AP PHOTO

Δραματικές στιγμές στη Μέση Ανατολή – Το μήνυμα των ΗΠΑ

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στον νέο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ επαφίεται να αποφασίσει εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο πόλεμος μαίνεται για 306η ημέρα, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για τις αρχές του Ισραήλ, ονομάστηκε νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε σπίτι στην πόλη Μαιφαντούν περίπου 30 χλμ από τα ισραηλινά σύνορα, σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε το Ισράηλ σε «στρατιωτική δομή» που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, που επικαλείται πηγές ασφαλείας, οι τέσσερις άνδρες ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει πάνω από 30 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Το πρώτο μπαράζ περίπου 20 ρουκετών είχε στόχο τα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι πύραυλοί έπληξαν ανοιχτές περιοχές, ενώ λίγο αργότερα άλλοι 10 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Galilee Panhandle, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από τον Iron Dome και αναφέρθηκαν αρκετές κρούσεις, μερικές από τις οποίες πυροδότησε πυρκαγιές.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα χαρακτήρισες τις τελευταίες επιχειρήσεις της οργάνωσης ως «πρόβα» αντιποίνων, ενώ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «αυτά που υποσχεθήκαμε δεν έχουν έρθει ακόμη».

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ στέλνουν αυστηρό μήνυμα για αυτοσυγκράτηση. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διεμήνυσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους που είναι ανεπτυγμένες στη Μέση Ανατολή, με φόντο την κατακόρυφη αύξηση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

«Μην απατάσθε, οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων μας στην περιοχή», είπε ο κ. Όστιν, την επομένη πλήγματος με ρουκέτες σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε επτά Αμερικανούς.

Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε πως εξαρτάται από τον νέο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας — όπου ο πόλεμος διανύει πλέον την 306η ημέρα του.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για τις αρχές του Ισραήλ, ονομάστηκε νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απαίτησε μάλιστα για πρώτη φορά δημοσίως από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά κλιμάκωση που θα οδηγούσε τον οποιονδήποτε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν δεσμευθεί να αντεπιτεθούν για τους θανάτους του Χανίγια και του Σουκρ πυροδοτώντας φόβους ότι τα πλήγματα ανταλλάγματος θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.