Δημοφιλής ράπερ καταδικάστηκε σε θάνατο – Στήριζε τις τις διαδηλώσεις μέσα από τα τραγούδια του

Σε θάνατο καταδίκασε δικαστήριο στο Ιράν τον διάσημο ράπερ Τουμάτζ Σαλεχί, για κατηγορίες που συνδέονται με το κίνημα διαμαρτυρίας του 2022 – 2023 στη χώρα, έκανε γνωστό ο δικηγόρος του στην εφημερίδα Sharq.

Στα τραγούδια του ο Σαλεχί υποστήριζε για μήνες τις κινητοποιήσεις του 2022 στο Ιράν, τις οποίες πυροδότησε ο θάνατος υπό αστυνομική κράτηση της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κουρδο-Ιρανής που είχε συλληφθεί επειδή φορούσε μια «ανάρμοστη» χιτζάμπ.

Ο Σαλεχί, ηλικίας 33 ετών, συνελήφθη αρχικά τον Οκτώβριο του 2022, αφότου προέβη σε δημόσιες δηλώσεις υπέρ των διαδηλώσεων στη χώρα.

Καταδικάστηκε το 2023 σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών, όμως είχε αποφύγει την θανατική καταδίκη χάρη σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Το Πρώτο Τμήμα του Επαναστατικού Δικαστηρίου (της κεντρικής πόλης) Ισφαχάν σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, δεν εφάρμοσε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου… και καταδίκασε τον Σαλεχί στην αυστηρότερη τιμωρία», δήλωσε ο δικηγόρος του Αμίρ Ραϊσιάν στην εφημερίδα Sharq.

Το ιρανικό δικαστήριο δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει την ποινή. Ο Σαλεχί έχει 20 ημέρες στη διάθεσή του για να εφεσιβάλει την απόφαση.

«Θα ασκήσουμε οπωσδήποτε έφεση σε αυτήν την ετυμηγορία», δήλωσε ο δικηγόρος του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Newsique.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ
11 Μαρτίου, 2025
Κουτσούμπας: Ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση, η δίκαιη λαϊκή οργή δεν μπορεί να «νοθευτεί»
10 Μαρτίου, 2025
Κατρίνης: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού
10 Μαρτίου, 2025
Ματ Ντέιμον για «Οδύσσεια»: «Τα γυρίσματα πάνε πολύ καλά»
10 Μαρτίου, 2025
Εθνική Ελλάδος: Με Καρέτσα οι κλήσεις του Γιοβάνοβιτς για τα playoffs του Nations League
10 Μαρτίου, 2025
Κρεμλίνο: «Κενές οι κατηγορίες της Δύσης περί ρωσικής δολιοφθοράς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ»
10 Μαρτίου, 2025
ΕΛ.ΑΣ: 265 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία την τελευταία εβδομάδα
10 Μαρτίου, 2025
Μακρόν: «Απροκάλυπτες ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας»
10 Μαρτίου, 2025
Κανάκης για Οικονόμου: «Δεν έχει ειπωθεί πιο απάνθρωπο σχόλιο απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία»
10 Μαρτίου, 2025
Στις 18 Μαρτίου η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εξοπλιστικά
10 Μαρτίου, 2025