Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Θα απαιτήσουν χρόνο – Δεν αποκλείεται το ναυάγιο

O εντοπισμός θετικού κρούσματος κορονοϊού σε στενό συνεργάτη του Σαρλ Μισέλ και η εξ αυτής αναβολή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε που ήταν προγραμματισμένη για τις 24,25 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε ταυτόχρονα με την προαναγγελία έναρξης του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, σε ημερομηνία που μένει να προσδιοριστεί.

Η αναβολή της Συνόδου εκτιμάται ότι δίνει χρόνο στην Τουρκία για να αποτρέψει – με τρόπο πιο σίγουρο – την πιθανότητα λήψης κυρώσεων σε βάρος της, κάτι που διευκολύνει και τους χειρισμούς του Βερολίνου. Ταυτοχρόνως, διευκολύνει την Άγκελα Μέρκελ αλλά και την ηγεσία της ΕΕ συνολικά, να διαχειριστούν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την πρόθεση της Κύπρου να μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, εάν δεν υπάρξουν, παραλλήλως, πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία.

Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα, οι πιέσεις προς την Λευκωσία θα αυξηθούν σημαντικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και ταυτόχρονα επιχείρησε να διευρύνει την ατζέντα των διεκδικήσεών του, με τρία επίμαχα για την Άγκυρα θέματα:

– Tην επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης
– Την επικαιροποίηση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες με τρόπο ευνοϊκό για την Τουρκία, και
– Την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Αν και σε αυτά τα τρία ζητήματα γίνει βήμα και ταυτόχρονα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, θα δημιουργηθεί ξανά ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας με την ΕΕ. Προβλέπουμε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη Σύνοδο. Μας έχουν πει ότι θα τεθούν αυτά τα θέματα στην ατζέντα. Γι’ αυτά τα ζητήματα μπορεί να υπάρξει μια καλή ευκαιρία με την γερμανική προεδρία. Η Καγκελάριος κάνει προσπάθεια γι’ αυτό το θέμα», είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίμ.

Η Αθήνα, πάντως, κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις διερευνητικές επαφές, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες ότι πρόκειται για συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.

«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Άλλωστε, τις τελευταίε ώρες, καταγράφηκαν τρεις επιθετικές κινήσεις, με κορυφαία την Antinavtex για αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, το περιεχόμενο της ομιλίας Ερντογάν προς τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και μια διαρροή περί απόπλου του Ορούτς Ρέις από τον κόλπο της Αττάλειας.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα κρατούν μικρό καλάθι σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, οι οποίες, ακόμη κι αν δεν οδηγηθούν σε ναυάγιο, θα απαιτήσουν πολύ χρόνο, χρόνια για την ακρίβεια, μέχρι να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα.