Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογείται σήμερα ο Γιάννης Λαγός

Δίκη Χρυσής Αυγής: Για πρώτη φορά θα βρεθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου ο θεωρούμενος ως ο πιο κρίσιμος κατηγορούμενος για την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Γιάννης Λαγός είναι ο προτελευταίος από την ηγετική ομάδα της που θα βρεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δώσει τη δική του εκδοχή σε όσα του καταλογίζονται στην ογκωδέστατη δικογραφία. Είναι και ο μοναδικός από τους συγκατηγορουμένους του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ακόμη βουλευτική ιδιότητα, καθώς πλέον είναι ευρωβουλευτής, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογική πτώση της Χρυσής Αυγής.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κύκλος των απολογιών πρόκειται να κλείσει με τον αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, στις 6 Νοεμβρίου, για την απολογία του οποίου το δικαστήριο έχει προβλέψει να δοθεί εφόσον χρειαστεί και δεύτερη δικάσιμος την επόμενη ημέρα.

Ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός, πρώην βουλευτής στη Β’ Πειραιά, καλείται να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις του δικαστηρίου, καθώς είναι το πρόσωπο κλειδί στις τρεις βασικές υποθέσεις που εξέτασε το δικαστήριο μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τρία εγκλήματα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η επίθεση σε ομάδα μελών του ΠΑΜΕ και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έγιναν εντός της γεωγραφικής επικράτειας του κατηγορούμενου, στο Πέραμα και το Κερατσίνι. Η σύνδεσή του με αυτά αλλά και με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής είναι το θέμα που θα απαντήσει με την ετυμηγορία του το δικαστήριο.

Ο άλλοτε περιφερειάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, με σωρεία στοιχείων εμφανίζεται στη δικογραφία ως το πρόσωπο από το οποίο ξεκινούν και στο οποίο καταλήγουν όλα τα κρίσιμα τηλεφωνήματα, τόσο τη νύχτα και την επομένη της δολοφονίας του μουσικού όσο και τη νύχτα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ.

Είναι, επίσης, αυτός που μόνο λίγες ώρες πριν η ομάδα χρυσαυγιτών επιτεθεί στους αλλοδαπούς, είχε πει σε καφετέρια πως οι Αιγύπτιοι «από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Μέλη της ομάδας των χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στους αλλοδαπούς μέσα στο σπίτι που ζούσαν στο Ικόνιο Περάματος φορούσε μπλουζάκια της οργάνωσης. Απολογούμενος ο Νίκος Μίχος είπε πως όταν το είχε αναφέρει αυτό στον Γιάννη Λαγό εκείνος του είχε απαντήσει «ναι, έγινε μαλακία».

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο Γιάννης Λαγός κινητοποιούσε δράσεις και ενέργειες ενώ ακόμη και η απλή επίκληση του ονόματός του στα μηνύματα που έστελναν σε μέλη οι υπεύθυνοι των Τοπικών είχε άμεση ανταπόκριση. Το «εντολή Λαγού» ήταν αρκετό για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός των Τοπικών και να δράσουν τα μέλη τους.

Ο πιο δυναμικός αρχηγός μίας από τις πιο δραστήριες Τοπικές της Χρυσής Αυγής, εκείνης της Νίκαιας, που αποτελούσε το «καμάρι» του κόμματος, ο Γιάννης Λαγός, καταδικάστηκε πρόσφατα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο μαζί με τον Νίκο Μίχο σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή για ηθική αυτουργία στην επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Μία επίθεση που χρονικά προηγείται, μόνο λίγους μήνες πριν, εκείνης κατά του ΠΑΜΕ και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Και σε αυτήν την υπόθεση το κινητό του Γιάννη Λαγού παίζει καίριο ρόλο στην όλη οργάνωση της ομάδας που είχε εισβάλει στον χώρο.

-Ad-