Διευθυντής Καρδιολογικής Ευαγγελισμού: Μας λένε ήρωες αλλά μας στέλνουν γυμνούς στη μάχη

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται συνεχώς στην χώρα μας και εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης καθημερινά, είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

«Κάθε μέρα αυξάνεται ο κόσμος, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού και πρόεδρος των εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας.

Οι ρυθμοί εργασίας είναι εξοντωτικοί ενώ το ωράριο εργασίας έχει καταργηθεί εδώ και καιρό. Το μεγαλο τους όμως άγχος είναι να μπορέσουν να διαχωρίσουν σωστά όσους φτάνουν στο νοσοκομείο υπό τον φόβο να μην εξαπλωθεί ο ιός σε εκείνους που δεν νοσούν.

«Ακούω διαφόρους που λένε θα λογαριαστούμε μετά. Τι εννοούν μετά; Τώρα θα λογαριαστούμε. Μετά θα είναι αργά», δηλωσε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται στην ανάγκη να ληφθούν σήμερα κιόλας μέτρα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το πρώτο μεγαλο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει 350 κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε καιρούς «κανονικότητας» όχι εν μέσω πανδημίας

Οπως εξήγησε ο κ. Σιώρας αυτήν τη στιγμή διαθέτει 18 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση της νέας απειλής. Το σχέδιο είναι να αναπτυχθούν ακόμα 60 κλίνες για τον κορονοϊό κάτι αν μη τι άλλο θετικό.

Ομως για να λειτουργήσουν μόνο οι συγκεκριμένες δομές θα χρειαστούν σε πλήρη ανάπτυξη 250 άτομα. Αυτήν τη στιγμή το διαθέσιμο προσωπικό δεν ξεπερνά τους 120 ανθρώπους

Οι ελλείψεις είναι μεγαλες συνολικά στο σύστημα όχι μόνο στον Ευαγγελισμό. Γι αυτό υποστηρίζει ότι είναι άμεση ανάγκη να προσληφθούν ως μόνιμοι όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που κάνουν τώρα αιτήσεις.

Μαλιστα χαρακτήρισε κοροϊδία τα 75 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε η κυβέρνηση ως έκτακτη χρηματοδότηση για την καλυψη αναγκών των νοσοκομείων, αναφέροντας ότι από τους προϋπολογισμούς των ετών 2019-2020 έχει ήδη αφαιρέσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια από την Υγεία σε σχέση με την περασμένη διετία.

«Το αίτημα των μαζικών προσλήψεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων που αγωνίζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Περίπουτο 10 των κρουσμάτων που ανακοινώνονται είναι υγειονομικοί. Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν καθημερινές καταγγελίες για ελλείψεις στον βασικό εξοπλισμό. Αν και το υπουργείο υποστηρίζει ότι κάνει καθημερινές εισαγωγές σε αναλώσιμα αυτό δεν είναι ορατό στους εργαζόμενους. Το πιο εξοργιστικό ήταν η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που μας καλούσε σε συνθήκες ύψιστης ανάγκης να πλύνουμε τα χέρια μας με λίγο οινόπνευμα και να μπούμε να εξετάσουμε ασθενείς.

Μας λένε ήρωες αλλά μας στέλνουν γυμνούς στη μάχη» ανέφερε ο κ. Σιώρας που σχολίασε δηκτικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας κρατικός φορέας που να μπορεί να παρασκευάσει τέτοια υλικά.

Περισσότερες πληροφορίες στο «Έθνος της Κυριακής»