Δίκη Πισπιρίγκου: Νέες αιχμές Κούγια για μεταμοσχεύσεις

Ανέβηκαν οι τόνοι στη δικαστική αίθουσα, όταν ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου άφησε υπαινιγμούς για τους γιατρούς στο Ρίο.

Με ένταση εξελίχθηκε η κατάθεση της Ευστρατίας Σαχινίδου, της εντατικολόγου στο νοσοκομείο του Ρίου, κατά τη διάρκεια της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της ο κ. Κούγιας υπέβαλε δύο μηνύσεις σε βάρος της για ψευδορκία, ενώ άφησε και πάλι αιχμές για μεταμοσχεύσεις στο νοσοκομείο του Ρίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εσείς εκεί στο Ρίο μαζί με τον κ. Ηλιάδη, γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ποιος είναι ο λόγος; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε τα όργανα τους;»

Πάντως, και η συγκεκριμένη μάρτυρας υπογράμμισε τη διαφορά στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, σημειώνοντας πως «ο πατέρας ήταν συναισθηματικός, έκλαιγε, χάιδευε, η μητέρα ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Εδώ, η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη, είχε μια στάση πιο ψυχρή σε σχέση με τον πατέρα. Ο πατέρας ήταν πιο… ρωτούσε περισσότερα πράγματα. Η μητέρα άκουγε με προσβολή ό,τι λέγαμε, αλλά οι ερωτήσεις πολύ λιγότερες από του πατέρα».

«Κλήθηκα γύρω στις 10 το βράδυ από τον κ. Κοτσώνη για ένα κοριτσάκι δέκα ετών που υπέστη ανακοπή. Όταν έφτασα εγώ ήδη οι Κοτσώνης και Ηλιάδης είχαν αρχίσει να τη φροντίζουν προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες», είπε η μάρτυρας εξηγώντας ότι το παιδί μπήκε σε πρωτόκολλο θεραπευτικής υποθερμίας, που χρησιμοποιείται σε παιδιά μετά από ανακοπή.

«Η πρώτη εκτίμηση για την καρδιά ήταν καλή. Η ενδοκράνια υπέρταση ήταν αυξημένη. Όταν σταθεροποιήσαμε το παιδί, ενημερώθηκαν οι γονείς από την ομάδα των γιατρών. Υπήρχε αυξημένη τιμή τροπονίνης, που οφείλεται σε στρες και έλλειμμα οξυγόνου, η οποία μειώθηκε σταδιακά τις επόμενες ημέρες», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως παρουσίασε μια σπαστικότητα και υπερτονία που σταδιακά επιδεινωνόταν. Η μάρτυρας περιέγραψε όλες τις κινήσεις των γιατρών από τη μεταφορά της στο Ωνάσειο αλλά και την επιστροφή της στο νοσοκομείο του Ρίου μέχρι το εξιτήριο της τον Ιούλιο του 2021.

Πρόεδρος: Γιατί η θεραπευτική υποθερμία είναι υποχρεωτική σε τέτοιες περιπτώσεις;

Μάρτυρας: Στην ανακοπή εμείς το κάνουμε γιατί προσπαθήσουμε να μειώσουμε της βλάβες στα όργανα. Η υποθερμία είναι πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται διεθνώς. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό οίδημα.

Πρόεδρος: Λέτε είχαμε ένα εγκεφαλοπαθητικό παιδί. Τι σημαίνει αυτό;

Μάρτυρας: Είναι ένας εγκέφαλος που έχει υποστεί βλάβη έπειτα από διάστημα υποξαιμίας.

Πρόεδρος: Γιατί λέτε «σιγουρευτήκαμε» μετά την αποσωλήνωση;

Μάρτυρας: Όταν κάποιος είναι διασωλημένος δε βλέπουμε πως αντιδρά. Κάνει φυσιολογικές κινήσεις; Είναι σε κάμψη; Σε έκταση; Αυτά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε πριν την αποσωλήνωση.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η ακριβής εικόνα της αντίδρασης των γονιών;

Μάρτυρας: Η εικόνα που είχα αποτέλεσμα ολων των ημερών που ερχόταν οι γονείς. Ήταν τυπικοί στις επισκέψεις. Ο πατέρας ήταν συναισθηματικός, έκλαιγε, χάιδευε, η μητέρα ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Εδώ, η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη, είχε μια στάση πιο ψυχρή σε σχέση με τον πατέρα.

