Δραματικές στιγμές στη Μέση Ανατολή – Χωρίς προειδοποίηση τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν

Δραματικές στιγμές στη Μέση Ανατολή όπου το Ισραήλ αναμένεται να προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν.

Με την έναρξη των αντιποίνων από πλευράς Ισραήλ κατά του Ιράν να θεωρείται θέμα ωρών, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Στην μορφή και την ένταση της ισραηλινής αντίδρασης μετά τα προ ημερών χτυπήματα του Ιράν είναι εστιασμένη η διεθνής επικαιρότητα. Ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε χθες Τρίτη πως το Ιράν δεν θα βγει «αλώβητο» μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση αυτή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ το σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν το ίδιο σύντομα.

Την ίδια στιγμή ο Guardian επικαλείται Ιρανό διπλωμάτη, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο Νετανιάχου στοχεύει να παγιδεύσει τη Δύση σε πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο επιτετραμμένος του Ιράν στο Λονδίνο, Seyed Mehdi Hosseini Matin, δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει πιο σκληρά αν το Ισραήλ του επιτεθεί ξανά σε αυτό που αποκαλεί «άλλο ένα λάθος».

Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν

«Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του» για την ανάπτυξη «drones και πυραύλων», των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτές οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες», συνέχισε ο κ. Σάλιβαν.

Ακόμη, κατέστησε σαφές πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας τους για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα νέα πλήγματα με drones και πυραύλους από το Ιράν. «Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν με δικές τους κυρώσεις», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που μοιάζει να συντονίζει τα βήματα με τις Βρυξέλλες.

Έρχονται εκατοντάδες κυρώσεις

Η ιδέα είναι «να μεγεθυνθεί το προϋπάρχον καθεστώς (κυρώσεων) με στόχο τα ιρανικά drones», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, έπειτα από έκτακτη σύνοδο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, με τους ΥΠΕΞ των 27.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από τις κυρώσεις που συνδέονται με τα drones και τους πυραύλους, οι ΗΠΑ επέβαλαν μέτρα σε 600 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από το ιρανικό καθεστώς» και διάφορα κινήματα συνδεόμενα με αυτό στην περιοχή, σημείωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Πώς και ποιους θα χτυπήσει το Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι απίθανο να χτυπήσει απευθείας το Ιράν, αλλά θα επικεντρωθεί σε πληρεξούσιους, ανέφερε στο μεταξύ το NBC.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν νωρίς το πρωί της Κυριακής είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και μπορεί να επικεντρωθεί στο χτύπημα βασικών στόχων εκτός Ιράν, είπαν χθες τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC.

Σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ βασίζεται σε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους πριν από την επίθεση και ότι η προσέγγιση του Ισραήλ μπορεί έκτοτε να έχει αλλάξει. Οι αξιωματούχοι που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο λένε ότι η έλλειψη σοβαρής ζημιάς που προκλήθηκε από την Τεχεράνη μπορεί να οδηγήσει την Ιερουσαλήμ να αναζητήσει μια λιγότερο επιθετική απάντηση.

Αντί να χτυπήσουν άμεσα το Ιράν ως απάντηση οι αξιωματούχοι λένε στο NBC ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τους πληρεξούσιους του Ιράν, όπως τις πολιτοφυλακές του στη Συρία ή την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.