Δώρο Χριστουγέννων: Ημερομηνίες και υπολογισμός ΕΔΩ

Μπήκε ο Δεκέμβριος, οι γιορτές πλησιάζουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ανυπομονούν να λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων 2022.

Δώρο Χριστουγέννων: Εντός των επόμενων εβδομάδων και συγκεκριμένα ως τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων 2022. Βέβαια, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το Δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Για να το υπολογίσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να λάβουν υπόψιν τον τρόπο αμοιβής, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό καθώς και τη χρονική περίοδο που υπολογίζεται το Δώρο, που αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Το Δώρο υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

Για να υπολογίσουν οι εργαζόμενοι το Δώρο πρέπει να λάβουν υπόψιν τις καταβαλλόμενες αποδοχές που καταβάλλονται κατά την 10η Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Ως καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών, ενώ στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Δώρο – Το ύψος

Το ύψος του Δώρου  Όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ και παίρνουν το επίδομα ανεργίας δικαιούνται δώρο. Ωστόσο το ύψος του δώρου Χριστουγέννων και αν θα τους καταβληθεί ολόκληρο δηλαδή 438 ευρώ εξαρτάται από το πόσο διάστημα ήταν άνεργοι μέσα στο τρέχον έτος. Ειδικότερα, το ποσό του δώρου Χριστουγέννων που θα πάρουν ισούται με ένα ολόκληρο επίδομα ανεργίας, εφόσον λάμβαναν το επίδομα από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή 438 ευρώ.

Στην περίπτωση που έπαιρναν για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 17,52 ευρώ και το μηνιαίο στα 438 ευρώ. Εάν λοιπόν κάποιος παίρνει το επίδομα ανεργίας από την 1η Μαΐου του 2021 μέχρι τέλος του έτους θα πάρει δώρο Χριστουγέννων τα 438 ευρώ. Εάν όμως κάποιος είναι άνεργος για έξι μήνες δηλαδή από τον Ιούλιο τότε θα πάρει τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας, 3Χ17,52 για κάθε μήνα επί έξι μήνες, δηλαδή 17,52×3×6= 315,36 ευρώ. Εάν κάποιος είναι άνεργος από τον Σεπτέμβριο τότε θα πάρει 3Χ17,52Χ4 μήνες =210,24 ευρώ για δώρο.

Εάν κάποιος είναι άνεργος από τον Αύγουστο τότε θα πάρει αναλογικό δώρο Χριστουγέννων για 5 μήνες. Έτσι ο εν λόγω άνεργος θα λάβει 3Χ17,52Χ5 μήνες = 262,8 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων. Εργαζόμενος ο οποίος έμεινε άνεργος από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους θα πάρει αναλογικό δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες ανεργίας. Έτσι θα πάρει 3Χ17,52Χ2 μήνες = 105,12 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων.