Διεθνής Αμνηστία: Αναφορά «κόλαφος» για την αστυνομική βία στην Αθήνα

Το ενδιαφέρον στο διαδίκτυο μονοπωλεί από το βράδυ της Παρασκευής, μετά την πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, η φωτογραφία που δείχνει την προσαγωγή ενός ατόμου στα Εξάρχεια.

Στην εν λόγω φωτογραφία, την οποία τράβηξε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, διακρίνονται άνδρες των ΜΑΤ να έχουν γδύσει και να τραβούν το εσώρουχο ατόμου, το οποίο μόλις έχουν προσάγει από την περιοχή των Εξαρχείων.

Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ορυμαγδό καταγγελιών, με το αρμόδιο υπουργείο πάντως να παρέχει πλήρη κάλυψη στους αστυνομικούς επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς οι συνθήκες και η απειλή αναταραχής επέβαλαν να κινητοποιηθούν πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις».
Η τελευταία ηχηρή αντίδραση έρχεται από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία του υλικό με τα περιστατικά αστυνομικής βίας το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου. Καλεί δε τις Αρχές να στείλουν ένα μήνυμα ότι τέτοια περιστατικά δεν θα γίνουν ανεκτά.

Αυτά τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα αναφορών υπερβολικής χρήσης βίας και κακομεταχείρισης από την αστυνομία, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας πως οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ δεν αποτελούν «απλώς μεμονωμένα περιστατικά».

Ακόμα, η Διεθνής Αμνηστία συστήνει στις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν την αντίστοιχη ποινική διερεύνηση, η οποία πρέπει να είναι άμεση, διεξοδική, αποτελεσματική και αμερόληπτη, και να διασφαλίζει ότι οι δράστες θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας
«Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία τις εικόνες και το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζει τις δυνάμεις των ΜΑΤ της ελληνικής αστυνομίας, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, να ξεγυμνώνουν και να συμπεριφέρονται με εξευτελιστικό τρόπο σε έναν άνθρωπο στην περιοχή των Εξαρχείων, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, καθώς και να ξυλοκοπούν έναν άλλο άνθρωπο επανειλημμένα με κλομπ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο έδαφος και δεν μπορεί να κουνηθεί.

Αυτά τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα αναφορών υπερβολικής χρήσης βίας και κακομεταχείρισης από την αστυνομία, ενάντια σε φοιτητές/ριες που διαδηλώνουν, καθώς και σε άλλα άτομα και δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες, και δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από αξιωματούχους της αστυνομίας στην Ελλάδα δεν αποτελούν «απλώς μεμονωμένα περιστατικά». Αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά υποστηρίζουν και τροφοδοτούν μια επικρατούσα κουλτούρα ατιμωρησίας.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι η ελληνική αστυνομία έχει ζητήσει από τον Συνήγορο του Πολίτη να ξεκινήσει μια έρευνα για τα περιστατικά αυτά, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως Ανεξάρτητου Μηχανισμού Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Η οργάνωση συστήνει στις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν επίσης, με δική τους πρωτοβουλία, την αντίστοιχη ποινική διερεύνηση. Κάθε τέτοια διερεύνηση οφείλει να είναι άμεση, διεξοδική, αποτελεσματική και αμερόληπτη, και να διασφαλίζει ότι οι δράστες θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Πάνω απ’ όλα, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτά τα περιστατικά δεν θα γίνουν».

-Ad-