Αιγαίο: Νύχτα θρίλερ – Τι συνέβη – Συναγερμός τις επόμενες ώρες

Κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο: Μπορεί η Αθήνα να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αιγαίο, ωστόσο η κατάσταση με τον επικίνδυνο Ερντογάν μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πλέον κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα ακολουθήσει.

Η τουρκική πρόκληση εκδηλώνεται παράλληλα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν, όπως όλα δείχνουν, είναι η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, γεγονός που θέτει σε κόκκινο συναγερμό όλες τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις μονάδες σε νησιά, αλλά και στον Έβρο.

Παίζει με τη φωτιά ο Ταγίπ Ερντογάν. Λιβύη, Αγία Σοφία, και τώρα τουρκική NAVTEX εντός των ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συναγερμός στο Αιγαίο και τον Έβρο

Σύμφωνα με τη NAVTEX οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν από το Ορούτς Ρέις και έχουν προγραμματιστεί από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η Άγκυρα δείχνει να επιχειρεί κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Καθώς ταυτόχρονα με τη NAVTEX – παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη ναυτική βάση του Ακσάζ – με τον απόπλου δεκάδων τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Νύχτα θρίλερ

Μετά την παράνομη τουρκική NAVTEX και την απόφαση του «σουλτάνου» να στείλει ανατολικά της Κρήτης το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis» για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λήφθηκε η απόφαση σήμερα να ανακληθούν όλες οι άδειες των μονίμων στελεχών του ελληνικού στρατού, ενώ την ίδια ώρα όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο για να παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Η σημερινή νύχτα αναμένεται δύσκολη καθώς όπως έχει γίνει γνωστό 17 πολεμικά πλοία των Τούρκων κινούνται μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Την ίδια ώρα, άλλα 10 πολεμικά πλοία των Τούρκων πλέουν ανοιχτά της Μυτιλήνης και της Σάμου.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, όπως είναι λογικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται πλέον όχι σε επιφυλακή, αλλά σε πολεμική ετοιμότητα. Στο Πεντάγωνο ετοιμάζονται και εξετάζουν όλα τα σενάρια αντίδρασης ανάλογα με την απόφαση της Άγκυρας να δώσει εντολή στο Ορούτς Ρέις για να απλώσει καλώδια εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Είναι ενδεικτικό πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο όπου είχε βρεθεί για τις εκδηλώσεις μνήμης της τουρκικής εισβολής του 1974.

Δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου δεν έχουν τελειωμό. Στις 14.23 μαχητικά F16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη στα 12μιση χιλιάδες πόδια ενώ τέσσερα λεπτά πριν τις τρεις το μεσημέρι το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη στα 29 χιλιάδες πόδια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο την ημέρα που στην Αθήνα βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικός Χάικο Μάας. Η τουρκική NAVTEX γίνεται γνωστή λίγα μόνον λεπτά έπειτα από την προειδοποίηση του για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Αποφασισμένος να μη κάνει πίσω από τους σχεδιασμούς του επάνω στο παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το ωκεανογραφικό Ορούτς Ρέις είχε παραβιάσει και πάλι την ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 31 Ιανουαρίου συνοδευόμενο από δύο τουρκικές φρεγάτες αλλά δεν προχώρησε σε έρευνες.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παρακολουθεί με απόλυτη ετοιμότητα τις εξελίξεις

Στην τουρκική NAVTEX αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Δεν ξέρω αν η Τουρκία ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα»τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε επίσης, πως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου αποτελεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης και τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μονόδρομος.

«Η Τουρκία προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ερντογάν: Δε θα ρωτήσουμε κανέναν για να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο

Στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του αναφέρθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι “δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν για να κάνουν έρευνες τα πλοία μας, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο”.

Επίσης είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει τη Λιβύη, και πως έχει συμφωνίες μαζί της που αφορούν και το ενεργειακό.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σταματήστε τους σχεδιασμούς σας με τη NAVTEX στο Καστελόριζο

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε το βράδυ της Τρίτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, με αφορμή την Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έκτακτη σύσκεψη Τσίπρα για την τουρκική NAVTEX

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη και στελέχη του επιτελείου του όταν έγινε γνωστή η τουρκική NAVTEX.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε τόσο το γεγονός ότι η Τουρκία, πριν και μετά την Σύνοδο Κορυφής, κλιμακώνει την προκλητικότητά της, καθώς και ότι από αυτή τη NAVTEX και μετά, φαίνεται να είναι μονόδρομος η αποστολή πολεμικών πλοίων στο συγκεκριμένο σημείο.