Δολοφονία Τζαμάλ Κασόγκι: «Θα τον κομματιάσω στο έδαφος, όχι κρεμασμένο στο τσιγκέλι…»

Ανατραχιαστικά είναι τα νέα στοιχεία για την υπόθεση Τζαμάλ Κασόγκι. Ηχογραφήσεις από τις τελευταίες στιγμές του, με τους δολοφόνους του να ακούγονται να γελούν και να αστειεύονται λίγο πριν τον διαμελίσουν…

Δολοφονία Τζαμάλ Κασόγκι | Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος της Washington Post και δριμύς επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εκτελέστηκε στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 -μια δολοφονία που προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη κι έφερε σε σύγκρουση την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία με τον Ταγίπ Ερντογάν να διαμηνύει και χθες ότι η χώρα του θα επιμείνει στην αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας και τον πρίγκιπα διάδοχο να αρνείται ότι διέταξε την δολοφονία. Το πτώμα του Κασόγκι δεν βρέθηκε ποτέ.

Αλλά τα ηχητικά ντοκουμέντα που κατέγραψαν οι κοριοί των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών μέσα στο προξενείο έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα για τις συνθήκες της άγριας δολοφονίας. Δύο ειδικοί που άκουσαν τις επίμαχες ηχογραφήσεις -η εμπειρογνώμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που συνέταξε και το πόρισμα του ΟΗΕ, Ανιές Καλαμάρ και η Βρετανίδα ποινικολόγος Έλενα Κένεντι – αποκάλυψαν στο BBC ότι οι δολοφόνοι του Κασόγκι γελούσαν και αστειεύονταν μέσα σε «χαλαρή ατμόσφαιρα» λίγη ώρα πριν το θύμα τους περάσει την πόρτα του προξενείου.

Οι ηχογραφήσεις αποκαλύπτουν τις ανατριχιαστικές συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής της ομάδας των Σαουδαράβων εκτελεστών, Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ και του ιατροδικαστή, που διαμέλισε τον Κασόγκι, δρος Σαλάχ αλ Τουμπάιγκι.

Ο τελευταίος ακούγεται, σύμφωνα με την Κένεντι, να αναλύει ψύχραιμα τι θα κάνει στο θύμα του: «Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που πρέπει να κόψω [κάποιον] κομματάκια στο έδαφος. Ακόμη κι αν είσαι χασάπης και θέλεις να κόψεις, κρεμάς το ζώο από το τσιγκέλι για να το κάνεις».

«Τους ακούς να γελούν, λες και πρόκειται για μια χαλαρή διαδικασία», λέει η Κένεντι στην εκπομπή Panorama του ΒΒC.«Περιμένουν εκεί ενώ γνωρίζουν ότι αυτός ο άνθρωπος όπου να ‘ναι θα μπει στην αίθουσα και θα δολοφονηθεί». Με βάση αυτά που άκουσε η Καλαμάρ είπε ότι όταν ο Κασόγκι αντιλήφθηκε τι συμβαίνει πιθανώς πίστεψε ότι απλώς θα τον απαγάγουν, όχι θα τον εκτελέσουν. «Ρωτάει “θα κάνετε αυτό το πράγμα σε μένα; Θα μου κάνετε ένεση;… Οι ήχοι που ακούγονται μετά απ’ αυτό δείχνουν ότι τον έπνιξαν, πιθανώς βάζοντάς του μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι». Μισή ώρα μετά την είσοδο του Κασόγκι στο προξενείο οι δολοφόνοι του διαμέλιζαν ήδη τη σορό του. «Ακούς μια φωνή να λέει “άστον να τον κόψει” και κάποιον να φωνάζει “τέλειωσε, τέλειωσε”», λέει η Κένεντι.

-Ad-