Δ.Βαρτζόπουλος: «Ενα παραβατικό παιδί μεγαλώνει κατά κανόνα σε παραβατικό περιβάλλον»

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξή του στο Livemedia και την Ειρήνη Συράκη, ανέδειξε την ανάγκη για προσοχή στο παραβατικό περιβάλλον των νέων και τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στην κοινωνία. Παράλληλα, αναφερόμενος στον αυξημένο αριθμό γυναικοκτονιών και διαζυγίων, στάθηκε στη σημασία της κοινωνικής συνοχής και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων.

«Τα πράγματα και σε αυτό τον τομέα βασίζονται σε μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής. Πρόληψη σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι ποιος είναι ο εγκληματίας και να τον περιορίζεις Εάν αυτός είναι ανήλικος ενδεχομένως να προσπαθήσεις και να τον σωφρονήσεις, δηλαδή να τον βάλεις σε έναν διαφορετικό ατραπό στη ζωή του. Και από την άλλη οι μηχανισμοί καταστολής, δηλαδή εγκαίρου αναγνωρίσεως των δυνητικών εγκληματιών και προληπτικά μέτρα καταστολής, περιορισμού ή και φυλακίσεως», υποστήριξε ο Υφυπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς σε περίπτωση ενός παραβατικού παιδιού σημείωσε τα εξής: «Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι λίγο πιο βαθύ και δύσκολο στην προσέγγισή του διότι βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν παραβατικά παιδιά στα πλαίσια εντός εισαγωγικών μη παραβατικής ή μη επιθετικής οικογένειας. Επιτρέψτε μου να σας πω ως ψυχίατρος ότι αυτό είναι σπάνιο. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που έχουν επιθετική συμπεριφορά γεννιούνται από γονείς που έχουν επιθετική συμπεριφορά. Πολλές φορές έχουμε το μεγάλο πρόβλημα ότι η οικογένεια δεν είναι απέναντι στο επιθετικό παιδί, αλλά το υποστηρίζει ή το καλύπτει. Άρα η δική μας η πρόληψη θα πρέπει να κινηθεί εξωοικογενειακώς με σκοπό να προσεγγίσει αυτή την οικογένεια ή να γίνει αντιληπτή αυτή η οικογένεια και αν δεν μπορέσει να συμμορφωθεί να απομονωθεί».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια δομή που θα μπορεί να προλαμβάνει τέτοια φαινόμενα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι δομές του κράτους θα πρέπει να ενισχυθούν και είναι αυτές που θα αντιλαμβάνονται την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων, δημιουργώντας ένα προστατευτικό κλοιό. Να σημιουργηθούν υπηρεσίες που θα έχουν έναν ειδικό τρόπο αντιμετώπισης των ανηλίκων».

Ο κ. Βαρτζόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι αυτός που σκέφτεται να κάνει κακό δεν το καταλαβαίνει, ούτε μπορεί να το προλάβει, τόνισε ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτή την επιθετικότητα, όταν τη διαπιστώνουμε να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά “κανάλια”. Δηλαδή, να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, αλλά να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, της κοινωνίας». Και συμπλήρωσε ότι «όταν κάποιος εκδηλώνει μια οργανωμένη επιθετική και εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρη ανίχνευση και ο περιορισμός του».

Ειδική επισήμανση έκανε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος και για τους ιούς, ιδιαίτερα στα παιδιά, που ακολούθησαν μετά την πανδημία του COVID-19 και στην ανάγκη για επαρκή αντιμετώπισή τους. «Ο κορονοϊός επηρέασε την εν γένει αντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος με δύο τρόπους: οι λοιμώξεις μειώνουν τις αντοχές του οργανισμού και μας καθιστούν πιο ευάλωτους.  Από την άλλη πλευρά, η αποχή από την κοινωνικότητα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μείωσε την επαφή μας και κυρίως των νέων παιδιών με επικίνδυνες βιολογικές μορφές ζωής, επικίνδυνες για την υγεία μας, ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να φτιάξει αντισώματα. Ετσι τα νέα παιδιά κυρίως γίνονται πιο ευάλωτα σε αυτές τις ιογενείς ιώσεις», υποστήριξε.

Τέλος, εστίασε στην ανάγκη για μια ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ψυχικά προβλήματα στην κοινωνία.

Ολόκληση η συνέντευξη του Δημήτρη Βαρτζόπουλου στο Livemedia: