Δημοσκόπηση Kapa Research: Η διαφορά της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στις 5,8 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Kapa Research. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 31,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,8%.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 8,5% ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,6%, με την «ψαλίδα» που χωρίζει το τρίτο και το τέταρτο κόμμα να μικραίνει. «Μάχη» για την 5η θέση δίνουν η Ελληνική Λύση που βρίσκεται στο 3,8% και το ΜέΡΑ25 στο 3,5%.

Πρώτη μεταξύ των κομμάτων που δεν πιάνουν το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή, η Εθνική Δημιουργία με 1,3%, ενώ ακολουθούν με 1%: η Πλεύση Ελευθερίας, το ΕΑΝ και η Νίκη. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2,3%, Λευκό ή Άκυρο το 1,2%, «Δεν θα ψήφιζα/δεν απαντώ» το 3,2% ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 9,2%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 60%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 19%.

Η μικρότερη και η μεγαλύτερη διαφορά στην τετραετία

Στο διάγραμμα της πρόθεσης ψήφου διαχρονικά η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταγράφεται τον Απρίλιο του 2020 όταν οι μονάδες της διαφοράς τους καταγράφονται στις 18.

Το χαμηλότερο σημείο μοιάζει να είναι τον Μάρτιο του 2023, ακριβώς μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, όπου τα δύο κόμματα μετριούνται στο 29% η ΝΔ και στο 25,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με διαφορά στις 3,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Τι προτιμούν οι ψηφοφόροι

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες προτιμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 29%, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ επιθυμεί το 14%. Αντίστοιχα αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 8%, ενώ το 28% επιθυμεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση ποιον προτιμούν για πρωθυπουργό, οι ψηφοφόροι απαντούν Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 41% και Αλέξη Τσίπρα σε ποσοστό 33%.

Τι ζητούν οι πολίτες από την επόμενη κυβέρνηση;

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες των πολιτών και αυτά στα οποία θα ήθελαν η επόμενη κυβέρνηση να δώσει περισσότερη προσοχή, οι πολίτες απαντούν:

-Ad-
  • Να βελτιώσει το σύστημα υγείας 67%
  • Να αυξήσει μισθούς και συντάξεις 54%
  • Να βελτιώσει το σύστημα Παιδείας 43%
  • Να μειώσει τους φόρους 42%
  • Να λάβει μέτρα στήριξης για τη νέα γενιά 31%
  • Να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας 29%
  • Να ενισχύσει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών 24%
  • Να ενισχύσει την παραγωγή και την παραγωγικότητα της χώρας 23%