Ταραχές και λεηλασίες μαίνονταν σε πόλεις της Γαλλίας για τέταρτη νύχτα, παρά την τεράστια αστυνομική ανάπτυξη και τις 1.311 συλλήψεις, καθώς η οικογένεια και οι φίλοι ετοιμάζονταν να συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία τον 17χρονο του οποίου η δολοφονία από την αστυνομία εξαπέλυσε τις ταραχές και ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο να ακυρώσει ένα σημαντικό ταξίδι στο εξωτερικό.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε νέο αριθμό συλλήψεων σε όλη τη χώρα, όπου 45.000 αστυνομικοί εξαπλώθηκαν σε μια μέχρι στιγμής ανεπιτυχή προσπάθεια να καταστείλουν τις πολυήμερες βιαιότητες που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο του εφήβου την Τρίτη.
Παρά την έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, οι συγκρούσεις στους δρόμους μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και της αστυνομίας συνεχίστηκαν. Περίπου 2.500 φωτιές εκδηλώθηκαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.
Δολοφονία 17χρονου: Χωρίς τέλος η βία στη Γαλλία – Η κηδεία, η νέα μαρτυρία και το αδιέξοδο για Μακρόν
Η βία στη Γαλλία επιβάρυνε τις διεθνείς δεσμεύσεις του Μακρόν. Το γραφείο του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι ο Μακρόν τηλεφώνησε το Σάββατο για να ζητήσει αναβολή της επίσκεψης που θα ήταν η πρώτη κρατική επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία εδώ και 23 χρόνια. Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι μίλησε με τον Σταϊνμάγερ και, “δεδομένης της κατάστασης εσωτερικής ασφάλειας, ο πρόεδρος (Μακρόν) δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες”.
Δεδομένης της σημασίας της γαλλογερμανικής σχέσης στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, η ματαίωση του επίσημου ταξιδιού ήταν μια σαφής ένδειξη της σοβαρότητας της αναταραχής στη Γαλλία. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η γαλλική αναταραχή πλήττει διπλωματικά τον Μακρόν. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ακύρωσε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί στη Γαλλία, λόγω των διαμαρτυριών για τα σχέδια του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Θρήνος στην κηδεία του 17χρονου
Οι τελετουργίες για τον αποχαιρετισμό του εφήβου, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Ναχέλ, ο οποίος σκοτώθηκε στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, άρχισαν το Σάββατο με την προβολή του ανοιχτού φέρετρου από συγγενείς και φίλους.
Αργότερα, στην είσοδο ενός νεκροταφείου σε έναν ήσυχο λόφο της Ναντέρ με το κεντρικό Παρίσι στο βάθος, δεκάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του εφήβου. Υπήρχε μια γυναίκα με καροτσάκι μωρού και άνδρες που φορούσαν γυαλιά ηλίου. Πολλοί από τους πενθούντες προέρχονταν από τη μουσουλμανική κοινότητα.
Καθώς ο αριθμός των συλλήψεων συνέχιζε να αυξάνεται, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η βία είχε αρχίσει να μειώνεται χάρη στα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Από την έναρξη των ταραχών το βράδυ της Τρίτης, η αστυνομία έχει προβεί συνολικά σε 2.400 συλλήψεις – περισσότερες από τις μισές κατά την τέταρτη νύχτα βίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι ζημιές ήταν εκτεταμένες, από το Παρίσι μέχρι τη Μασσαλία και τη Λυών και ακόμη και μακριά, στο
γαλλικά εδάφη στο εξωτερικό, όπου ένας 54χρονος έχασε τη ζωή του αφού χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα στη Γαλλική Γουιάνα.
Εκατοντάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 79 κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τους τραυματίες διαδηλωτές.
Η αντίδραση στη δολοφονία ήταν μια ισχυρή υπενθύμιση της επίμονης φτώχειας, των διακρίσεων, της ανεργίας και της έλλειψης ευκαιριών σε γειτονιές σε όλη τη Γαλλία, όπου πολλοί κάτοικοι έλκουν τις ρίζες τους από πρώην γαλλικές αποικίες – όπως εκεί όπου μεγάλωσε ο Ναχέλ. “Η ιστορία του Ναχέλείναι ο αναπτήρας που άναψε το σπίρτο. Απελπισμένοι νέοι άνθρωποι την περίμεναν. Μας λείπει η στέγαση και οι θέσεις εργασίας, και όταν έχουμε (θέσεις εργασίας), οι μισθοί μας είναι πολύ χαμηλοί“, δήλωσε ο Samba Seck, 39χρονος εργαζόμενος στις μεταφορές στο προάστιο Clichy-sous-Bois του Παρισιού.
