Δημοσίευμα-βόμβα: «Ακυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ»

Σενάριο ακύρωσης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι και 30% που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για να ισχύσει για το 2019, σχεδιάζει η παρούσα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το sofokleousin.gr, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κατάργηση της μείωσης του φόρου κατοχής ακινήτων που έχει νομοθετηθεί, για φέτος, με στόχο να εφαρμοστεί από το 2020, το συνολικό σχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που έχει επεξεργαστεί η ΝΔ.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «δεν βγαίνει ο λογαριασμός του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ και αναζητούνται αντίμετρα, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι».

Σε περίπτωση που ακυρωθεί το μέτρο, η Κυβέρνηση θα κερδίσει περίπου 330 εκατ. ευρώ, που κοστίζει στον προϋπολογισμό η μείωση μέχρι 30% του ΕΝΦΙΑ το 2019. Με αυτό τον τρόπο, ελπίζει πως κάμψει τις πιέσεις των θεσμών για την εξοικονόμηση πόρων ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 ήταν κλιμακωτή: Ξεκινούσε από το 30% για την ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ, μειωνόταν στο 10% για ακίνητη περιουσία με αξία από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και πρακτικά μηδενίζονταν για ακίνητη περιουσία με αξία πάνω από 150.000.

Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να καταργηθεί αυτή η μείωση και τη θέση της να πάρει μια μείωση του φόρου κατά 10% για όλους, περιορίζοντας τη μείωση στο 1/3 για τα χαμηλότερα εισοδήματα, δίνοντας μείωση 10% στα υψηλότερα εισοδήματα.