Ο «πόλεμος» στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλάζει το πλάνο άρσης του lockdown.
«Κλείδωσε» οριστικά η παράταση των σκληρών περιοριστικών μέτρων. Αλλάζει το πλάνο για άνοιγμα της αγοράς.
Η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς σκληρών περιοριστικών μέτρων -τυπικά- έως τις 16 Μαρτίου, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε άλλο αισιόδοξα είναι.
Δεδομένο πρώτο: Το lockdown παίρνει παράταση, τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου, ενώ από σήμερα υπάρχουν δηλώσεις ειδικών και υπουργών που κάνουν λόγο για άρση στις 29 Μαρτίου.
O λόγος δεν είναι άλλος από τον πόλεμο στα νοσοκομείο και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Άλλωστε, σήμερα, είναι πιθανό να έχουμε ρεκόρ για το μήνα Μάρτιο. Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.
«Ξεχνάμε» την άρση στις 22 Μαρτίου;
Αδωνις Γεωργιάδης και Χαράλαμπος Γώγος, σε σημερινές τους δηλώσεις, ανέφεραν ότι δεν είναι δεδομένο ότι στις 22 Μαρτίου… ανοίγουμε.
Στις 22 ή το αργότερο 29 του μήνα θα ανοίξει πλήρως το λιανικό εμπόριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στα μαγαζιά κάποιες ώρες την ημέρα, στέλνοντας μήνυμα σε ειδικό πενταψήφιο αριθμό.
Τόνισε, μάλιστα, ότι ο περιορισμός θα είναι μόνο χρονικός και όχι χιλιομετρικός, με στόχο να μην υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους.
Συμφωνά με τον υπουργό Ανάπτυξης , οι έως τώρα εκτιμήσεις είναι ότι η αγορά δε θα ανοίξει με τη μορφή ακορντεόν, για να ξανακλείσει δηλαδή στη συνέχεια, λόγω των εμβολιασμών αλλά και λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.
Συμφωνά με τον υπουργό λόγω της προόδου στο κομμάτι των εμβολιασμών είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει αυτό να φαίνεται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γώγος, σχολίασε στον ΑΝΤ1: «ελπίζω μετά τις 22 Μαρτίου να ανοίξουν οι δραστηριότητες».
“Είναι σωστό να συζητάμε για το άνοιγμα της αγοράς, ώστε να προγραμματιστεί σωστά και να γίνει με σωστό και μελετημένο τρόπο” τόνισε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πάντως ότι προέχει να επιτηρηθεί η φροντίδα των ασθενών, δεδομένης και της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.
Όσον αφορά στο lockdown, τόνισε ότι θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρει παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας. “Είναι τέτοια η κατάσταση που θεωρείται δεδομένη μια παράταση” σημείωσε.
Για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια στις μεταλλάξεις απάντησε ότι το βρετανό στέλεχος, που φαίνεται να επικρατεί και έχει την αίσθηση ότι θα φθάσει το 90 με 100% σιγά, σιγά, καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Μπορεί να φτάσουμε τα 3.100 κρούσματα την ημέρα- Στις 20/3 η κορύφωση
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. «Ωστόσο, ο μέσος κυλιώμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», επισήμανε.
Παράλληλα, προέβλεψε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620. «Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει», δήλωσε.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου τονίζοντας ότι «θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή. Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο».
Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση λόγω των μεταλλάξεων. «Για να κατασταλεί πλήρως το φαινόμενο, πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, τα οποία σαν κοινωνία δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτια μας για πολλές μέρες, όπως κάναμε τον Μάρτιο», πρόσθεσε ο κ. Τζάνακης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να πορευτούμε με αυτά τα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει κλειστή και ότι ναι μεν υπάρχει κάποιο ρίσκο με το άνοιγμα, ωστόσο τα 1.000-1.200 κρούσματα, είναι πλήρως διαχειρίσιμα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση και από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αργή, αλλά ουσιαστική αποκλιμάκωση. «Ωστόσο, περιμένουμε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου, η οποία προφανώς θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη».
Σημείωσε ωστόσο ότι η αγορά μπορεί να επαναλειτουργήσει από τις 22 Μαρτίου, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να πρώτα να ανοίξουν τα μαγαζιά και μια εβδομάδα αργότερα να λειτουργήσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, εξηγώντας γιατί πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να ξεκινήσει από τα γυμνάσια και τα λύκεια, ανέφερε ότι «τότε θα βρισκόμαστε ακόμα σε σημαντικό βαθμό διασποράς στην κοινότητα των στελεχών του ιού με αποτέλεσμα τα δημοτικά να παίζουν αυτόν τον πολλαπλασιαστικό ρόλο. Καλύτερα να περιμένουμε λίγο» προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κινηθούν μόνα τους και να τηρήσουν καλύτερα τα μέτρα προστασίας.
Βατόπουλος: Μάσκες όλο το 2021
Την ανάγκη να μειωθεί ο δείκτης Rt, που αφορά στον αριθμό των δευτερογενών κρουσμάτων κάτω από το 1, τόνισε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προαναγγέλλοντας την παράταση του lockdown και την επόμενη εβδομάδα.
Εκτίμησε δε ότι αυτές τις μέρες θα καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας και σταδιακά θα αρχίσουν να περιορίζονται τα κρούσματα. «Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλοι και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί οι μεταλλάξεις δεν έχει φανεί πώς ακριβώς λειτουργούν και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται πολύ περισσότερο.
Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητή Μικροβιολογίας.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ερωτηθείς για τη συμπεριφορά όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε ότι αυτές τις ημέρες θα συζητηθεί για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. «Ο εμβολιασμένος δεν πρόκειται να αρρωστήσει βαριά, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο μεταδίδει. Συνεπώς ο εμβολιασμένος θα πρέπει να προφυλάξει τους γύρω του. Η μάσκα, οι αποστάσεις και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων θα διατηρηθούν και το 2021», κατέληξε.