Δραματικές εξελίξεις: Προς γενικευμένο lockdown – Ανακοινώνονται νέα μέτρα

Δραματικές είναι οι ώρες στην Ελλάδα, καθώς τα κρούσματα δεν έχουν καθοδική πορεία και ο αριθμός διασωληνωμένων και ασθενών αυξάνεται συνεχώς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ΜΕΘ ασφυκτιούν. Εισηγήσεις για νέα μέτρα, τι βρίσκεται στο τραπέζι.

Το «μαύρο» ρεκόρ φέρνει τριπλό «χτύπημα» νέων μέτρων

Το νέο «μαύρο» ρεκόρ, με 50 θανάτους και 3.316 κρούσματα, θέτει το Μέγαρο Μαξίμου σε κατάσταση συναγερμού – «’Έχουμε πόλεμο» δηλώνει η κυβέρνηση – Νέα μέτρα προ των πυλών.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθούν νέα μέτρα δηλώνει στο Newsique κυβερνητικός αξιωματούχος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν ακόμη και τα επόμενα 24ωρα, εφόσον η κατάσταση συνεχίζει να βαίνει εκτός ελέγχου.

Τρεις είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν πόσο άμεσα θα παρέμβει η κυβέρνηση: ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ. και νοσηλευομένων, η αύξηση των κρουσμάτων, και ο ρυθμός της μεταδοτικότητας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες ημέρες, θα έλεγα η επόμενη εβδομάδα, οι επόμενες δέκα ημέρες, θα είναι ημέρες δύσκολες, ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης, σε επίπεδο αρχηγών, για την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, και με βάση τα στοιχεία και των επιστημόνων, υπάρχει η εκτίμηση ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα αυξηθεί επικίνδυνα, και μιλούν ανοιχτά για μια δραματική κατάσταση, για… «πόλεμο», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Όλα τα μέτρα είναι επάνω στο τραπέζι»

«Όλα τα μέτρα είναι επάνω στο τραπέζι» δηλώνει η Κυβέρνηση, προετοιμάζοντας για παράταση του lockdown κατά 7 με 10 ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου απεύχονται την παράταση της καραντίνας μετά τις 30 Νοεμβρίου, αφού στόχος είναι να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς και σε αυτό το στοίχημα για την οικονομία, θα πρέπει να συμβάλουν όλοι, κόμματα και πολίτες, στηρίζοντας τα μέτρα που παίρνουμε» δηλώνει στο Newsique κυβερνητικό στέλεχος.

Αν οι έκτακτες καταστάσεις το επιβάλλουν, αν δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα του lockdown, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται ακόμη και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχετική εισήγηση των επιστημόνων. Αν όμως το εισηγηθούν, το υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί στην κατεύθυνση της τηλεκπαίδευσης και στο δημοτικό, αλλά και στην τηλεδιδασκαλία μέσω εκπαιδευτικής τηλεόρασης. ‘Ηδη έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα.

Στο τραπέζι έχει πέσει και περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα για αθλητικές δραστηριότητες. Αλλά και νέος περιορισμός επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Η στρατηγική «ακορντεόν» και η προειδοποίηση για τα Χριστούγεννα

‘Όμως το lockdown ξαναήρθε για να μείνει, μέχρι την ημέρα τουλάχιστον που θα έρθει το… «σωτήριο» εμβόλιο.

Ως τότε η κυβέρνηση προτάσσει τη «στρατηγική ακορντεόν», ανοίγουμε–κλείνουμε.

‘Έτσι, ακόμη και αν καταφέρουμε να γιορτάσουμε με ελευθερία τα Χριστούγεννα, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως αυτό θα συμβεί και μετά την Πρωτοχρονιά.

