Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες διαπιστώνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, σημαίνοντας «κόκκινο» συναγερμό και βάζοντας στο τραπέζι άμεσα τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων.
Ίσως και σήμερα… τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων!
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real δήλωσε: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα».
Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα αυτό, απάντησε «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα».
«Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι σε εγρήγορση, υπάρχει αυξητική τάση. Στο τέλος Ιουλίου ήμασταν στα 30 κρούσματα, φτάσαμε τα 350 και φύγαμε κάποια στιγμή από 300 και 400 την προηγούμενη εβδομάδα και φτάσαμε στην τάξη των 800-900. Αυτή η αυξητική τάση, δημιουργεί μια μεγάλη πίεση σε όλη τη χώρα, γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά» σημείωσε.
«Γίνονται τα τεστ για να εντοπίσουμε τους ασθενείς και να τους απομονώσουμε, ώστε τελικά να υπάρχει περιορισμός στη διασπορά της νόσου. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούργιες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε ότι οι πιο νέοι νοσούν πιο πολύ και είναι αυτοί που δίνουν μια πιο δυναμική τάση στην πανδημία. Η ανησυχία είναι αν σε 10-15 ημέρες δούμε αυτό να μεταφέρεται και στην τρίτη ηλικία, στο σπίτι στους ηλικιωμένους ή σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η ανησυχία. Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουν ειδικά οι νέοι, που κάποιοι νομίζουν ότι οι ίδιοι δεν νοσούν» υπογράμμισε.
«Θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες, γιατί κατ’ αρχάς δεν βλέπουμε την αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή των μέτρων, άρα θα έχουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες» κατέληξε.
Μείωση ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής, η επιτροπή έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργιάς στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία
«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού», είπε ο κ. Τσακρής.
Ακόμη, ο καθηγητής σημείωσε, ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Γενικό lockdown: Τότε θα «πατήσει το κουμπί» η κυβέρνηση – Η απόφαση Μητσοτάκη
Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το διάστημα των επόμενων 15 ημερών, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δηλαδή, για τα επόμενα βήματα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι επιδημιολόγοι τονίζουν πως μετά τα νέα μέτρα, η εξάπλωση του κορονοϊού δεν έχει σταματήσει, αλλά περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από τους περιορισμούς και τα lockdown που έχουν τεθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογία που υπάρχει.
Αρκετές περιοχές, όπως η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα και φυσικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν υψηλότατα ποσοστά κρουσμάτων, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να περιμένουν 10 με 15 ημέρες για να διαπιστώσουν αν τα μέτρα έχουν πιάσει τόπο και αν ο κορονοϊός έχει καταφέρει να διεισδύσει περισσότερο στην κοινότητα.
«Επειδή ο χρόνος επώασης είναι μετά τις 7 – 10 ημέρες, η τελική αποτίμηση θα γίνει σε 10 – 15 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος στην ΕΡΤ.
Και στο… βάθος lockdown
H εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δεν έχει εξαντληθεί στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και το νυχτερινό «shutdown».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα και εφόσον οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.
Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.
Στο ίδιο πλαίσιο, το «απαγορευτικό» ταξιδιών εντός της χώρας, μέτρο που ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές, φαίνεται να είναι το επόμενο βήμα, σε μία προσπάθεια, να εγκλωβιστεί εντός των ορίων των επιβαρυμένων επιδημιολογικά ζωνών.
Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ωραρίου λειτουργίας στους κλάδους εστίασης και διασκέδασης, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «αυξημένης επιτήρησης».