Διερευνητικές επαφές: Η στρατηγική της Ελλάδας – τα «αγκάθια» που βάζει στο τραπέζι η Τουρκία.

Σήμερα ο 61ος κύκλος των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

Η στρατηγική της Ελλάδας – τα «αγκάθια» που βάζει στο τραπέζι η Τουρκία.

Μετά από 5 χρόνια – τα οποία σημαδεύτηκαν από μία άνευ ορίων προκλητικότητα της Άγκυρας – Ελλάδα και Τουρκία κάθονται ξανά σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου, στην Κωνσταντινούπολη, εκκινώντας τον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως προσέρχεται με την ξεκάθαρη θέση ότι η μοναδική διαφορά προς επίλυση είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Στον αντίποδα ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως στο τραπέζι θα απλώσει όλη τη βεντάλια… Μέχρι και θέματα αποστρατικοποίησης νησιών, γκρίζες ζώνες, αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, και άλλα εκτός πραγματικότητας αιτήματα.

Σήμερα, σε πρώτη φάση, γίνεται μια άτυπη συζήτηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστά διαπραγμάτευση.

Πόσο πιθανό είναι η Τουρκία να συμφωνήσει ότι το μόνο θέμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι οι θαλάσσιες ζώνες;

«Ελάχιστα» απαντούν κυβερνητικοί παράγοντες και αναλυτές, τονίζοντας ότι αν ο Ερντογάν επιμείνει σε αδιάλλακτη στάση και δυναμιτίσει το κλίμα, τότε θα φανεί ξεκάθαρα πόσο προσχηματική ήταν η πρόσκληση για διάλογο.

«Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, τότε να συμφωνήσουμε να πάμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα» δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, δείχνοντας στην Τουρκία το δρόμο της Χάγης.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η συναίνεση της Άγκυρας

Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας είναι ο Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της Τουρκικής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Στο «Swiss hotel», με θέα τον Βόσπορο, οι δύο πλευρές προβαίνουν σε μία… αναγνώριση προθέσεων.

Η Αθήνα επιθυμεί να δει αν η πρόσκληση Ερντογάν είναι προσχηματική και αν ο στόχος είναι ένα… blame game. Αν δηλαδή η Τουρκία στοχεύει να δυναμιτίσει το κλίμα. να τορπιλίσει τις επαφές και στη συνέχεια να επιρρίψει στην Ελλάδα την ευθύνη για τυχόν διακοπή των συνομιλιών.

Μπορεί η ‘Άγκυρα να συμφώνησε στις διερευνητικές με στόχο να κυλήσει ο χρόνος ως τον Μάρτιο με την ίδια να παίζει το «καλό παιδί» στην Ευρώπη, για να αποφύγει τις κυρώσεις των Ευρωπαίων στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου;

Κοντός ψαλμός…!

Εφόσον στη σημερινή συζήτηση βρεθεί κοινός τόπος, τότε ο 62ος γύρος θα μπορεί να λάβει χώρα σε 1 μήνα.