Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει από 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 την τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων, με μόνο τους ιερείς, κ.λπ., επισημαίνουν τρεις δικηγόροι στις αιτήσεις τους που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι δικηγόροι ζητούν από τους συμβούλους Επικρατείας να εκδώσουν προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνουν», να αναστέλλουν και να ακυρώνουν την υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠοικ.80189/12.12.2020 κοινή υπουργική απόφαση (και την προγενέστερη αυτής) που προβλέπει έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει «την τέλεση λειτουργιών θρησκευτικών τελετών, κ.λπ. αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία φυσικών προσώπων».
Υποστηρίζουν, ότι ο περιορισμός αυτός προσβάλλει τη θρησκευτική αυτονομία τους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δηλαδή το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αυτοοργανώνεται. Επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι μη αναλογική, καθώς δεν περιέχει την ελάχιστη προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, δηλαδή θίγει το δικαίωμα του θρησκευτικού πυρήνα, καθώς «επιβάλλει καθολική απαγόρευση της τελετής των λατρευτικών καθηκόντων παρουσία, έστω ενός αριθμού πιστών, την στιγμή μάλιστα που προβλέπονται ηπιότερα μέτρα σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων».
Παράλληλα, η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, κατά τους δικηγόρους, παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι τα άρθρα 3, 4, 5,11 και 13, τα άρθρα 14 και 29 της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ).
Σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παρεμποδίζεται η άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων, κάτι που τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη η οποία συνίσταται στην έντονη θλίψη και αδυναμία ανάπτυξης της προσωπικότητας τους στο πλαίσιο της θρησκευτικής κοινότητας,