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας – συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αστέρα Kylian Mbappe, είδωλο για πολλούς νέους στις μειονεκτικές γειτονιές όπου εδράζεται η οργή – παρακάλεσε για τον τερματισμό της βίας. “Πολλοί από εμάς προέρχονται από εργατικές γειτονιές, μοιραζόμαστε κι εμείς αυτό το συναίσθημα πόνου και θλίψης” για τη δολοφονία του Ναχέλ, ανέφεραν οι παίκτες σε ανακοίνωσή τους.
Η μητέρα του Nahel δήλωσε στο France 5 ότι ήταν θυμωμένη με τον αστυνομικό, αλλά όχι με την αστυνομία γενικά. “Είδε ένα μικρό παιδί με αραβική εμφάνιση και ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή. Ένας αστυνομικός δεν μπορεί να παίρνει το όπλο του και να πυροβολεί τα παιδιά μας, να αφαιρεί τις ζωές των παιδιών μας“, είπε. Η οικογένεια έχει ρίζες στην Αλγερία.
Νωρίς το Σάββατο, οι πυροσβέστες στη Ναντέρ έσβησαν τις φωτιές που έβαλαν οι διαδηλωτές και άφησαν καμένα υπολείμματα αυτοκινήτων διασκορπισμένα στους δρόμους. Στο γειτονικό προάστιο Κολόμπ, οι διαδηλωτές ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και τους χρησιμοποίησαν για αυτοσχέδια οδοφράγματα.
Νεαροί κατά τη διάρκεια του απογεύματος διέρρηξαν ένα οπλοπωλείο και έφυγαν με όπλα στη μεσογειακή πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Κτίρια και επιχειρήσεις βανδαλίστηκαν επίσης στην ανατολική πόλη Λυών, όπου το ένα τρίτο των περίπου 30 συλλήψεων που έγιναν ήταν για κλοπές, σύμφωνα με την αστυνομία.
Μπροστά στην κλιμακούμενη κρίση που εκατοντάδες συλλήψεις και μαζικές αστυνομικές αποστολές δεν κατάφεραν να καταπνίξουν, ο Μακρόν απέφυγε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια επιλογή που χρησιμοποιήθηκε σε παρόμοιες περιστάσεις το 2005.
Αντ’ αυτού, η κυβέρνησή του αύξησε τη δύναμη των αρχών επιβολής του νόμου με τη μαζική ανάπτυξη αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επέστρεψαν από τις διακοπές τους. Οι ταραχές ασκούν νέα πίεση στον Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποδαύλιση της βίας.
Το γραφείο του Steinmeier δήλωσε ότι ο Γερμανός πρόεδρος “έχει την πληρέστερη κατανόηση ενόψει της κατάστασης στη γειτονική μας χώρα“. Ο υπουργός Εσωτερικών διέταξε την Παρασκευή να κλείσουν σε εθνικό επίπεδο τη νύχτα όλα τα δημόσια λεωφορεία και τραμ, τα οποία ήταν μεταξύ των στόχων των ταραξιών. Είπε επίσης ότι προειδοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν ως δίαυλοι για εκκλήσεις σε βία.
Ο αστυνομικός που κατηγορείται για τη δολοφονία του Ναχέλ κατηγορήθηκε προκαταρκτικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Οι προκαταρκτικές κατηγορίες σημαίνουν ότι οι ανακριτές υποψιάζονται αδίκημα, αλλά πρέπει να ερευνήσουν περισσότερο πριν στείλουν την υπόθεση σε δίκη. Ο εισαγγελέας της Ναντέρ, Pascal Prache, δήλωσε ότι η αρχική του έρευνα τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό δεν ήταν νομικά δικαιολογημένη.
Νέα μαρτυρία “καίει” τον αστυνομικό
Για τις μοιραίες στιγμές της δολοφονίας, ο τρίτος επιβάτης του ΙΧ υποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι”.
Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».
Αναφορικά με τον συνοδηγό που και αυτός είναι 17 ετών, δεν εχει παρουσιαστεί στην δικαιοσύνη, κι ο ίδιος λέει ότι θα το πράξει απο Δευτέρα. Μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά οχι στην αστυνομία. Ανέφερε ότι θα παραβρεθεί στην κηδεία του θύματος.