Δραματική είναι η κατάσταση της Γάζας καθώς το Ισραήλ επιτίθεται σε νοσοκομεία. Εκτός λειτουργίας χωρίς ρεύμα και νερό έχει μείνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα με τη ζωή δεκάδων ασθενών να διατρέχει άμεσο κίνδυνο.
Έξι πρόωρα μωρά και 9 ασθενείς της εντατικής πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, απόρροια της έλλειψης καυσίμων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, που είναι παρών στο νοσοκομείο στο οποίο έχουν επίσης βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, είχε ανακοινώσει χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι πέντε βρέφη και επτά ασθενείς είχαν πεθάνει. Το Σάββατο το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι 39 πρόωρα μωρά βρισκόντουσαν ακόμη στο Αλ Σίφα και ότι νοσηλευτές τους χορηγούσαν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή.
Γιατρός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είχε επίσης δηλώσει ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). “Όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας“, πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Ο υπουργός Υγείας της Γάζας Μάι αλ-Κάιλα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι το νοσοκομειακό προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα αγωνίζεται να θάψει τα λείψανα τουλάχιστον 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα. Το Νοσοκομείο έχει ήδη κλείσει τις πόρτες του σε νέους ασθενείς. Σύμφωνα με αναφορές, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πυροβολήσει οποιονδήποτε κοντά στο νοσοκομείο.
Η Χαμάς διέψευσε το βράδυ της Κυριακής ότι αρνήθηκε να παραλάβει 300 λίτρα καυσίμων από το Ισραήλ που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας. «Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα (των καυσίμων) δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
Ο επικεφαλής του νοσοκομείου Καμάλ Αντβάν στη βόρεια Γάζα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι η κύρια γεννήτρια της εγκατάστασης ξέμεινε από καύσιμα, αναγκάζοντας το νοσοκομείο να διακόψει τη λειτουργία του. Εκτός από τους ασθενείς του, το νοσοκομείο στεγάζει επίσης περισσότερους από 5.000 εκτοπισμένους. Είπε ότι παρά τους φόβους ότι θα χτυπηθούν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κανένας από τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να απομακρυνθεί προς το νότο λόγω της έλλειψης ασφάλειας.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) τόνισε χθες ότι και το νοσοκομείο Αλ Γκοντς, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γάζα, έχει σταματήσει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον πολιορκημένο θύλακα.
Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησε η Maxar Technologies στις 12 Νοεμβρίου δείχνουν ζημιές γύρω από τέσσερα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας: Αλ Σίφα, Αλ Γκοντς, το ιορδανικό νοσοκομείο, το ινδονησιακό νοσοκομείο στο Μπέιτ Λαχία.
Η Dr Άλις Ροθτσάιλντ, από την ακτιβιστική οργάνωση Jewish Voice for Peace, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας. “Ένα σύγχρονο νοσοκομείο του 21ου αιώνα χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα και ενέργεια για να χρησιμοποιεί όλα τα όργανα και τον εξοπλισμό του. Χωρίς καύσιμα, ακόμη και οι ηλεκτρογεννήτριες και τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν“, σημείωσε. “Σκεφτείτε το προσωπικό των νοσοκομείων. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο, τραυματισμένο. Πολλοί από αυτούς αρρωσταίνουν επειδή υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες που πλέον οργιάζουν“, είπε. “Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι θα υποφέρουν και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Μπορεί να πεθάνουν αργά με σήψη, μόλυνση ή γάγγραινα. Και κάποιοι θα πεθάνουν ξαφνικά, όταν ο αναπνευστήρας τους σταματήσει να λειτουργεί“, πρόσθεσε.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή Face the Nation του CBS News ότι οι ΗΠΑ “δεν θέλουν να βλέπουν πυροβολισμούς σε νοσοκομεία όπου αθώοι άνθρωποι, ασθενείς που λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά” και ότι έχουν “ενεργές διαβουλεύσεις” με τον στρατό του Ισραήλ σχετικά με τις ανησυχίες τους.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτι ανατολικά του Χαν Γιουνίς νωρίς τη Δευτέρα.
Μια ξεχωριστή αναφορά από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Κούντρα στην πόλη Αλ Καράρα βόρεια του Χαν Γιουνίς χτυπήθηκε επίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση.
Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν επικαιροποίησε τα στοιχεία για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στη Γάζα για δεύτερη συνεχή ημέρα, αφού κατέρρευσαν οι επικοινωνίες και οι υπηρεσίες στα πολιορκημένα νοσοκομεία της Γάζας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Ο απολογισμός των 11.078 νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα ήταν ακριβής στις 10 Νοεμβρίου στις 14:00 (12:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στην τελευταία της ενημέρωση. Κατά μέσο όρο, οι ισραηλινές επιθέσεις σκοτώνουν 320 ανθρώπους κάθε μέρα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.