Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Έρχονται νέες οδηγίες προς τους γιατρούς – Γιατί η νόσος είναι επικίνδυνη

Μεγάλη είναι η ανησυχία στη χώρα μας μετά τους θανάτους από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο τύπου Α και την αύξηση των κρουσμάτων.

Εξαιτίας της έξαρσης του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου τύπου Α ο ΕΟΔΥ αναμένεται να λάβει έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, τις επόμενες μέρες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων οδηγιών προς τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας.

Οι οδηγίες θα εστιάζουν στην πιο αποτελεσματική διαφορική διάγνωση των περιστατικών μέσω της συχνότερης διενέργειας strep test, αλλά και στην ανάγκη άμεσης χορήγησης αντιβιοτικών σε παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα.

Ο ΕΟΔΥ απευθύνεται στους γιατρούς όλης της επικράτειας και όχι μόνο της Ηλείας, στην οποία καταγράφηκαν οι δύο αιφνίδιοι θάνατοι με απόσταση λίγων ημερών ο ένας από τον άλλον

Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες ενδείξεις τα δύο θανατηφόρα περιστατικά δεν φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους.

«Από την διερεύνηση που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει συσχέτιση», αναφέρει ανώτατο στέλεχος του ΕΟΔΥ μιλώντας στο iatropedia.gr και προσθέτει: «Φαίνεται να είναι απλή σύμπτωση, καθώς και οι δύο άνθρωποι που κατέληξαν είναι από διαφορετικές περιοχές. Ο ένας από Λειβαδιά, ο άλλος από Ηγουμενίτσα. Ο ένας μάλιστα μολύνθηκε πριν βρεθεί στην Ηλεία», τονίζει.

Με την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να εντείνουν την προσοχή τους στη διάγνωση και θεραπεία των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, ιδίως στα παιδιά, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών και θανάτων από αυτή την σπάνια αλλά επικίνδυνη λοίμωξη.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα η διερεύνηση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα, με τη διενέργεια strep test στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Ηλείας. Μέχρι στιγμής, στα 80 περιστατικά που ελέγχθηκαν εντοπίστηκε μόλις ένα κρούσμα σπτρεπτοκοκκικής λοίμωξης.