Δημοσκόπηση Marc: Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση δείχνει να ανακτά μέρος των απωλειών που κατέγραψε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC την οποία δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί στα Περίπτερα.

Σύμφωνα με αυτήν στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες δίνουν 31,7% ση Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,4%. Το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει στάσιμο στο 9,7%, ενισχυμένο το ΚΚΕ με 5,9% αλλά και το ΜΕΡΑ25 φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στην βουλή με 4,3%. Το κόμμα του Κασιδιάρη, εμφανίζεται στο 3,8% στην ίδια μέτρηση.

Παράλληλα, το 66% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τα «ούτε» του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, ψηφίζουμε για πρωθυπουργό.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το νέο τοπίο στην δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα είναι η συρρίκνωση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», στην οποία αθροίζονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια (1,1%,) η πρόθεση για αποχή (1,6%) αλλά και οι αναποφάσιστοι που για πρώτη φορά είναι σε μονοψήφιο ποσοστό (9,2%).

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν οτι από την πρώτη κάλπη είναι εξίσου πιθανόν να προκύψουν αριθμητικές πλειοψηφίες τόσο για τη συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ όσο και γα συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης δηλαδή τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και στο ΜέΡΑ25. Με βάση τους συσχετισμούς της μέτρησης, το πρώτο άθροισμα κυμαίνεται περί το 45,5% και το δεύτερο κοντά στο 4,5%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 61,0 % και ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,1%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 40,7% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 31,2% και στην τρίτη θέση ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 30,9%.

Τέλος στην ερώτηση ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στο τιμόνι της χώρας μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, ο πρωθυπουργός παίρνει το 43,7%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 32% ενώ 24,3% απάντησε δεν ξέρω-δεν απαντώ.