Πρόεδρος: Ενδιαφερόταν για το παιδί με άλλο τρόπο;

Μάρτυρας: Ο πατέρας ήταν πιο… ρωτούσε περισσότερα πράγματα. Η μητέρα άκουγε με προσβολή ό,τι λέγαμε, αλλά οι ερωτήσεις πολύ λιγότερες από του πατέρα.

Αναφερόμενη στην κεταμίνη, η μάρτυρας περιέγραψε τα συμπτώματα που εμφανίζει η χρήση της, τα πολλά από τα οποία συμπίπτουν με όσα εμφάνιζε η Τζωρτζίνα.

«Χορηγείται σε μικρές επεμβάσεις και όταν θέλουμε να επιτύχουμε τη βέλτιστη καταστολή. Πάντα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Είτε ενδοφλέβια είτε ενδομυϊκά, χορηγείται και δίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και μεταβολίζεται πολύ γρήγορα. Συμπτώματα έχει μεταξύ άλλων άπνοια, σιελόρροια, ταχυκαρδία, βρογχόσπασμο, μυδρίαση», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «στο σύνολο της νοσηλείας του παιδιου στη ΜΕΘ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Τι έγινε στην παιδιατρική δεν μπορώ να το γνωρίζω».

Εισαγγελέας: Υπήρχε βελτίωση;

Μάρτυρας: Η μόνη βελτίωση που ίσως ήταν εμφανής ήταν ότι καταλάβαινε την παρουσία των γονέων της. Όταν η Τζωρτζινα μιλούσε με τον πατέρα της και ήταν κοντά η μητέρα της έδειχνε ένα χαμόγελο, είχε μια έκφραση.

«Το βάρος μιας καρδιάς δεν μας έχει απασχολήσει ποτέ. Μας ενδιαφέρει το μέγεθος , διάμετρος και ότι δεν εμφανίζει προβλήματα», απάντησε η μάρτυρας στον Αλέξη Κούγια όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σημασία του βάρους της καρδιάς.

Κούγιας: Σε τι ποσοστό χάνουν τη ζωή τους παιδιά μετά από ανακοπή; Είναι συχνό φαινόμενο;

Μάρτυρας: Έχω δει παιδιά να χάνουν τη ζωή τους από ανακοπή.

Κούγιας: Σε τι ποσοστό υπάρχουν ανακοπές παιδιών που είναι απροσδιορίστου αιτιολογίας;

Μάρτυρας: Οι ανακοπές στα παιδιά είναι κυρίως λόγω υποξαιμίας. Τα υποξαιμικά προβλήματα που οδηγούν το παιδί σε ανακοπή μπορούν να αρθούν. Δεν γνωρίζω ποσοστά.

Κούγιας: Η κ. Καραντζα μας είπε ότι υπάρχει ένα ποσοστο 30%.

Μάρτυρας: Δεν το γνωριζω.

Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί αυτό πριν υποστεί την ανακοπή, είχε κάποια επεισόδια; Γνωρίζετε πόσες ημέρες έμεινε στο Καραμανδάνειο;

Μάρτυρας: Γνωρίζω ότι αναγράφεται στο ενημερωτικό.

Κούγιας: Με όσα σας διάβασα από το ενημερωτικό σημείωμα του Καραμανδανειου το παιδί αυτό είχε καλή κλινική εικόνα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αξιολογήσω. Ήρθε στην εντατική μετά από ανακοπή. Το έγγραφο είναι συνοδευτικό.

Κούγιας: Η κατηγορούμενη κατηγορείται ότι ήταν μια χαρά το παιδί και το δολοφόνησε. Θα λέγατε ποτέ με βάση το ενημερωτικό αυτό ότι είχε καλή κλινική εικόνα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω.

Κούγιας: Σε αυτό το σημείο υποβάλλει η εντολέας μου μήνυση για ψευδορκία στη μάρτυρα, ενώ έχει ειδικές γνώσεις τις αποκρύπτει!

