Δημάδης-Bayer: Συνεργάτες, με το αζημίωτο, για να εξασφαλίσουν επιρροή της φαρμακοβιομηχανίας σε Ενωση Δημοσιογράφων

Χορηγίες από πολυεθνικές -ειδικά από τον «αμαρτωλό» (βλέπε Novartis) κλάδο του φαρμάκου- με αντάλλαγμα την εξαγορά επιρροής, αλληλοκατηγορίες και ένας Ελληνας δημοσιογράφος πρωταγωνιστούν στα δύο αποκαλυπτικά διεθνή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αρχικά του Columbia Journalism Review στις 18ης Νοεμβρίου και αμέσως μετά, του Guardian, στις 21ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα μ’ αυτά, ο Έλληνας δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης, εκτελώντας χρέη εκτελεστικού διευθυντή στην Ενωση ανταποκριτών ξένου Τύπου, Foreign Press Association (FPA) των ΗΠΑ, φέρεται να ζητούσε χρήματα από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer, παραχωρώντας -μεταξύ άλλων- ως αντάλλαγμα τη δυνατότητα στην εταιρεία να παρεμβαίνει καθοριστικά στη διαδικασία βράβευσης δημοσιογράφων από την Ενωση, μέχρι του σημείου να δεσμεύεται ότι η «επιλογή των τιμητικών βραβείων για τα βραβεία Foreign Press (σ.σ. των δημοσιογράφων που θα βραβευθούν) δεν πρέπει να είναι αντιφατική με τα στρατηγικά σχέδια και πρωτοβουλίες επικοινωνίας της Bayer».

Δημοσίευμα του Columbia Journalism Review στις 18 Νοεμβρίου 2019

«Μια σειρά από email, από το 2018 μέχρι το 2019, καταγράφουν τη σύνδεση δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Bayer με τον Έλληνα δημοσιογράφο και “επικοινωνιολόγο” Θάνο Δημάδη, ο οποίος υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα εκτελεστικός διευθυντής του Foreign Press Association (FPA) και του σχετιζόμενου φορέα Foreign Press Foundation (FPF)», αναφέρει συγκεκριμένα ο Guardian.

Δημοσίευμα του Guardian, στις 21 Νοεμβρίου 2019

Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις του Δημάδη προς την Bayer, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τα e-mails που φέρνει στη δημοσιότητα ο Guardian, ήταν:

  • Ο Loder (Αντιπρόεδρος της Bayer) θα καταλάβει έδρα στο συμβουλευτικό συμβούλιο του FPF (ίδρυμα που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ενωσης Ανταποκριτών) και θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
  • Η Ενωση θα αναπτύξει πολλαπλές πρωτοβουλίες κάθε χρόνο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα θέματα που εντοπίζονται τόσο από την Ενωση όσο και από την Bayer.
  • Η Bayer θα ενημερώνεται εκ των προτέρων για τις τιμητικές διακρίσεις των βραβείων Foreign Press και η «επιλογή των τιμητικών βραβείων για τα βραβεία Foreign Press δεν πρέπει να είναι αντιφατική με τα στρατηγικά σχέδια και πρωτοβουλίες επικοινωνίας της Bayer».
  • Η Ενωση θα διοργανώσει ημερίδες για δημοσιογράφους και «υπεύθυνους των μέσων μαζικής ενημέρωσης» σε θέματα που συμφωνήθηκαν από την Bayer και αφορούν τους στόχους της Bayer, «για παράδειγμα τη γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα» σημαντικό για την Bayer. «Όλα θα γίνουν σε συντονισμό με την ομάδα της Bayer και τον εκτελεστικό διευθυντή».
  • Θα υπάρξει ένα «σημαντικό συνέδριο κατά των fake news» που θα διοργανώσουν η FPA και η Bayer στη Νέα Υόρκη.
  • Η Ένωση θα διοργανώνει τρεις ενημερώσεις για την Bayer κάθε χρόνο, με ντόπιους και διεθνείς δημοσιογράφους, σχετικά με θέματα που ταιριάζουν στις προτεραιότητες επικοινωνίας και τους στρατηγικούς στόχους της Bayer.

Να σημειωθεί ότι σε ένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αλληλογραφίας μεταξύ Δημάδη και Bayer αναφέρεται ότι «η οικονομική στήριξη της Bayer προς την FPA θα αποσυρθεί, αν ο Δημάδης  διακόψει τη σχέση του με την FPA».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι με e-mail του, ο Θάνος Δημάδης, τον Ιούλιο του 2018, ζητούσε  από τα μεγαλοστελέχη της Bayer να τον πληρώσουν επιπλέον της χρηματοδότησης της εταιρείας προς την Ενωση Ανταποκριτών, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «ισχυρό σύμμαχο» της εταιρείας.

