Δήμος Αθηναίων: Στον ανακριτή οι πρώτοι από τους 14 κατηγορούμενους στο κύκλωμα εκβιαστών

Μετά τις αποκαλύψεις η ώρα της δικαιοσύνης. 8 από τα άτομα που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος εκβιαστών οδηγήθηκαν το μεσημέρι ενώπιον ανακριτή και τα υπόλοιπα 6 αναμένεται να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις αύριο, μετά την προθεσμία που ζήτησαν και πήραν.

Επιχειρηματίας που μιλάει στο Live News σκιαγραφεί στη δομή του κυκλώματος και στην περιβόητη Νάνσυ, που φέρεται ως η επικεφαλής τους.

«Ήταν ο συνδετικός κρίκος και ο ιθύνων νους για όλη αυτή τη δοσοληψία», ανέφερε.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσέγγιζαν καταστηματάρχες, ξενοδόχους ακόμα και ιδιοκτήτες περιπτέρων στην Αθήνα και όχι μόνο. Έταζαν ανταλλάγματα και είχαν καταφέρει να θησαυρίσουν.

«Ήταν εκείνη που έβλεπε ποιο μαγαζί έχει ανάγκη ή ποιο μαγαζί είχε συνεχείς ελέγχους και πήγαινε εκείνη σαν σωτήρας και με το αζημίωτο έκανε κάποια πρόταση, με σκοπό ο εκάστοτε επιχειρηματίας να ενδώσει, να δώσει κάποια χρήματα, να έχει μία πιο ελαστική μεταχείριση».

Κατέγραφαν τα πάντα. Τα ποσά που εισέπρατταν, όσα επρόκειτο να βάλουν στην τσέπη από τους εκβιασμούς, τις ημερομηνίες και τα ποσοστά τους από την μοιρασιά. Η γυναίκα που σε όλους είχε συστηθεί ως Νάνσυ είχε καταφέρει να εισπράξει από έναν και μόνο επιχειρηματία 120.000 ευρώ.

Ως άμεσα εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα των εκβιαστών φέρονται και δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κομβικές θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Ο ένας επίορκος υπάλληλος μάλιστα έχει καταγράφει να ζητά παραπάνω χρήματα για να πάει διακοπές.

Οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί είναι χαρακτηριστικοί της δράσης αλλά και του θράσους που επιδείκνυαν σε ορισμένες περιπτώσεις απέναντι στα θύματά τους.

Τις προηγούμενες μέρες, οι Αδιάφθοροι της ελληνικής αστυνομίας, που ανέλαβαν δράση, ξεσκέπασαν την πολυμελή συμμορία από ιδιώτες κι δημοσίους υπαλλήλους, με αρχηγoύς την 43χρονη Νάνσυ από την Πάτρα και έναν 64χρονο από την Αθήνα, που είχε τον ρόλο του καθοδηγητή μιας σειράς μελών του κυκλώματος.

Σε περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι, δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την προστασία της οργάνωσης, τα διευθυντικά στελέχη τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους και ότι θα τους βεβαιωθούν μια σειρά από παραβάσεις. Οι περισσότεροι υπέκυπταν και πλήρωναν.

Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης που καλείται να πάρει αποφάσεις, για τους συνολικά 14 κατηγορούμενους, ενώ παράλληλα οι Αρχές αναζητούν υψηλά ιστάμενο πρόσωπο που κινούσε τα «νήματα» στο κύκλωμα των εκβιαστών.

«Τα ποσά ξεκινάνε από 500 ευρώ»

Επιχειρηματίας περιγράφει στο Live News πως το κύκλωμα εκβιαστών τον προσέγγισε. Όπως θα πει ο ίδιος, το κύκλωμα μέσω άλλου ατόμου του ζήτησε χρήματα σε μηνιαία βάση ώστε να έχει μία ήπια αντιμετώπιση στους ελέγχους.

«Με είχε προσεγγίσει το συγκεκριμένο κύκλωμα μέσω ενός τρίτου ανθρώπου ο οποίος μου έλεγε να δώσω χρήματα σε μηνιαία βάση, για να μπορέσω να έχω μία πιο ήπια αντιμετώπιση όσον αφορά τους ελέγχους από την δημοτική αστυνομία. Μου είχε πει ότι τα ποσά αυτά ξεκινάνε από 500 ευρώ».

«Θα μπορούσα να λειτουργήσω πέρα από το επιτρεπόμενο ωράριο το οποίο προβλέπει η άδεια μου και θα μπορούσα να ενημερώνομαι σε περίπτωση που θα υπάρξει κάποιος έλεγχος από κάποια υπηρεσία του Δήμου ή της αστυνομίας. Αυτό έγινε στις αρχές του 2023».