Δημήτρης Χορν: Ο άντρας που αγάπησαν οι γυναίκες

Ο Δημήτρης Χορν αγάπησε δυο πράγματα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το θέατρο και τις γυναίκες.

Όπως ο ίδιος έχει πει, από μικρό παιδί ερωτευόταν συχνά. «Aπό τα έξι χρόνια μου και μετά δεν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου να μην είναι ερωτευμένος, δηλαδή συγκινημένος με κάποιο πρόσωπο. Θα ‘λεγα πως ήμουν ερωτευμένος με τον έρωτα. Eνώ δηλαδή ήμουν ένα πολύ κεφάτο παιδί, ξαφνικά, μελαγχολούσα φοβερά κι έγραφα θλιμμένα ποιήματα. Mε μελαγχολούσαν αυτοί οι έρωτες… Ή η ζωή».

Γράφει η Μυρτώ Τζώρτζου

Η πρώτη του γυναίκα ήταν η Ρίτα Φιλίππου. Κόρη αστικής οικογένειας επιπλοποιών της εποχής. Ο γάμος τους έγινε στις 6 Αυγούστου του 1942 και αποτέλεσε είδηση στα media της εποχής.

Ο Χορν μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια γι ΄αυτή, η οποία είχε ίσως το μεγαλύτερο προσόν για σύζυγο, όπως έλεγε ο ίδιος: «Η Ρίτα δεν ζήλευε, δεν με έλεγχε καθόλου, δεν με ρωτούσε, πού πήγες, τι έκανες, με ποιον μιλάς. Την απατούσα και της το έλεγα. Και δεν την ένοιαζε καθόλου». Μου έλεγε: «Αφού σου αρέσει, θέλω να κάνεις ό,τι σου αρέσει». Έμειναν δέκα χρόνια μαζί και χώρισαν λόγω της Λαμπέτη.

Ο Δημήτρης Χορν με τη Ρίτα Φιλίππου.

Η γνωριμία του με τη Λαμπέτη ξεκίνησε με αμοιβαία αντιπάθεια καθώς την απέρριψε στις εισαγωγικές εξετάσεις που έδωσε για τη σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη. Αλλά από το πεπρωμένο είναι αδύνατον να φύγεις. Και το πεπρωμένο των δύο αυτών σπουδαίων ηθοποιών ήταν να ζήσουν μια θυελλώδη σχέση, με ένταση, πάθος και πολλά σκαμπανεβάσματα.

Η ζήλια και οι συγκρούσεις ήταν τα βασικά στοιχεία αυτής της σχέσης. Αυτή η μανία που σε κυριεύει και θες να τα καταστρέψεις όλα. Και που στο τέλος τα καταστρέφεις. Η Λαμπέτη τον ζήλευε πολύ. Το ίδιο και εκείνος: «Ήταν αφόρητα ζηλιάρα. Δεν τολμούσα ούτε βλέμμα να ρίξω σε άλλη γυναίκα. Γινόταν χαλασμός. Ζήλευα κι εγώ ελεεινά. Όταν με άφησε, ήμουν ως ταύρος σε υαλοπωλείο. Πληγώθηκε ο εγωισμός μου. Δεν μπορώ να πω πως δεν την αγάπησα. Και τη θαύμαζα πολύ σαν ηθοποιό. Αλλά δεν ήταν η γυναίκα της ζωής μου». Σε μια άλλη συνέντευξη θα πει ότι η Λαμπέτη «του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι».

Με την Έλλη Λαμπέτη.

Επτά χρόνια έμειναν μαζί, ως το 1959. Κάποτε η Λαμπέτη είχε πει ότι «όταν χωρίσαμε και δεν τρωγόμασταν τον αγαπούσα περισσότερο. Κι όταν ερχόταν και μου χτυπούσε την πόρτα, τα είχε ήδη με άλλη ηθοποιό». Η δεύτερη γυναίκα του ήταν η Άννα Γουλανδρή, κόρη του Νικόλα Γουλανδρή, της εφοπλιστικής οικογενείας. Είχαν γνωριστεί παλιότερα, όταν ήταν παντρεμένη με τον Λεωνίδα Παπάγο.

Όταν οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά, δεν υπήρχαν πλέον εμπόδια. Ο γάμος τους έγινε στις 23 Ιανουαρίου του 1967, στο μικρό εκκλησάκι της οδού Στησιχόρου.

«Η Άννα είχε μεγάλη καρδιά, ήταν μια πανέξυπνη γυναίκα και ένας χαριτωμένος άνθρωπος. Αγάπησα το αστραφτερό της χαμόγελο, το γέλιο της. Με περίμενε μετά το θέατρο να γυρίσω στο σπίτι για να φάμε μαζί», έλεγε για εκείνη. Η Άννα, δίχως άλλο, ήταν ο έρωτας της ζωής του.Την αγάπησε και τον αγάπησε πολύ. Έζησαν παντρεμένοι είκοσι χρόνια, ως τον θάνατό της, το 1988.

Με την Άννα Γουλανδρή.

Κεφάλαιο Εντίθ Πιάφ

Τον Σεπτέμβριο του 1946 η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ έδωσε μια συναυλία στο θέατρο Κοτοπούλη. Την ημέρα εκείνη ανάμεσα στον πολύ κόσμο η Πιαφ ξεχώρισε έναν νεαρό. Ήταν ο Δημήτρης Χορν, τον οποίο,
παρόλο που δεν είχε χρόνο να τον γνωρίσει καλύτερα, ερωτεύτηκε παράφορα, χωρίς όμως ανταπόκριση. Η τραγουδίστρια ήταν 31 ετών και ο Χορν 25 και παντρεμένος ήδη με τη Ρίτα Φιλίππου. Χρόνο πολύ για να γνωριστούν καλύτερα δεν είχαν, καθώς εκείνη έπρεπε να επιστρέψει στο Παρίσι. Δεν σταμάτησε όμως να τον σκέφτεται. Του έστειλε ένα γράμμα όπου του έλεγε πόσο τον αγαπούσε και ότι θα ήθελε να πάει να τη βρει:

«Σ’ αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά» […] Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου τον Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική τον Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από εκεί ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ. […] θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα […] Θα σε περιμένω όσο καιρό θα χρειαστεί. Δεν έχω αγαπήσει άλλον άνθρωπο όσο εσένα» […] Επιστρέφοντας από το ταξίδι μου στην Αθήνα έλαμπα, και αυτή η λάμψη οφείλεται σε εσένα, έρωτά μου… Μην αφήσεις την καρδιά μου να πεθάνει! […] Σε περίπου πενήντα μέρες θα επιστρέψω στην Αθήνα, την οποία αγαπώ πλέον όσο και το Παρίσι».

ΛΕΖΑΝΤΕΣ 1. Ο Δημήτρης Χορν με τη Ρίτα Φιλίππου. 2. Με την Έλλη
Λαμπέτη. 3. Με την Άννα Γουλανδρή.