Δώρο Πάσχα 2020: Πότε θα δοθεί – Πόσοι και ποιοι θα λάβουν τα 800 ευρώ

: Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες προχωρούν ταχύτατα από σήμερα τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας και οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι που δικαιούνται δώρο Πάσχα θα το πάρουν στο ακέραιο, ενώ επιπρόσθετα, θα το λάβουν και οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία.

Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, το δώρο θα καταβληθεί σύμφωνα με όσα προβλέπει μέχρι σήμερα ο νόμος, δηλαδή, σε ημερομηνία λίγο πριν το Πάσχα. Για τους υπόλοιπους, ωστόσο, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Newsique, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μία ευελιξία για τους εργοδότες. Ειδικότερα, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους εργοδότες το επιθυμούν να το καταβάλλουν από σήμερα μέχρι τον Ιούνιο. Και αυτό, για δύο λόγους : Αφενός για να στηρίξει έμμεσα όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και αφετέρου διότι ευελπιστεί ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η χώρα θα έχει επανέλθει σε σχετική κανονικότητα, οπότε η χορήγηση του δώρου του Πάσχα θα λειτουργήσει ως τονωτική ένεση προς την αγορά. Το δώρο Πάσχα ανέρχεται στο ποσό των 1-1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας, ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου επεκτείνεται και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Το μέτρο εκτιμάται ότι αφορά 200.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε 100.000 επιχειρήσεις.

Οπως υπολογίζουν τα συναρμόδια υπουργεία, συνολικά 700.000 εργαζόμενοι θα καλυφθούν για το διάστημα αυτό από το ελληνικό δημόσιο.

Κατά τις ίδιες πηγές, η στήριξη θα επεκταθεί και στις 100.000 επιχειρήσεις που έχουν πτώση του τζίρου που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό εμπόριο χάνοντας μέρος της δραστηριότητάς τους που είναι η λιανική πώληση (π.χ. εταιρείες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού).

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, υπολογίζεται ότι χρήση του μέτρου αυτού θα κάνουν επιπλέον 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Μεταξύ των επαγγελματιών που θα επιδοτηθούν με τα 800 ευρώ αναμένεται να είναι δικηγόροι, οδηγοί ταξί, κουρείς, σερβιτόροι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικότερα υπάλληλοι σε κέντρα αισθητικής, κέντρα διασκέδασης, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και φυσικά σχεδόν όλοι οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο.

– Το ποσό των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Το μέτρο αφορά περίπου 41.000 εργαζόμενους

-Ad-