Διάσκεψη για ειρήνη στην Ουκρανία: Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη

Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος 92 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων.

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, έλαβε μέρος το Σάββατο (15/06) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ρωσία πάντως δεν προσκλήθηκε, ενώ η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με στόχο να επιτευχθεί «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ».

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία στέλνει από την πλευρά του με την παρουσία του ο έλληνας πρωθυπουργός εστιάζοντας στην ανάγκη επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διάσκεψης και στη συνέχεια είχε τετ-α-τετ με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, ενόψει της Συνόδου ηγετών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.