Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές για τον Μιχαλολιάκο και τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης

Ισόβια και 10 χρόνια στον Γιώργο Ρουπακιά ανακοίνωσε το Δικαστήριο, ενώ για τα μέλη που ανήκουν στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης η ποινή φτάνει τα 13 χρόνια με εξαίρεση τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Αρχίζοντας την ανακοίνωση των ποινών, η πρόεδρος ανακοίνωσε ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά και 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Οι ποινές για το «διευθυντήριο»

Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος για το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Στην ίδια ποινή, για το ίδιο αδίκημα καταδικάστηκαν και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής και Ηλίας Παναγιώταρο.

Αντίθετα ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ήταν στην ηγετική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη.

Για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: Παναγιωτης Ηλιοπουλος και Νικος Κούζηλος κάθειρξη 7 ετών, ενώ οι Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Ελενη Ζαρούλια, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Αντώνης Γρέγος και Δημητρης Κουκούτσης καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών.

Οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Σταθης Μπούκουρας, Νικος Μίχος και Μιχάηλ Αρβανίτης που είχαν λάβει ελαφρυντικό, καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια κάθειρξη.

Ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατελης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για συνεργεία σε ανθρωποκτονια και 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ εισέπραξε ποινή 2 ετών για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.

Αναλυτικά οι ποινές όπως της ανακοίνωσε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη:

Για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης

Νίκος Μιχαλολιάκος 13 έτη και 1 χρόνος, Γιάννης Λαγός 13 έτη και 6 μηνες, Ηλίας Κασιδιάρης 13 έτη και 1 χρόνος, Χρήστος Παππάς 13 έτη και 6 μήνες, Ηλίας Παναγιώταρος 13 έτη και 1 χρόνος, Γιώργος Γερμενης 13 έτη και 1 χρόνος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος 10 έτη.

Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (πρώην βουλευτές)

Χρυσοβαλαντης Αλεξόπουλος 5 χρόνια, Μιχάλης Αρβανίτης 5 χρόνια, Αντώνης Γρεγος 6 χρόνια, Παναγιώτης Ηλιοπουλος 7 χρόνια, Ελένη Ζαρουλια 6 χρόνια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος 6 χρόνια, Νίκος Μίχος 5 χρόνια και 2 έτη για οπλοκατοχή, Κώστας Μπαρμπαρούσης 6 χρόνια, Στάθης Μπούκουρας 5 χρόνια και 1 έτος για οπλοκατοχή, Νίκος Κουζηλος 7 χρόνια, Δημητρης Κουκουτσης 6 χρόνια

Για τη δολοφονία Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς ισόβια και 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Για τους συνεργούς του Ρουπακιά στη δολοφονία Φύσσα

Άγγος: 7 έτη, Αναδιώτης: 6 έτη, Δήμου (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη, Καζαντζόγλου: 8 έτη, Καλαρίτης: 7 έτη, Κομιανός: 7 έτη, Κορκοβίλης: 7 έτη, Μιχάλαρος: 7 έτη, Πατέλης: 8 έτη, Σκάλκος (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη, Σταμπέλος: 7 έτη, Τσαλίκης: 7 έτη, Τσορβάς: 7 έτη, Χρυσαφίτης: 6 έτη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων

Αγριογιάννης: 6 έτη, Ευγενικός: 6 έτη, Μαρίας: 6 έτη, Παπαδόπουλος: 6 έτη, Πανταζής: 8 έτη

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

-Ad-