«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση η πειθαρχία και η επαγρύπνηση, γιατί αυτά τα Χριστούγεννα, ακόμη και χωρίς lockdown, θα είναι… αλλιώς, όπως προειδοποιεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«Ε, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος (του εφησυχασμού)… Πρέπει να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας, δηλαδή να περάσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα μόνο με τις οικογένειές μας. Διότι, αν ξανά ανοίξουμε και βρεθούμε πάλι στις αρχές Ιανουαρίου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, θα έχουμε ουσιαστικά κάνει μια τρύπα στο νερό» δήλωσε με νόημα από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Lockdown τύπου Μαρτίου άμεσα

Πρωινή… βόμβα από τον Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή μικροβιολογίας, Διευθυντή εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.

Δεδομένη θεωρεί την πανελλαδική παράταση του λοκντάουν, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσάκρης, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με  μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» τόνισε.

«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο λοκντάουν), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.

Δημοτικά σχολεία: Πότε μπορεί να κλείσουν – Η εισήγηση των ειδικών

Τα 3.316 κρούσματα, οι 50 θάνατοι και η συνεχής άνοδος στους διασωληνωμένους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση. Θέμα ημερών πια, το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων.

Η χώρα είναι σε οριακή κατάσταση, οι κλινικές ΜΕΘ γεμίζουν ασφυκτικά, τα κρούσματα αυξάνονται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με την κυβέρνηση ωστόσο να έχει κι άλλα «όπλα» στην φαρέτρα της για να μην… γίνουμε Ιταλία. Και καλό θα είναι τα πάρει άμεσα, καθώς η υγεία είναι πάνω από όλα!

Πριν αυστηροποιήσει ακόμα περισσότερο την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, το μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση και ίσως ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα, Παρασκευή είναι το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων. Μέτρο που θα ισχύει από τη Δευτέρα (16/11).

Άλλωστε χθες, ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «λουκέτο» σε νηπιαγωγεία και δημοτικά λέγοντας πως, «εάν στις επόμενες μέρες δεν δούμε βελτίωση κυρίως στη Θεσσαλονίκη τότε θα ζητήσουμε να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία». Σημείωσε όμως πως δεν θέλει να προτρέξει.

Η, μέχρι στιγμής, εισήγηση των ειδικών

Το πρωί η Υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι αν και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων ωστόσο καθώς τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ανεβαίνουν δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση και άμεση εφαρμογή της απόφασης.

SMS 13033 – Μετακίνηση: Αυτοί οι κωδικοί «κόβονται» από σήμερα

Σε ένα ακόμα, πιο σκληρό lockdown εισέρχεται η χώρα από σήμερα, Παρασκευή (12/11).

Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις, προκειμένου να βρεθεί λύση για να «τιθασευτεί» η ξέφρενη πορεία του ιού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε πως στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις θα περιοριστούν οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μετά τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

Σύμφωνα με όσα εξέδωσε στη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, από την Παρασκευή (13/11) αλλάζει ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα sms. Πιο συγκεκριμένα θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για εργασία, υγεία και μικρή βόλτα κατοικίδιου, ενώ για τα παραπάνω ισχύει κανονικά η χρήση του SMS 13033.

Αναλυτικά:

  • Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας
  • Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου.
  • Αναφορικά για την εργασία μετά τις 9 το βράδυ είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις, κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
  6. -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00-Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα – Οι κωδικοί για σούπερ μάρκετ, συνεργεία, μετακινήσεις

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα. Τι προβλέπει για σούπερ μάρκετ, συνεργεία, μετακινήσεις.

Αναλυτικά:

Με την με Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 72687 ΚΥΑ τροποποιείται η με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.71342/6.11.2020 ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.71608/10.11.2020 ΚΥΑ.

Πιο συγκεκριμένα επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

1. Τα σημεία 22, 29 και 30 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

22.Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων• Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.

• Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων

• Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται.

• Ωράριο λειτουργίας έως τις 20:30.

• Ειδικώς για την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 αναστολή λειτουργίας κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173).

• Τα καταστήματα τροφίμων (super market) απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41, β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42, γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43, δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ

47.51, ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.] (ΚΑΔ 47.54.54.07)/ΚΑΔ 47.54, ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61, θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65, ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), το λιανικό εμπόριο ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), το λιανικό εμπόριο γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22)/ΚΑΔ 47.71 και ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.72.

