετοχική με άλλες δομές και το ίδιο κόμμα να είναι ιεραρχικό. Θα λόγο στα όργανα του κόμματος, αν δεν το θέλετε μην με ψηφίσετε», προσέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Προτού καταλήξει με το «είτε κερδίσω είτε δεν κερδίσω υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να είμαι μέρος μιας συλλογικής ηγεσίας. Θέλω να φέρω το χαμόγελο στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ για όσα κατάφερα. Γιατί η αριστερά μπορεί να κερδίσει. Όποιος λέει ότι έτσι θα φτάσουμε στο 8% κρατά αμυντική στάση, Η επιθετική στάση είναι το αυτοί είμαστε, αυτό θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας αξίες και προτάσεις».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Οι 33 ισραηλινοί όμηροι τους οποίους ελευθερώνει η Χαμάς
17 Ιανουαρίου, 2025
Η Τέιλορ Σουίφτ στη μάχη για τους πυρόπληκτους του Λος Άντζελες
17 Ιανουαρίου, 2025
Ουκρανία: Μαζικά πλήγματα σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις με πυραύλους
17 Ιανουαρίου, 2025
Στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η φον ντερ Λάιεν
17 Ιανουαρίου, 2025
Μαντλίν Μακάν: Νέα τροπή στην υπόθεση εξαφάνισής της
17 Ιανουαρίου, 2025
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πέθανε ο θρύλος Ντένις Λόου
17 Ιανουαρίου, 2025
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέτσολα για τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
17 Ιανουαρίου, 2025
Ρωσία: Η αστυνομία αναζητά Influencer μετά από βίντεο στο οποίο φαίνεται να πετάει το παιδί του στα χιόνια
17 Ιανουαρίου, 2025
Χατζηδάκης: Κοντά στο μηδέν το έλλειμμα του 2024
17 Ιανουαρίου, 2025
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς
17 Ιανουαρίου, 2025