Δημοσκόπηση MEGA: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα που ξεπερνά τις 10 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου, καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Νοεμβρίου της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Μega.

Φθορά της κυβέρνησης και αύξηση των αρνητικών εντυπώσεων για βασικούς τομείς, όπως η οικονομία και ο πληθωρισμός, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών, της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης καις της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά, οι απόψεις των πολιτών για την πολιτική και οικονομική κατάσταση έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Έτσι, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,9% και υποχωρεί κατά 0,4 μονάδες από τη μέτρηση του Οκτωβρίου (29,3). Ετσι η διαφορά των κομμάτων βρίσκεται στις 8 μονάδες από 8,6% τον Οκτώβριο, επομένως, η ψαλίδα δε δείχνει να κλείνει, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό επίπεδο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τρίτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 11,3% (11,9% τον Οκτώβριο), με μικρή υποχώρηση 0,6 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι δεν κερδίζει, αντίθετα χάνει από την υπόθεση των υποκλοπών.

Το ΚΚΕ διατηρεί τις ίδιες μονάδες, 4,8%, ομοίως και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Με μικρή άνοδο 0,4 μονάδων και στο 3,6% βρίσκεται το ΜέΡΑ25 ενώ απώλειες σχεδόν μίας μονάδας έχει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, οι Ελληνες (1,8% από 2,7%), απομακρυνόμενο από το εκλογικό κατώφλι του 3%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12,4%.

Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων είναι στις 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ενώ 4,1% των ψηφοφόρων παίρνει τον αντίθετο δρόμο. Πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ που φτάνουν το 10% ενώ από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ είναι στο 4,8%.

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 72,%, για τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 67,5% (κι αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια) και στο ΠΑΣΟΚ στο 76%.

Αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων στην έρευνα ενώ υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας είναι το 47%. Το 51% είναι το υψηλότερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες ενώ υποχώρησε το ποσοστό αυτών που θέλουν συνεργασία.

Καταλληλότητα

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ψηφίζεται με ποσοστό 37% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% (διαφορά 20 μονάδων) και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%.

Θέματα επικαιρότητας

Κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία δηλώνει το 72%, ποσοστό κατά μία μονάδα μειωμένο από τον Οκτώβριο ενώ υπέρ είναι το 16%, δύο μονάδες αυξημένο.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 65% των ερωτηθέντων, λέει ότι θα χειροτερέψουν και το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες.