Διεθνής ανησυχία για τη χρήση πυραύλου με πυρηνική ικανότητα από τη Ρωσία – Σαφή απόκλιση από το δόγμα αποτροπής, βλέπουν οι ειδικοί

Κλιμακώνεται η κρίση στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας μετά τη χθεσινή ρωσική επίθεση με «πειραματικό» βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς με «μη πυρηνική υπερηχητική κεφαλή» κατά της πόλης Ντίνπρο της Ουκρανίας. Με διάγγελμά του ο Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε για επιθέσεις – με τους βαλλιστικούς πυραύλους νέου τύπου- τις χώρες που παρέχουν στο Κίεβο τη δυνατότητα να χτυπά τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει πλέον λάβει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα.

Η χρήση από τη Ρωσία βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνικές ικανότητες την Πέμπτη σηματοδοτεί μια αποφασιστική και δυνητικά επικίνδυνη στιγμή στη σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση. Η χρήση ενός βαλλιστικού πυραύλου με πολλαπλές κεφαλές, όπως αυτός που χρησιμοποιήθηκε χθες, σε επιθετική κίνηση θεωρείται σαφής απόκλιση από το δόγμα αποτροπής του Ψυχρού Πολέμου που ίσχυε επί δεκαετίες.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι με πολλαπλές πολεμικές κεφαλές, γνωστοί ως MIRV, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ για να πλήξουν έναν εχθρό, λένε οι ειδικοί. “Είναι η πρώτη φορά που ο MIRV χρησιμοποιείται σε μάχη”, δήλωσε στο CNN ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν το θεμέλιο της στρατηγικής αποτροπής, προσφέροντας αυτό που είναι γνωστό ως “αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή” ή MAD, στην πυρηνική εποχή. Το σκεπτικό είναι ότι, αν έστω και μερικοί πύραυλοι επιβιώσουν από ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα, θα απομείνει αρκετή δύναμη πυρός στο οπλοστάσιο του αντιπάλου για να αφανίσει αρκετές μεγάλες πόλεις του επιτιθέμενου. Αυτό θα πρέπει να αποτρέψει τον επιτιθέμενο από το «να πατήσει το κουμπί» εξ αρχής. Με αυτό το σκεπτικό, οι βαλλιστικοί πύραυλοι σχεδιάστηκαν για να στέκονται φρουροί σε ένα μέλλον όπου τα πυρηνικά όπλα δεν θα εκτοξεύονταν ποτέ ξανά.

Αλλά οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι MIRV μπορεί να προκαλούν, αντί να αποτρέπουν, ένα πρώτο χτύπημα. Το σκεπτικό εκεί είναι ότι είναι ευκολότερο να καταστραφούν οι πολλαπλές πολεμικές κεφαλές πριν εκτοξευθούν παρά να προσπαθήσουν να τις καταρρίψουν καθώς πέφτουν με υπερηχητική ταχύτητα στους στόχους τους.

Τα βίντεο από το ρωσικό χτύπημα της Πέμπτης έδειξαν τις πολλαπλές πολεμικές κεφαλές να πέφτουν υπό διαφορετικές γωνίες στο στόχο, και κάθε πολεμική κεφαλή θα έπρεπε να νικηθεί με έναν πύραυλο, μια δυσοίωνη προοπτική ακόμη και για τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας.

Και ενώ οι πολεμικές κεφαλές που έπεσαν στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο την Πέμπτη δεν ήταν πυρηνικές, η χρήση τους σε συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσαν νέα αβεβαιότητα σε κόσμο που βρίσκεται ήδη σε κρίση εντείνοντας, αναπόφευκτα τους φόβους σε όλη την Ευρώπη, με πολλούς να θέτουν το ερώτημα αν η αποτροπή είναι ήδη παρελθόν.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κακοκαιρία Elena: «Πνίγηκαν» Αττική και Εύβοια – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός
26 Δεκεμβρίου, 2024
Το ΝΑΤΟ ζητά την πλήρη διερεύνηση της συντριβής του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines
26 Δεκεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Πώς συνέλαβαν οι αστυνομικοί τον 14χρονο που μαχαίρωσε τον 64χρονο
26 Δεκεμβρίου, 2024
Αποκαλύψεις από τον αντιδήμαρχο Χαλανδρίου για τον αστυνομικό που επιτέθηκε σε ανθρώπους και χαιρέτησε ναζιστικά
26 Δεκεμβρίου, 2024
ΗΠΑ: Πτώμα εντοπίστηκε στην κοιλότητα αεροπλάνου μετά την προσγείωσή του στη Χαβάη
26 Δεκεμβρίου, 2024
Νέα αναβολή στο δικαστήριο του δεύτερου αστυνομικού της Βουλής που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία
26 Δεκεμβρίου, 2024
Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στη Νορβηγία
26 Δεκεμβρίου, 2024
Άνοιξαν τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας – Είχαν κλείσει για λόγους «ασφαλείας»
26 Δεκεμβρίου, 2024
Τουρκία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Ερντογάν
26 Δεκεμβρίου, 2024
Το Ισραήλ βομβαρδίζει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης
26 Δεκεμβρίου, 2024