Δομένικο: Εμπόδια στις μάχες για δικαίωση και αποζημίωση των κατοίκων του μαρτυρικού χωριού

Μπορεί το μαρτυρικό χωριό του Δομένικου Ελασσόνας να ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, ωστόσο μία πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησης προκαλεί περισσότερα… Ρίχτερ αντίδρασης και αγανάκτησης!

Πιο συγκεκριμένα: το Δομένικο είναι ένας από τους 101 μαρτυρικούς τόπους της Πατρίδας αλλά ο μόνος που είχε ως αυτουργούς τους Ιταλούς. Το 1943 ήταν τα ιταλικά στρατεύματα που εκτέλεσαν 140 κατοίκους του και το κατέστρεψαν συνθέμελα.

Το χτύπημα της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται 72 χρόνια μετά με το νέο νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης που εμμέσως δένει τα χέρια των κατοίκων που μάχονται εδώ και χρόνια για τη δικαίωση και αποζημίωση τους.

Αυτό καταργεί παλαιότερο ευνοϊκό νομοθέτημα που ακύρωνε το δικαστικό ένσημο για αγωγές θυμάτων πολέμου.

Το σχέδιο νόμου του Κ. Τσιάρα επαναφέρει τo ένσημο το οποίο στην περίπτωση του δικαστικού αγώνα των κατοίκων του Φομένικου φτάνει τα 330.000 ευρώ, τα οποία ασφαλώς και δεν είναι δυνατό να συγκεντρωθούν ποτέ, όπως λέει χαρακτηριστικά στο newsique.gr ο κ. Στάθης Ψωμιάδης, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και συντονιστής των αγώνων των απογόνων των θυμάτων της ιταλικής θηριωδίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε και πολύ ορθά ότι οι αγωγές θυμάτων πολέμου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τις άλλες α9λές οικονομικές διαφορές.

Ωστόσο η ευνοϊκή ρύθμιση ανατράπηκε.

Ο αγώνας των κατοίκων έφτασε μέχρι τα δικαστήρια της Ιταλίας όπου κατήγαγαν καιvνίκες.

Ωστόσο πλέον μποϋκοτάρεται από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

Εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση επί της αγωγής. Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι το ένσημο πρέπει να καταβληθεί τότε το Δομένικο θα δοκιμάσει μία ακόμη ήττα.

Πηγή ΦΩΤΟ: «Μηχανή του Χρόνου»