Δραματικές εξελίξεις: Οι 9 επίφοβες περιοχές για σκληρό lockdown

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν μπει το τελευταίο διάστημα πολλές περιοχές της χώρας αφού η αύξηση του ιικού φορτίου προκαλεί ανησυχία για την περεταίρω εξέλιξη της πανδημίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης (27/1) αναφέροντας συνολικά 9 περιοχές.

Θορυβημένοι εμφανίζονται οι ειδικοί μετά την άνοδο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού. Η ανησυχία τους μεγαλώνει καθώς αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η άρση των μέτρων (σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, λιανεμπόριο και αναμένεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων), ενώ ο καιρός ευνοεί την μετάδοση του ιού.

Επιπλέον, η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του Covid – 19 και στην Ελλάδα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα ανυσηχίας.

Σχετικά με τις περιοχές που έχει παρατηρηθεί αύξηση του ιικού φορτίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι παραμένει η ανησυχία των ειδικών για σειρά περιφερειακών ενοτήτων στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ενώ στο επίκεντρο της εγρήγορσης βρίσκεται η Αττική.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια υπάρχει ανησυχία για τις περιφερειακές ενότητες: Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττική και Λακωνίας.

Σε αυτές προστίθεται ο ιδιαίτερος προβληματισμός λόγω νέων κρουσμάτων και αύξησης, για τις περιφερειακές ενότητες της Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Αττικής και κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας.

Τι «δείχνουν» τα μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας

Τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα έκανε ο Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ αποκαλύπτοντας, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αναλύοντας τα μοντέλα ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι Το θέμα είναι το τί θα κάνουμε από Δευτέρα, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Είμαι υπέρ αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μεγάλο αριθμό τεστ και διευρυμένο αριθμό αλληλουχίσεων των δειγμάτων. Αν δεν γίνει καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε. Τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε.

Πιστεύω ότι θα είμαστε κοντά στα 1.000 και λίγο παραπάνω. Με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα βλέπουμε περαιτέρω αύξηση, μεγαλύτερη από ότι θα θέλαμε. Προς τον Μάρτη θα πάμε σε αυξημένα κρούσματα…».

«15 Μαρτίου θα ήταν 1.700 κρούσματα και θα φτάναμε στις 2.000 τέλος Μάρτη. Οι αριθμοί θα ήταν μεγάλοι, αλλά όχι δραματικοί ακόμα, στο επίπεδο του Νοεμβρίου. Θα υποστεί μεγάλη πίεση το Ε.Σ.Υ. Τώρα είμαστε μισοάδειοι αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα», πρόσθεσε.

Σε επίπεδο νεκρών, τον Μάρτη το μοντέλο δεν αναφέρει δραματική αύξηση, «ημερήσιος αριθμός γύρω στους 50». σημείωσε.

«Μπορούμε να το αποφύγουμε αν όλοι συντονιστούμε και πέσουμε στη μάχη για να ανιχνεύσουμε τον ιό», κατέληξε.

-Ad-