29.– Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών

οδηγών

– Δραστηριότητες σχολών οδηγών αυτοκινήτων – Δραστηριότητες

σχολών επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων

(Σχολές/Κέντρα

Πιστοποίησης

Επαγγελματικής

Ικανότητας ΠΕΙ,

ΚΕΘΕΥΟ) – Σχολές

Επαγγελματικής

Κατάρτισης

Μεταφορέων

(ΣΕΚΑΜ) και Σχολές

Επαγγελματικής

Κατάρτισης Οδηγών

Οχημάτων Μεταφοράς

Επικίνδυνων

Εμπορευμάτων ADR

(ΣΕΚΟΟΜΕΕ)

• Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3, εξαιρουμένων των αναγκών εκπαίδευσης και εξέτασης (θεωρητικής και πρακτικής) υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, με τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως πέντε (5) εκπαιδευόμενων.

• Αναστολή διενέργειας θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.

• Στις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενης λειτουργίας, ωράριο λειτουργίας έως τις 20.30.

30.Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών• Αναστολή λειτουργίας, σύμφωνα με την παρ. 3, εξαιρουμένων αποκλειστικά των Δημόσιων και Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη – αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων.

• Στις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενης λειτουργίας: α) μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα (9) άτομα, β) προσέλευση μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και επίδειξη του σχετικού καταλόγου στα ελεγκτικά όργανα.

• Στις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενης λειτουργίας, ωράριο λειτουργίας έως τις 20.30.

2. Το σημείο 6 της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κ.τ.λ.) [εξαιρουμένων των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου και Καρδίτσας, καθώς και των Δήμων Χερσονήσου και Μίνωα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης]/ΚΑΔ 47.52.».

3. Το άρθρο 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω, εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών του άρθρου 8 για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

2. Από τις 5.00 έως τις 21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

 

β) Μετακίνηση από και προς το σχολείο.

γ) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

 

δ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

ε) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

στ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

 

ζ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους

που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

η) Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

 

θ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

ι) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

ια) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

ιβ) Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.

 

ιγ) Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. ιδ) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

 

3. Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των περ. (α) και (ιβ) της παρ. 2 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης. Η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησηςυπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

 

γ) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

 

δ) Σε κάθε περίπτωση, εναλλακτικά των ανωτέρω, μπορεί να λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma. gov.gr και να συμπληρώνεται από τον πολίτη πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α).

4. Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση της περ. (β) της παρ. 2 η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια, παρέχεται από τον Διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας περιέχει δε το ονοματεπώνυμο του μαθητή/της μαθήτριας, τον τόπο κατοικίας και τη διεύθυνση του σχολείου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης του μαθητή/ της μαθήτριας. Η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

5. Για τις περ. (γ) έως και (θ), καθώς και (ια) της παρ. 2, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β). Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη, ή να χορηγούνται μέσω δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας στο κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr. Για την περ. (ι) της παρ. 2 απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hri sis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Για την περ. (ιγ) της παρ. 2 απαιτείται βεβαίωση του δήμου κατοικίας του πολίτη, στην οποία αναφέρονται ο τόπος, η ημέρα ή οι ημέρες και ο προγραμματισμένος χρόνος σίτισης, ο οποίος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες. Για την περ. (ιδ), όταν δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της βεβαίωσης της παρ. 3, απαιτείται η προσκόμιση δήλωσης καλλιέργειας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), μαζί με σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ανάθεσης της σχετικής εντολής, κατά περίπτωση. Οι βεβαιώσεις της παρούσας υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης για τον υπογράφοντα και η τυχόν ψευδής δήλωση επιφέρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

 

6. Ειδικώς από τις 21:00 έως τις 5:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία), γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5.

7. Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.».

4. Η παρούσα ισχύει από τις 13 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6.00. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.