ΔΝΤ για Ελλάδα: Στα χαμηλά η ανάπτυξη μετά το 2020

Άκρως συντηρητικές είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία,  ειδικά για την περίοδο μετά το 2020 που το κυβερνητικό πλάνο «βλέπει» απογείωση.

Το ταμείο φαίνεται πως εκτιμά ότι, ναι μεν, θα υπάρχει ανάπτυξη, αλλά θα είναι χαμηλές οι πτήσεις, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόλις 0,9% το 2024.

Η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, από 3,3% σε 4,5% το 2024, μαρτυρά αύξηση των εισαγωγών, που ήδη καταγράφεται.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανεργία είναι ανάλογες με τις ελληνικές, με το Ταμείο να «βλέπει» την μπίλια στο 17,8% το 2019 και στο 16,8% το 2020.

Το καλό σημάδι είναι ότι το ΔΝΤ δεν προβλέπει ύφεση για την Ευρωζώνη, παρά μόνο μια επιβράδυνση στο 0,5% για φέτος στη Γερμανία.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έστειλε σήμερα στις Βρυξέλλες το σχέδιο προϋπολογισμού, που βασίζεται στην παραδοχή ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμούς 2,8% και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι οι δανειστές δεν βλέπουν δημοσιονομικό κενό για το 2019, αλλά ούτε και στον προϋπολογισμό του 2020, παρότι είναι γνωστό ότι στην έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις.

-Ad-