Δοκιμές εμβολίων mRNA για τη θεραπεία σειράς ασθενειών

Μερικούς μήνες μετά την απονομή του Νόμπελ Ιατρικής στους επιστήμονες που ανέπτυξαν τα εμβόλια mRNA για την αντιμετώπιση του Covid, τα εμβόλια αυτά δοκιμάζονται και για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών, ακόμη και για κάποιες μορφές καρκίνου. Μια από τις θεραπείες αφορά την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, μια πάθηση από την οποία υποφέρουν περισσότεροι από 500.000 Έλληνες.

Στα εργαστήρια, αλλά και στις κλινικές, δοκιμάζονται εμβόλια κατά πολλών μορφών καρκίνου, τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία mRNA. Δεν λειτουργούν προληπτικά, όπως τα γνωστά μας εμβόλια, αλλά ως θεραπευτικά, για τον έλεγχο της ασθένειας.

Όπως λέει η καθηγήτρια Βιολογίας, Γενετικής και Νανοϊατρικής του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαζούλη «γνωρίζοντας, πια, ποια είναι τα αντιγόνα, που παρουσιάζουν τα καρκινικά κύτταρα και κρύβονται από το ανοσοποιητικό μας, φτιάχνουμε ένα mRNA, το οποίο θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει. Έχουμε, ήδη, το πρώτο τέτοιο θεραπευτικό εμβόλιο, το οποίο θα δίνεται, σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία, σε ασθενείς, που πάσχουν από μεταστατικό μελάνωμα».

Σε κλινικές δοκιμές βρίσκονται εμβόλια mRna και για καρκίνους του αίματος, του παχέος εντέρου και για γαστρικό καρκίνωμα.

«Όταν αρχίζει να επανεμφανίζεται η νόσος, θα έχει μνήμη το ανοσοποιητικό σύστημα και θα γνωρίζει και θα καταστρέφει αυτά τα κύτταρα. (Οπότε, όπως καταλαβαίνετε) θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος, που τα αποτελέσματά της θα τα δούμε αρκετά σύντομα» τονίζει η κ. Γαζούλη.

Ο νέος χρόνος φέρνει μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ο οποίος προσβάλλει πέντε χιλιάδες Έλληνες, ετησίως.

Ο Αριστοτέλης Μπάμιας, παθολόγος – ογκολόγος καθηγητής ΕΚΠΑ σημειώνει « προς το τέλος του 2023, μάθαμε για πολύ ελπιδοφόρα δεδομένα, ειδικά στον καρκίνο του ουροθηλίου, όπως και στον καρκίνο του προστάτη. Μιλάμε για ανοσοθεραπεία, σε συνδυασμό με σύμπλοκα αντισωμάτων και φαρμάκων, τα οποία σε μια πρόσφατη μελέτη, διπλασίασαν την επιβίωση ασθενών, που είχαν μεταστάσεις από ουροθηλιακό καρκίνο».

Μια ασθένεια με βαριές επιπτώσεις στους ασθενείς είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, που προσβάλλει έναν στους δέκα καπνιστές.

O Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, τονίζει «πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε τουλάχιστον δύο καινούργια φάρμακα για τη ΧΑΠ, που το ένα πιθανότατα θα είναι βιολογικός παράγοντας. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι γιατί στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αυτό που θέλουμε είναι η μείωση των παροξύνσεων και κυρίως η μείωση των νοσηλειών».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χρυσοχοΐδης για Σημίτη: «Αποτελεί κομμάτι της ψυχής μου»
6 Ιανουαρίου, 2025
Παραιτήθηκε ο Τζάστιν Τριντό από πρωθυπουργός του Καναδά
6 Ιανουαρίου, 2025
Τσούκαλης για τον γιο της εισαγγελέως των Τεμπών: «Η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων 50 ετών»
6 Ιανουαρίου, 2025
Κίνα: «Μην ανησυχείτε», λέει το Πεκίνο για τον HMPV – Τα 4 συμπτώματα
6 Ιανουαρίου, 2025
Σφοδρές χιονοπτώσεις στις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ
6 Ιανουαρίου, 2025
Ο Τζο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς να μην ξεχνούν την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021
6 Ιανουαρίου, 2025
Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό 4,5 Ρίχτερ στην Ηλεία – «Η σεισμική δράση σε εξέλιξη»
6 Ιανουαρίου, 2025
Βρυξέλλες: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του πρωθυπουργού
6 Ιανουαρίου, 2025
Μπλίνκεν: Η Ρωσία επιδιώκει να μοιραστεί προηγμένες τεχνολογίες δορυφόρων με την Πιονγιάνγκ
6 Ιανουαρίου, 2025
Ρωσία: «Περιορισμένης κλίμακας η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ»
6 Ιανουαρίου, 2025