Ένα βήμα πριν από το «κόκκινο» είναι αρκετές τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου εξαιτίας της μετάλλαξης Δ. Φορείς της νέου μεταλλαγμένου στελέχους που διασπείρεται ταχύτατα είναι κυρίως οι νέοι έως 25 ετών.
«Σε δυο τρεις εβδομάδες πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα κρούσματα που είναι στο σπίτι τους και κυκλοφορούνε, πιθανώς μερικά από αυτά θα νοσηλευτούν και κάποια από αυτά σε ΜΕΘ. Το πρόβλημα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε και απώλειες ζωών» τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης.
Οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι ότι η αύξηση θα είναι εκθετική και με βάση τα προγνωστικά μοντέλα τα κρούσματα μπορεί να φθάσουν τα 3.500.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα έκανε λόγο για 3.500 κρούσματα σε έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο, γύρω στον Δεκαπενταύγουστο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ ενώ και οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώνονται καθημερινά.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 59.903 τεστ, 1.820 κρούσματα, 159 διασωληνωμένους κι 9 θανάτους. Από τις νέες διαγνώσεις οι 1.061 εντοπίζονται σε Αττική και οι 172 στην Κρήτη
Σήμα για μεγαλύτερη ώθηση στους εμβολιασμούς, μετά την ενθαρρυντική αύξηση στα προγραμματισμένα ραντεβού εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα εμβόλια δουλεύουν, είναι αποτελεσματικά, σας προστατεύουν, μας προστατεύουν όλους, και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά την επιθετική μετάλλαξη Δέλτα, που βλέπετε, ήδη, ότι είχε κάνει την εμφάνισή της και στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και παντού στην Ευρώπη, είναι να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς».
Στις ηλικίες 18-24 ετών και 25-29 ετών, τα ραντεβού εκτοξεύθηκαν τις 2 τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα στις 5 και 6 Ιουλίου κλείστηκαν περίπου 55.000 ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 18-24 και 17.500 στην ηλικιακή ομάδα 25-29.
Η μετάλλαξη Δ είναι ανιχνεύσιμη με αυξητικές τάσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ.
Δραματικές εξελίξεις με τοπικά lockdown: Οι περιοχές με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Ο επιδημιολογικός χάρτης απασχόλησε τη σύσκεψη υποεπιτροπής των ειδικών. Από τα στοιχεία προέκυψαν οι περιοχές που τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ακόμη και σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη.
Ο λόγος για περιοχές με έντονη κινητικότητα όπως για παράδειγμα διασκέδαση, πάρτι, εκδηλώσεις, αλλά και περιοχές με έντονη επισκεψιμότητα όπως τα νησιά. Σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι το πλέον σημαντικό, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και γι’ αυτό σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν αυξηθεί νοσηλείες και διασωληνώσεις.
Ειδικότερα πρόκειται για την Αττική και ιδιαίτερα τα νότια προάστια, στο παραλιακό μέτωπο, όπου υπάρχει έντονη ψυχαγωγική δραστηριότητα, πάρτι κι εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα αυξητική είναι η τάση και στη Σαντορίνη και τη Μύκονος, αλλά και σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως το Ρέθυμνο και τα Ιωάννινα.Οι περιοχές αυτές δεν έχουν ακόμα «κοκκινίσει» αλλά η αύξηση είναι εκθετική.
Αύριο η Ολομέλεια της Επιτροπής θα εξετάσει τα τελευταία δεδομένα κι είναι πολύ πιθανό να εισηγηθεί μέτρα για αυτές τις περιοχές.
Πηγή: ΕΡΤ