ΔΝΤ: «Μαύρα σύννεφα» για ανάπτυξη και χρέος

ΔΝΤ: Επιφυλάξεις για τις προοπτικές ανάπτυξης, την οποία τοποθετεί στο 1,8% το 2019, στο 2,3% το 2020 και στο 2% το 2021, καθώς και για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, χαρακτηρίζουν την έκθεση του «άρθρου 4» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συζητήθηκε χθες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, με την κυβέρνηση να εκφράζει ευθέως τις διαφωνίες της σε επιμέρους συμπεράσματα των τεχνοκρατών του.

ΔΝΤ: Συγκεκριμένα, στη δήλωση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, η οποία επισυνάπτεται, ως είθισται, στην έκθεση, αντικρούονται –σύμφωνα με την «Καθημερινή»– μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία υποβαθμίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση, όπως έγινε φανερό και από τη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του Ταμείου του «άρθρου 4», τον Σεπτέμβριο, αναγνωρίζει μεν ότι η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή, απομακρύνοντας εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική και να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο προβλέπει μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξη 0,9% και με βάση αυτόν εκτιμά ότι θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία για να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.

Επίσης, εκφράζει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2032. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, επισημαίνεται, δεν διασφαλίζεται υπό ρεαλιστικές μακροοικονομικές παραδοχές. Στην έκθεση, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως αύριο, επαναλαμβάνονται, εξάλλου, οι θέσεις του Ταμείου υπέρ της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολογήτου.

Έτσι παρότι αναγνωρίζεται ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι θετικές, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Μάλιστα, αναφέρεται ότι πρέπει να ανατραπεί η θεσμοθετημένη πλέον παροχή, εν είδει 13ης σύνταξης, την οποία ψήφισε και η σημερινή κυβέρνηση.

Την έκθεση του ΔΝΤ θα ακολουθήσει την ερχόμενη Τετάρτη η –πολύ πιο σημαντική– έκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση. Εφόσον είναι θετική, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, θα ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου της επόμενης δόσης επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα συνοδεύει την έκθεση της Κομισιόν. Εφόσον αυτή διαπιστώνει βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους –σε αντίθεση με το ΔΝΤ– θα είναι μια θετική ένδειξη για τη διεκδίκηση, στη συνέχεια, της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και 2022.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μπάσκετ, χαμόγελα και προσφορά στο GNC LOUX 3on3 – Δούκας: «Αυτή είναι η Αθήνα που θέλουμε»
16 Απριλίου, 2025
Άαρον Μπουπεντζά: Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής έπεσε από τον 11ο όροφο πολυκατοικίας και σκοτώθηκε
16 Απριλίου, 2025
Κ. Χατζηδάκης για τις δηλώσεις Ντόναχιου στο Χ: «Όσοι πρόκειται να γράψετε αρνητικά σχόλια, δεν θα τα γράψετε εναντίον μου, αλλά εναντίον του Πασκάλ Ντόναχιου»
16 Απριλίου, 2025
Πέντε έφηβοι και τέσσερις ενήλικες κατηγορούνται από τις ουκρανικές αρχές για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων με εντολή της Ρωσίας
16 Απριλίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση με τα νοθευμένα λάδια
16 Απριλίου, 2025
Γάζα: Η πολιτική προστασία ανακοινώνει τον θάνατο 11 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα
16 Απριλίου, 2025
Βρήκαν φίδι σε τουαλέτα σπιτιού στο Άργος Ορεστικό
16 Απριλίου, 2025
«Έτοιμη» να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για μια διπλωματική λύση όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δηλώνει η Μόσχα
16 Απριλίου, 2025
ΑΑΔΕ: Απλοποιείται ο τρόπος υποβολής δηλώσεων στοιχείων εργολάβων και υπεργολάβων
16 Απριλίου, 2025
Κοζάνη: Εξιτήριο στους τραυματίες του σοκαριστικού τροχαίου στα διόδια του Πολυμύλου
16 Απριλίου, 2025