Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές είναι το κλειδί»

Η αποτυχία της ΝΔ προκαλεί σημαντική και εντεινόμενη κυβερνητική φθορά. Όμως, ενώ η ΝΔ φθείρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -ως τώρα- ελάχιστα κερδίζει. Σε αυτή την πρόκληση οφείλουμε αποτελεσματική απάντηση, χωρίς εξωραϊσμούς και επανάπαυση.

Έχουμε την ιστορική ευθύνη, ως το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της αντιπολίτευσης, να πάρουμε πρωτοβουλίες για να ανακόψουμε την οπισθοδρόμηση της χώρας που προκαλεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Με εναλλακτικό απέναντι στην Δεξιά πολιτικό σχέδιο και πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

  • Να υπερασπιστούμε την στρατηγική επιλογή της απλής αναλογικής και την ιστορική ανάγκη να περάσει οριστικά η Ελλάδα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών.
  • Να ανασυγκροτήσουμε, να ισχυροποιήσουμε και να διευρύνουμε αποφασιστικά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι σωστές πολιτικές αποφάσεις, το επαρκές κυβερνητικό πρόγραμμα και ο χαρισματικός ηγέτης χρειάζονται και καλή ‘ορχήστρα’. Αν αυτή λειτουργεί καλά, με σταθερή σύνθεση και συλλογική δουλειά, μπορεί να παίξει και την πιο απαιτητική μουσική.
  • Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις βουλευτικές εκλογές είναι το κλειδί, καθώς οι υπόλοιπες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, που τώρα αρνούνται ακόμη αυτή τη συνεργασία, θα κληθούν να ακούσουν το ηχηρό μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φορέας ελπίδας, κοινωνικής κινητοποίησης και νίκης, χρειάζεται να κάνουμε μια ‘’νέα αρχή’’:

  • Με σαφή φυσιογνωμία σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα.
  • Με ριζοσπαστικό όραμα και στρατηγική για Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία.
  • Με προοδευτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα τετραετίας με βάση το οποίο θα διεκδικήσουμε την νίκη και θα αναζητήσουμε συμμαχίες.
  • Με εκλεγμένη ηγεσία και αιρετά όργανα παντού.
  • Με πολιτικό σχέδιο και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες.

Για να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο, οφείλουμε:

  • Να περιγράψουμε με σαφήνεια τί σκοπεύουμε να κάνουμε, αν είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Οι προγραμματικές Θέσεις που εγκρίναμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι ένα σημαντικό κείμενο μεσοπρόθεσμης στρατηγικής, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να αποτελέσουν το βάθρο για την άμεση επεξεργασία του εκλογικού-κυβερνητικού προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
  • Να αξιοποιήσουμε τον απολογισμό της κυβερνητικής μας περιόδου, που ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή. Ώστε να συμπεριλάβουμε στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας την κριτική αξιολόγηση των σημαντικών θετικών επιτευγμάτων της διακυβέρνησής μας, για να τα εμπλουτίσουμε. Αλλά και για να αναγνωρίσουμε με τόλμη λάθη και αδυναμίες, ώστε να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά καλύτερα από την περίοδο 2015-2019.

Τί να κάνουμε και τί να αποφύγουμε;

  • “Ναι” σε ένα Συνέδριο ενωτικό, δημοκρατικό με προωθητικές συνθέσεις, όπως το πετύχαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου. “Όχι” σε ένα συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων και σύγκρουσης μηχανισμών, που απωθούν την κοινωνία.
  • “Ναι” σε ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, κορμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Ανοικτό στην κοινωνία, μαζικό, διαρκώς διευρυνόμενο με συμμαχίες και κυβερνητική φιλοδοξία. “Όχι” σε ένα προγραμματικά θολό και ιδεολογικά ασπόνδυλο κόμμα-παράταξη, απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών.
  • “Ναι” στη συνεχή ισχυροποίηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -μια διεύρυνση πολιτικά αμφίπλευρη και κοινωνικά ολόπλευρη. Για να οικοδομήσουμε ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα, με ισχυρά ερείσματα στην Νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Συνδικάτα. Με ισχυρότερη παρουσία των γυναικών και της νέας γενιάς. Με μέλη ισότιμα χωρίς ειδικά προνόμια ή διαιρέσεις με βάση την προέλευση ή τα χρόνια θητείας. “Όχι” στην επάνοδο από το παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, με μέλη με ειδικά προνόμια και διαφορετικές ταχύτητες.
  • “Ναι” στην ενότητα, τη δημοκρατική συλλογικότητα και την σύνθεση απόψεων. “Όχι” στα παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.
  • “Ναι” στη σημαντική ηγετική συνεισφορά του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα στη συνολική μας πορεία. “Όχι” στη λογική που επιδιώκει να αντιπαραθέσει τον Πρόεδρο του κόμματος με τη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
  • “Ναι” στα ανοικτά ρεύματα ιδεών που συμβάλλουν στο συλλογικό προβληματισμό του ενιαίου κόμματος και δεσμεύονται από τις συλλογικές του αποφάσεις. “Όχι” σε κλειστούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως “κόμμα μέσα στο κόμμα”.

Βαδίζοντας προς το 3ο Συνέδριό μας και τις βουλευτικές εκλογές, πρέπει να αποκλείσουμε τα τεχνητά και εκ του πονηρού διλήμματα, που λειτουργούν διχαστικά και αποπροσανατολίζουν.

Η σύγχρονη αριστερή φυσιογνωμία, η ενίσχυση της συλλογικότητας, το σαφές πρόγραμμα, το πολιτικό σχέδιο και η διαρκής εξωστρέφεια αποτελούν προϋποθέσεις -και όχι περιττή πολυτέλεια ή εμπόδιο- για την πολιτική αντεπίθεση και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

* Το άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη δημοσιεύθηκε στην ΕΦΣΥΝ