Ένταση στην αίθουσα

Η ένταση ανέβηκε στη δικαστική αίθουσα όταν ο Αλέξης Κούγιας έθεσε ζήτημα ηθικής της ιατρικής και υπέβαλε ερωτήματα σχετικά με το πόση ώρα αναφέρει η βιβλιογραφία ότι πρέπει να γίνεται ΚΑΡΠΑ.

Κούγιας: Υπάρχει παρέμβαση της ηθικής της ιατρικής κατά την ανάνηψη; Γιατί η κ Καραντζά λέει ότι υπάρχει το ζειν και το ευ ζειν. Και λεει δεν ξεπερνάμε τα 20 λεπτά γιατί θα έχουμε βλάβες.

Μάρτυρας: Εγώ σας λέω ότι στη δίκη μου πορεία δεν έχω σταματήσει την ανάνηψη στα 30 λεπτά και ειδικά ενδονοσοκομειακά. Εάν είναι παιδί δεν σταματάς! Μη ρωτάτε ωράρια! Μην ρωτάτε! Όταν ήμουν στο ΕΚΑΒ ξεκινούσα από το ασθενοφόρο μέχρι το νοσοκομείο. Είχε τύχει να πάρω παιδί από την Ανδραβίδα και να το φτάσω στο Καραμανδάνειο! Τι σημαίνει πόσο;

Κούγιας: Λέτε χονδροειδέστατα ψέματα! Ξαναλέω και πάλι κυρία μου, έχετε κάνει ΚΑΡΠΑ με απινιδωτή και διασωλήνωση πέρα από 10-20’; Πόσες φορές;

Μάρτυρας: Αρκετές φορές! Όταν κάνω ΚΑΡΠΑ, η ΚΑΡΠΑ κρατάει πάντα πάνω από 30 λεπτά.

Κούγιας: Σε ποιο σημείο σταματούσατε;

Μάρτυρας: Μέσα στο νοσοκομείο δεν έχω σταματήσει ποτέ στα 30 λεπτά. Ποτέ. Δεν σταματάμε την ΚΑΡΠΑ με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εγκεφαλική βλαβη. Δεν το σταματάμε!

Κούγιας: Μόνο στη δική σας μονάδα δεν σταματάτε! Μόνο!

Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία κύριε συνήγορε;

Κούγιας: Κάτι έχουμε κι εμείς δεν είμαστε κορόιδα! Πείτε μου μια περίπτωση παιδιού που να έγινε ανανηψη χωρίς να έχει βαριές εγκεγφαλικες βλάβες. Δεν υπάρχει κανενα! Γιατί το κάνετε; Γιατί παραβαίνετε την ιατρική ηθική; Ενώ η επιστήμη λεει 10 και 20 λεπτά εσείς το κάνετε; Και παραδίδετε ένα παιδί σε αυτήν την κατάσταση που δεν μπορεί να δει, να μιλήσει, να κουνηθεί, να καταλάβει; Γιατί παραδίδετε στη ζωή τετραπληγικά παιδιά; Στο Ρίο τα κάνετε αυτά, που κατά σύμπτωση στο Ρίο γίνονται και μεταμοσχεύσεις…

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει!

Κούγιας: Απάντησε η γιατρός με τις σπουδές στο Βελιγράδι; Απαντήσατε; Γιατί το κάνετε; Γιατί; Γιατί παραδίδετε τετραπληγικα παιδιά;

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει.

Μάρτυρας: Υπάρχουν οδηγίες που έχουν δοθεί από την ιατρική εταιρία του Ηνωμένου Βασιλείου και την αμερικανική εταιρία εντατικής. Με βάση αυτά τα πρωτόκολλα πηγαίνουμε. Από εκεί κ πέρα το αν θα συνεχίσεις ή όχι μια ΚΑΡΠΑ είναι και υποκειμενικό. Εφόσον είναι παιδί και είμαστε ευαισθητοποιημένοι προχωράμε.

