Μητσοτάκης για Ερντογάν: Δυσκολίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

1,5 ώρα κράτησε η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ολοκληρώθηκε στις 18.30 ώρα Ελλάδας.

Μια ώρα και 35 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολoύν τις δύο χώρες, τονίζοντας ενώπιον του τούρκου προέδρου ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. “Δεν μας θίγει νομικά, πολιτικά όμως είναι μια κίνηση που δείχνει πως η άλλη πλευρά κινείται σε άλλη κατεύθυνση” ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως δεν υπάρχει δραματοποίηση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο.

Στην συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε όλα τα ζητήματα από το Αιγαίο και το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι το μεταναστευτικό. Αναφορικά με το τελευταίο αυτό θέμα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εδώ και μήνες υπάρχει ευδιάκριτη αλλαγή στάσης από την Τουρκία, μια αλλαγή που φαίνεται στις πρωτοβουλίες της τουρκικές ακτοφυλακής η οποία δεν ακούει στις ελληνικές παραινέσεις. Η Ελλάδα στηρίζει την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, φέρεται να ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός.