Διευκρινίσεις από το Κρεμλίνο για την εκεχειρία με την Ουκρανία: Αφορά τα διυλιστήρια, τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στις επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφορά κυρίως τα διυλιστήρια, τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εκεχειρία αυτή διάρκειας 30 ημερών ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, στις 18 Μαρτίου, από τους προέδρους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, ουδέποτε όμως εφαρμόστηκε πραγματικά, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για τη συνέχιση των επιθέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο κατάλογος των σχετικών εγκαταστάσεων “συμφωνήθηκε μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι αγωγοί φυσικού αερίου και οι πετρελαιαγωγοί, εγκαταστάσεις που αποτελούσαν στόχο επιθέσεων σχεδόν κάθε εβδομάδα από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος.

Επίσης, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και οι μετασχηματιστές και οι ηλεκτρικοί υποσταθμοί, που έχουν δεχτεί επιθέσεις πολλές φορές από τη Ρωσία στην Ουκρανία, προκαλώντας μεγάλες διακοπές ρεύματος.

Τέλος, περιλαμβάνονται οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα υδροηλεκτρικά φράγματα, υποδομές ιδιαίτερα ευαίσθητες, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται πολλές φορές ότι τους στοχοποιούν εδώ και τρία χρόνια.

Η ρωσική προεδρία διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι “σε περίπτωση παραβίασης του μορατόριουμ από το ένα μέρος, το άλλο μέρος μπορεί να θεωρήσει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση να το τηρήσει”.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η εκεχειρία μπορεί επίσης να “παραταθεί με κοινή συμφωνία”.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πέθανε η σύζυγος του Μανώλη Γλέζου, Τζώρτζια Αργυροπούλου
28 Μαρτίου, 2025
Δ. Παπαστεργίου: Με τον «Δαίδαλο» θα παράγουμε εγχώρια Τεχνητή Νοημοσύνη – Σε 1 με 1,5 μήνα η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό
28 Μαρτίου, 2025
Παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου η απαγόρευση απέλασης Βενεζουελάνων μεταναστών με βάση νόμο του 18ου αιώνα
28 Μαρτίου, 2025
Έλληνες που βρίσκονταν στην Ταϊλάνδη περιγράφουν τη στιγμή των φονικών Ρίχτερ – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τους
28 Μαρτίου, 2025
Βανς: Η Γροιλανδία θα είναι πιο ασφαλής υπό τις ΗΠΑ – Οι Γροιλανδοί θα επιλέξουν την ανεξαρτησία τους από τη Δανία
28 Μαρτίου, 2025
Περιστέρι: Ληστής με την απειλή μαχαιριού άρπαξε όλα τα χρήματα από ταμειακή – Βίντεο ντοκουμέντο
28 Μαρτίου, 2025
Μηνύει Πέτρο Φιλιππίδη και Γιώργο Καρκά για «συκοφαντικές και εξυβριστικές επιθέσεις» ο Σπύρος Μπιμπίλας
28 Μαρτίου, 2025
Καιρός: Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες από απόψε το βράδυ – Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
28 Μαρτίου, 2025
Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Διέρρευσαν στο dark web 813 GB προσωπικών δεδομένων και τραπεζικοί λογαριασμοί χιλιάδων φοιτητών
28 Μαρτίου, 2025
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο με την σταθμάρχη Ν. Πόρων και τον προϊστάμενο κυκλοφορίας του ΟΣΕ
28 Μαρτίου, 2025