Κούγιας: Ότι μετά τα 10-20’ θα έχω ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη, για εσάς αυτό δεν έχει σημασία; Και συνεχίζετε και παραδίδετε στους γονείς ένα παιδί που δεν είναι παιδί πια; Εσείς εκεί στο Ρίο μαζί με τον κ. Ηλιάδη, γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ποιος είναι ο λόγος; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε τα όργανα τους;

Δύο αιτήματα

Νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας επανέφερε ένα εκ των αιτημάτων που είχε υποβάλει με την έναρξη της δίκης και αφορά στη χρήση αίματος της Τζωρτζίνας. «Κατά την ανάγνωση των ισχυρισμών μας είχαμε υποβάλλει μια σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων να μας παραδοθεί το φυλασσόμενο αίμα της Τζωρτζίνας. Το χρειάζεται ο καθηγητής κ. Τσατσάκης τον οποίο έχουμε ως μάρτυρα με ειδικές γνώσεις. Θελουμε να το εξετάσουμε τοξικολογικά» ανέφερε ο κ. Κούγιας συμπληρώνοντας πως η πλευρά της κατηγορούμενης αμφισβητεί τις διαπιστώσεις του καθηγητή Ράικου, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Παράλληλα, υπέβαλε αίτημα προκειμένου να κληθεί για να κατάθεση η παιδίατρος Ελένη Ρούτη, που παρακολουθούσε τα παιδιά της οικογένειας. «Μετά την κατάθεση της Αγγελικής Καρατζά και την κατάθεση Ανδρέα Ηλιάδη ζητούμε να κληθεί να καταθέσει η παιδίατρος που παρακολουθούσε τα παιδιά, προκειμένου να διευκρινίσει αν τα παιδιά ήταν φροντισμένα, αν ζήτησε καρδιολογικό έλεγχο, αν υποψιάστηκε ότι οι θάνατοι των παιδιών δεν οφείλονταν σε παθολογικά αιτία» σημείωσε ο κ. Κούγιας.

Ο συνήγορος της 34χρονης κατηγόρησε την νοσηλεύτρια Γεωργία Παπανίκου για ψευδορκία και υπογράμμισε ότι θα προβούν σε μήνυση σε βάρος της. «Απέκρυψε ότι είναι πρώτη ξαδέλφη και φίλη του Μάνου Δασκαλάκη και έχει ψευδορκήσει. Έχει πει ψέματα διάφορα» είπε ο κ. Κούγιας και συμπλήρωσε: «Μας είπε η κατηγορούμενη ότι η νοσηλεύτρια κατέθεσε για κάποια φωτογραφία στο Facebook που της έκανε εντύπωση ότι έκαναν μπάνιο. Η φωτογραφία αυτή είναι 22 Αυγούστου του 2021, όταν το παιδί ήταν στο σπίτι, όχι στο νοσοκομείο. Είναι τραβηγμένη, δε, από τον κ. Δασκαλακη».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τηλεθέαση: Σάρωσε ξανά η Αγγελική Νικολούλη
23 Νοεμβρίου, 2024
Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για έργα 1,35 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα μετά την επέλαση των Daniel και Elias
23 Νοεμβρίου, 2024
Γιώργος Θεοφάνους: «Δεν ξέρω, εάν θα μπορούσε άλλη τραγουδίστρια να πει τα τραγούδια, όπως τα είπε η Νατάσα Θεοδωρίδου»
23 Νοεμβρίου, 2024
Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»
23 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: «Μελάνιασε και τέζα…» – Όσα έλεγε η Ειρήνη Μουρτζούκου λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 15 μηνών βρέφους
23 Νοεμβρίου, 2024
«Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος» – Η επιδίωξη του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
23 Νοεμβρίου, 2024
Αγ. Παρασκευή: Συνελήφθη 21χρονος για κλοπή – Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας απέτρεψε τη διαφυγή του από κατάστημα τηλεφωνίας
23 Νοεμβρίου, 2024
Ην. Βασίλειο: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας για τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει Χριστουγέννων
23 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου παρίστανε την… Πόπη – Οι αντιφάσεις και οι προσπάθειες να διακόψει την επικοινωνία
23 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Δεν είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας – Σχέδιο του Κασσελάκη να πλήξει το κόμμα
23 Νοεμβρίου, 2024