Η απάντηση του Θάνου Δημάδη και η… αυτοδιάψευση

Σε επικοινωνία που είχε ο Guardian, τόσο με στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, όσο και με τον ίδιο τον Ελληνα δημοσιογράφο, και οι δυο πλευρές αρνήθηκαν ότι συνέβη κάτι ανάρμοστο. Συγκεκριμένα, ο κ. Δημάδης τόνισε ότι η αποχώρησή του από την FPA συνδυάστηκε με καταγγελίες για κακοδιαχείριση από την πλευρά του Προέδρου και υποστήριξε ότι όλα περνούσαν από το χέρι του προέδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, Ντέιβιντ Μάικλς και ότι αυτός εκτελούσε απλώς εντολές και συμφωνημένες αποφάσεις. Ωστόσο, σε κείμενο που ο ίδιος είχε αποστείλει στην Bayer, σύμφωνα με τον Guardian, στις 16 Ιουνίου 2018, αναφέρονται τα εξής: «Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες εγώ είμαι ο εκτελεστικός βραχίονας… Αυτά τα σημεία γράφτηκαν από εμένα και τα στέλνω σε εσάς εμπιστευτικά – Δεν έχω μοιραστεί τίποτα από όσα συζητήσαμε με τον Ντέιβιντ… Είμαι έτοιμος να κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί τα οποία θα ενισχύσουν την αξία της Bayer και της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών μέχρι το τέλος του έτους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ντέιβιντ Μάικλς αρνήθηκε ότι έδωσε άδεια στον Δημάδη να προσφέρει στην Bayer την δυνατότητα επιρροής στην Ενωση, τονίζοντας μάλιστα ότι είπε ρητά στον Δημάδη να μην κάνει κάτι τέτοιο, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις  Δημάδη-Bayer συνθέτουν μια «συνωμοσία», η οποία απειλεί την ακεραιότητα της οργάνωσης και της δημοσιογραφίας.

Ο Δημάδης σε άλλη Ενωση, από πίσω και η Bayer!

Ο Θάνος Δημάδης, το Μάρτιο του 2019 παραιτείται από το Foreign Press Association (FPA).  Δύο μήνες αργότερα, το Μάιο του 2019 δημιουργείται η Association of Foreign Correspondents (AFC), μια νέα Ένωση ξένων ανταποκριτών, στην οποία η Bayer με το καλημέρα (στις 10 Ιουνίου, μόλις ένα μήνα μετά την ίδρυσή της) δώρισε το ποσό των 50.000 δολαρίων! Η λεπτομέρεια είναι ότι σ’ αυτή τη νέα Ενωση Ανταποκριτών (AFC) Πρόεδρος είναι ο Θάνος Δημάδης!

Η ενημέρωση της Association of Foreign Correspondents (AFC), για τη δωρεά 50.000 δολαρίων της Bayer στην Ένωση

Μάλιστα, στις 14 Νοεμβρίου 2019, η Bayer βράβευσε δημοσιογράφους, τους οποίους επέλεξε η AFC (Association of Foreign Correspondents), όπου προεδρεύει ο Θάνος Δημάδης!

Η Bayer βράβευσε δημοσιογράφους, τους οποίους επέλεξε η AFC (Association of Foreign Correspondents), όπου προεδρεύει ο Θάνος Δημάδης (δεξιά στη φωτογραφία)

Κέντρο Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Wisconsin: Είναι απίστευτο!

Ο Guardian απευθύνθηκε στην Kathleen Bartzen Culver, επικεφαλής του Κέντρου Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στο University of Wisconsin-Madison, η οποία τόνισε ότι κάθε συνεννόηση στο πλαίσιο της οποίας παρέχεται στον χορηγό επιρροή σε δημοσιογραφικά εγχειρήματα, εκπαίδευση και βραβεία είναι απαράδεκτη. «Το βρίσκω απίστευτο», τόνισε η ίδια. «Εφόσον ένας δημοσιογραφικός οργανισμός θέλει να αποδέχεται χορηγίες, πρέπει να παραμένει ελεύθερος, δίκαιος και αντικειμενικός».

https://staging.newsique.gr/dimadis-thanos-chamos-sto-twitter-me-tis-apokalypseis-tou-guardian/

-Ad-