Δημήτρης Παπαστεργίου στο 2ο Growthfund Summit: H Ελλάδα κάνει βήματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ανοίγοντας το πάνελ «AI και Τεχνολογία: Καταλύτες επιτάχυνσης και νέες επενδυτικές ευκαιρίες» ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη «ωραίο αλλά ακριβό σπορ» και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει έως τώρα δικά της ισχυρά τέτοια μοντέλα και υποδομές στον χώρο του ΑΙ. Για τον λόγο αυτό χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία EuroHPC, στην οποία η Ελλάδα μετέχει με τον “Δαίδαλο”. «Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι κρατικοδίαιτο. Ο “Φάρος” θα είναι η επόμενη ημέρα των εργοστασίων Τεχνητής Νοημοσύνης έχει μέσα του το Υπερταμείο, ως μοχλό και σύνδεσμο ανάμεσα σε διαφορετικές πρωτοβουλίες».

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, ο “Φάρος” θα ξεκινήσει από τον τομέα της Υγείας, τόσο διότι ο Άνθρωπος αποτελεί προτεραιότητα, όσο και γιατί υπάρχουν στοιχεία που πηγαίνουν 12 χρόνια πίσω, λόγω της συνταγογράφησης.

Από την πλευρά της η κα Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ανέφερε ότι η Ελλάδα – τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ιδιωτικός τομέας – σε αυτή την βιομηχανική επανάσταση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, πρωτοστάτησε. Υπογράμμισε δε ότι επτά από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, από διαφορετικούς τομείς συμμετείχαν στο preview, από τις πρώτες στον κόσμο, για το copilot. «Αυτό δείχνει ότι ως χώρα έχουμε αλλάξει την κουλτούρα μας και ότι τολμάμε να πειραματιστούμε. Δεν περιμένουμε κάποιους άλλους να πρωτοπορήσουν» σημείωσε η κυρία Ανδρονοπούλου.

Ο κ. Βασίλης Χατζίκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Ελλάδος δήλωσε σχετικά «Η εντεινόμενη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται στη χώρα έχει φέρει θετικές αλλαγές στις ελληνικές επιχειρήσεις, αν και χρειάζονται ακόμη σημαντικά βήματα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πλέον τα οφέλη, την προστιθέμενη αξία και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Είναι ουσιώδες οι τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, να ενταχθούν στις γραμμές παραγωγής των βιομηχανιών».

Στη σημασία της υποδομής που θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, αναφέρθηκε ο κ. Σταύρος Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ). Όπως είπε, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν πολλά έργα σε υλοποίηση νέων εργαλείων και ειδικά στη διαχείριση των δεδομένων. «Το ελληνικό δημόσιο που έχει πλούτο δεδομένων θα μπορέσει να τα συγκεντρώσει και να τα επεξεργαστεί για να μπορεί να τροφοδοτήσει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης», τόνισε ο κ. Ασθενίδης αναφέροντας τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης αρχείων της δημόσιας διοίκησης που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Υπάρχουν όμως ​ πολλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μια βασική πρόκληση είναι η αποδοχή όλων αυτών των εργαλείων από τον κόσμο και τους δημόσιους λειτουργούς αλλά τα σημαντικά προβλήματα είναι αλλού και αφορούν σε θέματα υποδομών, ασφάλειας και διαχείρισης των ευαίσθητων δεδομένων και βέβαια της χρηματοδότησης όλων αυτών», υπογράμμισε.

«Όλες οι εταιρείες που έχουμε επενδύσει έχουν κάποια δραστηριότητα τεχνητής νοημοσύνης, είτε ως βασική λειτουργία είτε ως βοηθητική», σημείωσε ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός και Συμμετοχές 5G. Πρόσθεσε ωστόσο πως «πολλοί μιλάνε για το ΑΙ λίγοι το κάνουν» και προειδοποίησε πως «πρέπει να προσέξουμε να μην γίνει απλά μια μόδα, όπως συμβαίνει συνήθως με τις νέες τεχνολογίες». Ο κ. Τζωρτζακάκης υπογράμμισε και αυτός τη σημασία της καθαρότητας των δεδομένων, καθώς αν τα δεδομένα δεν είναι σωστά δεν θα λειτουργήσουν σωστά τα μοντέλα. Εκτίμησε δε, πως η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η πρώτη μεγάλη τεχνολογική αλλαγή που θα βάλει σε τόσο μεγάλη πίεση τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.

«Πιστεύουμε στη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης» τόνισε ο κ. Χρυσός Καβουνίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BCG Athens υπογραμμίζοντας όμως πως κάθε αλλαγή και τεχνολογική εξέλιξη κρύβει μια ευθύνη. «Αυτό αφορά στο πώς θα διαχειριζόμαστε τη Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ρίσκα από τη χρήση της, αλλά αφορά και στην εμπιστοσύνη προς τους εταίρους και τους πελάτες». Όπως σημείωσε ο κ. Καβουνίδης, η Τεχνητή Νοημοσύνη από μόνη της δεν είναι ρίσκο, αλλά λειτουργεί ως βοηθός και πρέπει να προσέξουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται συνάδει με τις αξίες του Οργανισμού που τη χρησιμοποιεί. Ο κ. Καβουνίδης εκτίμησε πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας με κατάργηση θέσεων εργασίας αλλά και τη δημιουργία νέων.

«Στην Ελλάδα έχουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας γενικά για την τεχνολογία αλλά και για την Τεχνητή Νοημοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας Σταυρόπουλος, Partner, Threshold Ventures. «Έχουμε πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό μηχανικούς και ακαδημαϊκούς, πολλές μεγάλες εταιρείες που στο χώρο τους είναι παγκόσμιας κλάσης με ερευνητές που επιτελούν έργο διεθνούς κύρους» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η δημοσιογράφος του Capital, Ματίνα Χαρκοφτάκη. Ο κ. Σταυρόπουλος κλείνοντας, υπογράμμισε πως αυτά τα δυνατά χαρακτηριστικά πρέπει να τα συνδυάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα αφήγημα για να προωθήσουμε την Ελλάδα ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κοινή ερώτηση Μπελέρη – Μεϊμαράκη για τον ρόλο της ΕΕ στη Συρία
4 Δεκεμβρίου, 2024
Τέλος ο Σιγάλας από τον Κολοσσό
4 Δεκεμβρίου, 2024
Έφοδος σε παράνομη λέσχη στην Αθήνα – 12 συλλήψεις
4 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχηγός κόμματος στη Γεωργία ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς
4 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 16χρονη από τις ουκρανικές αρχές – Παρείχε πληροφορίες στη Μόσχα
4 Δεκεμβρίου, 2024
Δημήτρης Παπαστεργίου στο 2ο Growthfund Summit: H Ελλάδα κάνει βήματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
4 Δεκεμβρίου, 2024
Σταϊκούρας και Λιβάνιος στο 2ο Growthfund Summit
4 Δεκεμβρίου, 2024
Γαλλία: Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ
4 Δεκεμβρίου, 2024
Η πρώτη επίσκεψη του Λαβρόφ σε χώρα της Ε.Ε. μετά την εισβολή στην Ουκρανία
4 Δεκεμβρίου, 2024
Σέρρες: Μετέφεραν παράνομα 75 λίτρα τσίπουρο και 55 λίτρα κρασί
4 Δεκεμβρίου, 2024