Δήμαρχος Σάμου: «άδειασε» Πέτσα – «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση»

Δήμαρχος : Ο Δήμαρχος Σάμου δεν κάνει πίσω και επιμένει στα περί παραίτησής του, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών στο νησί, χωρητικότητας 7.000 ατόμων.

Σάμου:  Μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, ο κ. Στάντζος ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου : «Δήλωσα την πρόθεση παραίτησης αν και εφόσον δεν αλλάξει ο σχεδιασμός ο οποίος δεν έχει καμία λογική, ούτε δικαιοσύνης ούτε αναλογικότητας… Έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία ο αριθμός. Απ’ ό,τι βλέπω είναι όμοιος για όλα τα νησιά και δεν ισχύει η αναλογικότητα συγκριτικά με την ενδοχώρα. Πώς είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μία επίσημη δομή 7.000 ατόμων, όταν στη σημερινή ανεπίσημη την είδαμε να δεκαπλασσιάζεται. Τι διασφαλίζει να δημιουργηθεί μία πολύ μεγάλη δομή για την κλίμακα του νησιού; Είναι κομβικό σημείο, θα ζητήσουμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια ο κ. Στάντζος διέψευσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης καταρτήθηκε κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους των νησιών που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού: «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, αν και δόθηκε εντολή να υπάρξει ενημέρωση, δεν έφτασε σε εμάς πάντως».

Ωστόσο τόνισε πως «Ισχύει ότι εγώ έχω διαβεβαιώσει ότι ο σχεδιασμός υφίσταται όπως μας είχε γνωριστεί. Μας είχαν πει ότι θα είναι 1.200 συν 300 άτομα, έτσι μας είχαν πει».

Απαντώντας στα περί αλληλεγγύης που πρέπει να δείξουν οι δήμαρχοι για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είπε: «Αυτή η κοινωνία έχει δείξει αλληλεγγύη τα τελευταία 4-5 χρόνια. Προσπαθούμε με περίσσευμα ψυχής να διαχειριστούμε αυτές τις συνέπειες. Απλά δεν είναι διαχειρίσιμο αυτό το νούμερο. Μιλάμε για ένα νησί και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν μπορεί να γίνει με τη βούλα του δήμου να έρθουν 7.000».

Σχολιάζοντας τα περί παραίτησής του, είπε: «Είναι ειρηνικός τρόπος η παραίτηση να αναδείξουμε το θέμα και όχι να το διαπραγματευτούμε. Είναι εθνικό το θέμα. Μας τρομάζουν οι διασφαλίσεις οι οποίες ανατρέπονται και γι’ αυτό απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό», ενώ τέθηκε υπέρ του κλειστού κέντρου «μακριά από την πόλη, μικρής κλίμακας, όχι 7.000!».