Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.
Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.
Το χρονικό
Οι τουρκικές αρχές κράτησαν χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, βορείως τη Μοσούλης αρνούμενοι να χορηγήσουν την άδεια υπερπτήσης που είχαν οι ίδιοι εγκρίνει λίγο νωρίτερα.
Στο σκάφος επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης πρόκειται για μια ενέργεια που ξεπερνά κάθε έννοια καλής γειτονίας και καταστρατηγεί τους κανόνες διπλωματικής συμπεριφοράς.
Ειδικότερα το σκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση την οποία ωστόσο απέσυραν καθώς προσέγγιζε στα σύνορα. Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων. Μετά από έντονη επικοινωνία οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια και το αεροσκάφος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με σημαντική καθυστέρηση.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ πρόκειται για μια κίνηση εντελώς εκτός ορίων και πλαισίου καλής γειτονίας που δείχνει μια μη φιλική διάθεση και δημιουργεί εμπόδια σε ένα δίαυλο επικοινωνίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, εγείροντας παράλληλα και θέματα ασφαλείας καθώς επρόκειτο για μια περιοχή ιδιαίτερα αφιλόξενη χωρίς καν αεροδρόμια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.
Η προκλητική κίνηση, καθώς ακόμα και όταν πρόκειται για εμπόλεμες ζώνες η άδεια για VIP πτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων χορηγείται απρόσκοπτα – δείχνει την τουρκική ενόχληση για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ.
Αυτό αποτυπώθηκε σύμφωνα με διπλωματικές και στην έκτακτη πρόσκληση του Ιρακινού σιίτη πρωθυπουργού στην Άγκυρα από τον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη, λίγο πριν την επίσκεψη του κ. Δένδια.